himchan 發表於 2016-11-5 11:50

RyanPun 發表於 2016-11-2 09:05
恆安係有條樓梯由延長月台部份落大堂,而大水坑同馬鞍山兩個站係奇怪地唔用四面牆設計,呢兩站共通點都係 ...

有冇地方睇得返當年九鐵個馬鞍山站模擬圖?我記得圖入面個大堂係長啲

tonyng 發表於 2016-11-9 22:41

himchan 發表於 2016-11-5 11:50
有冇地方睇得返當年九鐵個馬鞍山站模擬圖?我記得圖入面個大堂係長啲

手上有一疊 KCR年代的馬鐵 Leaflet,看看能否幫到你:

mrm23 發表於 2016-11-10 09:35

peterson 發表於 2016-11-2 02:08
其實馬鐵站本身設計時,有無預埋會加升降機或者扶手電梯?
九鐵年代啲站位設計得古靈精怪,真係睇唔出邊 ...

有預,不過部份地下保留結構起八卡時冇用到,
馬鞍山站大堂好明顯當年係留左位做擴充的

而小道消息,恒安站同大水坑站將來都重會有大改動
(唔知有冇記錯)

OTIS401 發表於 2016-11-15 22:20

mrm23 發表於 2016-11-10 09:35
有預,不過部份地下保留結構起八卡時冇用到,
馬鞍山站大堂好明顯當年係留左位做擴充的

據悉如果在單車公園興建居屋的計劃能夠落實
大水坑站的北面會新建一個出入口及隧道連接

mrm23 發表於 2016-11-17 07:14

OTIS401 發表於 2016-11-15 22:20
據悉如果在單車公園興建居屋的計劃能夠落實
大水坑站的北面會新建一個出入口及隧道連接

但單車公園好似係響南面喎...

反而恒德街O個邊好似開始平整緊土地.....

tonytsang_hk 發表於 2016-11-17 16:32

alexleechaksum 發表於 2016-11-5 09:50
MTR Service Update回覆咗話個信號系統只係Support一個停車位置

無論幾多卡都好

之前去日本坐新幹線,見佢地一個月台唔同列車可以停唔同位置,而且指示仲非常清晰,唔會要人跑來跑去
港鐵如果這樣安排,最好喺大堂加設顯示屏,提示下班列車4定8卡,方便乘客尋找適當的位置候車

alexleechaksum 發表於 2016-11-17 18:34

tonytsang_hk 發表於 2016-11-17 16:32
之前去日本坐新幹線,見佢地一個月台唔同列車可以停唔同位置,而且指示仲非常清晰,唔會要人跑來跑去
港 ...

因為日本大部分都係人手駕駛? :o

ArnoldC 發表於 2016-11-17 19:32

alexleechaksum 發表於 2016-11-17 18:34
因為日本大部分都係人手駕駛?

而且長期有不同長度列車停靠同一月台?

Kit2030 發表於 2016-11-17 19:50

mrm23 發表於 2016-11-17 07:14
但單車公園好似係響南面喎...

反而恒德街O個邊好似開始平整緊土地.....

佢講既係前單車公園,即圖中編號1對上既地段,依家新既係16號河既對面。咁啱今日拎指南果陣職員同我講。

dogdog002 發表於 2016-11-18 23:38

港 ...

4卡轉8卡都係過渡性質姐,無必要整更多野啦
而家就係想你統一晒四卡全部行晒去車頭先算

頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 馬鐵列車明年4卡轉8卡