F502 發表於 2016-11-16 11:00

西貢區議員要求將軍澳線延長至將軍澳137區

西貢區議員提出相關文件部份:

至於137區喺邊?(網上圖片)

那邊廂的北港島,這邊廂的137
真係唔怕將軍澳一冧就骨牌咁

mak5052 發表於 2016-11-16 13:09

如果不用將軍澳線,而是由東九龍線南延137,又點看?(將137部分地皮批予港鐵起東九龍線車廠及上蓋物業)

KMB-ATE1 發表於 2016-11-16 13:09

留意佢係建議研究興建連接康城站、137 同港島東既鐵路,
而且文件又提到 TKL 已經飽和,未能應付 137 既需求,
所以呢個 thread 個標題有誤,似乎佢地唔係建議將軍澳綫延長,
而係想起一條全新鐵路,
如果係果個情況下就可以起到分流將軍澳綫既作用

kei_hk 發表於 2016-11-16 14:13

KMB-ATE1 發表於 2016-11-16 13:09
留意佢係建議研究興建連接康城站、137 同港島東既鐵路,
而且文件又提到 TKL 已經飽和,未能應付 137 既需 ...
如果係 小西灣 <> 杏花村(或附近可接通港島線的車站﹐視乎技術性問題) <> 全新過海隧道 <> 137區 <> 百勝角/康城 <> 將軍澳其他區域

這個方向性建議唔知又是否可行?

dogdog002 發表於 2016-11-16 14:44

未入住已經覺得好臭:shutup:
康城站對出已經係海,應該已經無可能再拉落去137區啦

一係整個全港首個Y字型調頭落137區站既設計

康城站班次應該仲可以應付到既

mak5052 發表於 2016-11-16 18:13

如果係 小西灣杏花村(或附近可接通港島線的車站﹐視乎技術性問題)全新過海隧道137區百勝角/康城   ...

我也有這個想法,建議可將東九龍線南延,由寶琳起,經單車館、百勝角、康城首都、工業邨、137、小西灣去杏花邨,啟用百勝角預留站,與康城支線轉乘,未來東九龍線、港島線組成都會區環形網絡(成個圈為嶼東都會、港島北、將軍澳、觀塘山上、九龍城、南昌、嶼東都會)

20160424 發表於 2016-11-17 09:13

會唔會太過言之尚早,而家康城咁近堆填區,已經飽受影響,距離堆填區完全關閉修復仲有一段長時間
呢頭就諗定137區住人,唔見得有幾咁宜居囉,入過工業區就知,果到有幾好住呀?

kei_hk 發表於 2016-11-17 10:36

20160424 發表於 2016-11-17 09:13
會唔會太過言之尚早,而家康城咁近堆填區,已經飽受影響,距離堆填區完全關閉修復仲有一段長時間
呢頭就諗 ...

以一條鐵路由規劃﹐可行性研究﹐去到落實走線﹐等錢到﹐去到正式開工﹐完工﹐都唔知要用幾多年。

而家開始做前期規劃﹐去到真係完工之時﹐應該剛剛好可配合新樓發展。;P

dennis28a 發表於 2016-11-17 21:09

如果係 小西灣杏花村(或附近可接通港島線的車站﹐視乎技術性問題)全新過海隧道137區百勝角/康城   ...

唔係可唔可行,而係有幾大需要。
就算可行,康城經 137 落小西灣再駁去杏花邨,依度都成 10 幾分鐘車程,
仲未計杏花邨去北角時間,根本無可能會快過而且康城直出北角。

而且,就算要起,係都係柴灣延伸去小西灣,再過海去百勝角。
康城尾站向海,技術上無可能南延落 137 區。

JX9097 發表於 2016-11-17 22:48

客量唔夠
因為本身已經有將軍澳線出北角
即係北角以西會用將軍澳線較近
(包括康城,以至寶林/坑口同將軍澳站)
若果只靠北角以東肯定唔夠客

所以即使再起一條新過海線都應該會揀黃埔<-->炮台山
(唔計動工中嘅沙中線)
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 西貢區議員要求將軍澳線延長至將軍澳137區