wingfai19942008 發表於 2016-11-4 00:59

東西綫新列車 1141A 座位分佈

係 YouTube 睇試車片發現原來 1141A 近 gangway 同 cab 嗰排凳無 cut 到座位,即係每卡總共 cut 8個 座位
C--- DD --- DD --- DD --- DD --- DD -----GG----- DD --- DD --- DD --- DD --- DD -----G
A
B--- DD --- DD --- DD --- DD --- DD -----GG----- DD --- DD --- DD --- DD --- DD -----G

- 代表座位
D 代表車門
G 代表 gangway

影片來源:mtrA381382 & mtrA363364

20160424 發表於 2016-11-4 08:51

咁睇黎有得捱住個頭果4個門口位會係霸位首選,唔計批鬥座

dogdog002 發表於 2016-11-4 14:09

20160424 發表於 2016-11-4 08:51
咁睇黎有得捱住個頭果4個門口位會係霸位首選,唔計批鬥座

霸位首選當然係卡頭卡尾

一定係最多位嫁啦

仲唔洗捱玻璃貼著人地個屎忽

但慘就慘在而家加多二個批鬥座

20160424 發表於 2016-11-4 16:49

dogdog002 發表於 2016-11-4 14:09
霸位首選當然係卡頭卡尾

一定係最多位嫁啦
原來我睇錯左批鬥座係走廊果邊,咁更正返先

我心目中最好坐既8個位,紅色係批鬥座
G*---* DD --- DD --- DD --- DD --- DD *---*G

G*---* DD --- DD --- DD --- DD --- DD *---*G

alexero 發表於 2016-11-4 21:58

就咁望落去,個內籠都幾樣衰下
點解唔可以照跟原裝1900車的設計?MTR高層的審美觀真係好有問題...

concorde3388 發表於 2016-11-5 00:00

點解唔可以照跟原裝1900車的設計?MTR高層的審美觀真係好有問題...
...

幾似大陸啲地鐵車廂設計,只係差在有少少顏色。

tsoikc 發表於 2016-11-5 18:10

...

我只係覺得D位似LUGGAGE RACK.....

DIH 發表於 2016-11-6 18:12

tsoikc 發表於 2016-11-5 18:10
我只係覺得D位似LUGGAGE RACK.....
我覺得係慳料,所有野都用最薄最薄一片就算。

凳:由厚鋼板變成薄鋁(?)板
椅背:由實體椅背變成唔知有冇1cm厚
玻璃:我唔排除玻璃都比真千九薄,睇佢個樣都係化化學學咁
手環:新貨全部用軟膠帶,我唔覺有幾實用,但一定輕過原本的鋼三角。

成抽車咁搞法輕咗好多,連車體都可能較單薄,可能佢想慳電,真係算死草。

nathan5506 發表於 2016-11-6 18:25

DIH 發表於 2016-11-6 18:12
我覺得係慳料,所有野都用最薄最薄一片就算。

凳:由厚鋼板變成薄鋁(?)板

隻手挽我試過:dizzy:
YMT-》SKM已經隻手紅晒兼有痕又痛:@
遇過個抽車五次
發現緊握扶手嘅魚魚明顯比舊嘅少
:sleepy:

tsoikc 發表於 2016-11-6 18:29

nathan5506 發表於 2016-11-6 18:25
隻手挽我試過
YMT-》SKM已經隻手紅晒兼有痕又痛
遇過個抽車五次

隻手挽係完全唔合格, 唔好睇又唔好用.

頁: [1] 2
查看完整版本: 東西綫新列車 1141A 座位分佈