dennisung 發表於 2016-11-18 06:32

沙中線變「黑洞」 嚴重超支200億

繼高鐵後,另一超支鐵路
究竟可唔可以如期通車??

http://std.stheadline.com/daily/news-content.php?id=1507062&target=2

kei_hk 發表於 2016-11-18 10:47

其實這條線超支﹐一早已經預視左﹐其中2個原因同考古有關及灣仔海底有異物(沉船)。

再有MTR一直以來都係進度都係比預期慢﹐沒有及時預報。

而家最估唔到﹐原來內部審核都出問題﹐令到超支問題進一步擴大。:curse:

lwb701 發表於 2016-11-18 10:51

第一段2019年通車會唔會太樂觀...

Tsoi0113 發表於 2016-11-18 11:44

kei_hk 發表於 2016-11-18 10:47
其實這條線超支﹐一早已經預視左﹐其中2個原因同考古有關及灣仔海底有異物(沉船)。

再有MTR一直以來都係進 ...
如果唔想再超支,睇黎港鐵要預留緩衝期俾未來既工程啦:L

053h4 發表於 2016-11-18 18:09

alexleechaksum 發表於 2016-11-19 01:06

053h4 發表於 2016-11-18 18:09
但第一期唔係9月就隧道貫通?照計應該2018年都搞掂車站軌道信號安裝等問題
...

問題好似喺個站同出口度 :o

HV9990 發表於 2016-11-19 02:01

今次由星島爆出黎冇得賴咩蘋果明報搞搞震啦掛
如果部分超支係因龜鐵內部問題引致,係咪應該由龜鐵承擔返相關費用呢?
你做錯嘢仲可以搵公帑找數?:sleepy:

053h4 發表於 2016-11-19 09:42

Kaix 發表於 2016-11-19 14:29

HV9990 發表於 2016-11-19 02:01
今次由星島爆出黎冇得賴咩蘋果明報搞搞震啦掛
如果部分超支係因龜鐵內部問題引致,係咪應該由龜鐵承擔返相 ...
放心,蘋果係唔會大搞沙中線,
沙中線超支到千億蘋果都會避重就輕,
其實沙中線總成本5年前已經貴過高鐵,
計每公里成本更加一開始已經遠超高鐵,
但蘋果要將高鐵打造成讀者心目中全球最貴大白象,
沙中線超支就要避重就輕,
君不見蘋果報導絕少提及沙中線同西港島線造價??

HV9990 發表於 2016-11-19 20:12

053h4 發表於 2016-11-19 09:42
一般來講,搶救性考古發掘停工唔關港鐵事

其實你有冇睇過篇報導
消息人士指,導致沙中線錄得巨額超支,問題「樣樣有些」,除了與土瓜灣地盤有考古發現,以及灣仔北區填海工程亦發現沉沒船隻的部分殘骸有關, 很大程度亦由港鐵內部的審核制度出問題所導致,未有及時察覺工程成本控制出問題。
除咗考古問題而導致超支,龜鐵內部審核制度令超支問題更為嚴重
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 沙中線變「黑洞」 嚴重超支200億