Hongkonger 發表於 2016-11-20 13:02

荃灣海濱花園 --> 國泰城

代朋友詢問:請問由荃灣海濱花園到國泰城,有哪些方法可供選擇?

要在工作天09:00前到達國泰城,時間要有適當餘裕。
轉車次數不限,以時間較短優先。
請盡量提供候車、行車、轉乘及步行時間,以供衡量取捨。
朋友比較擔心巴士容不容易上車的問題,故上車難易度亦在考慮之列。

多謝各位提供。

EX-TL 發表於 2016-11-20 17:44

乘搭小巴310M到青敬路近灝景灣落車, 行入長安總站搭E32可直達國泰城, 全程預1.5小時冇甩拖.

若果覺得北大嶼山公路唔穩陣, 310M搭埋上青衣站轉東涌綫入東涌站, 再轉S52 S52P S64C, 三線東涌站上車後兩個站落車, 穩陣派首選.

GU9338 發表於 2016-11-20 18:39

EX-TL 發表於 2016-11-20 17:44
乘搭小巴310M到青敬路近灝景灣落車, 行入長安總站搭E32可直達國泰城, 全程預1.5小時冇甩拖.

若果覺得北大 ...
唔知早繁 310M 咩境況 ,
某啲座數直接沿北橋南面行人路行 15 分鐘駁青衣站 A 出口搭東涌線 , 應該唔比小巴輸蝕

EX-TL 發表於 2016-11-20 21:49

某啲座數直接沿北橋南面行人路行 15 分鐘駁青衣站 A 出口搭東涌線 , 應該唔比小 ...

秋天冇落雨都好啲, 其他日子日曬雨淋, 寒風凜冽, 春雨綿綿, 酷熱難擋, 真係要睇樓主朋友接唔接受到.

s3n370 發表於 2016-11-21 20:27

某啲座數直接沿北橋南面行人路行 15 分鐘駁青衣站 A 出口搭東涌線 , 應該唔比小 ...

咦條連接路通佐啦?
請問幾時正式開放呀?

nigelE21A 發表於 2016-11-22 02:36

s3n370 發表於 2016-11-21 20:27
咦條連接路通佐啦?
請問幾時正式開放呀?

已於10月3日開放
政府仲建議荃灣青衣加裝升降機添:o

kei_hk 發表於 2016-11-23 13:59

nigelE21A 發表於 2016-11-22 02:36
已於10月3日開放
政府仲建議荃灣青衣加裝升降機添

建議那一邊行人路加升降機?
如果係青衣行車方向的一邊行人路加升降機﹐真係浪費大家的金錢。

GU9338 發表於 2016-11-23 14:12

kei_hk 發表於 2016-11-23 13:59
建議那一邊行人路加升降機?
如果係青衣行車方向的一邊行人路加升降機﹐真係浪費大家的金錢。
...

正正就係

所以係地區 FB 專頁已經俾人鬧爆 ;P

EX-TL 發表於 2016-11-23 19:03

GU9338 發表於 2016-11-23 14:12
正正就係

所以係地區 FB 專頁已經俾人鬧爆

離題問: 為什麼會鬧爆?

GU9338 發表於 2016-11-23 19:49

EX-TL 發表於 2016-11-23 19:03
離題問: 為什麼會鬧爆?

計劃應該係想條橋兩邊各起一部 lift , 令成條北橋變無障礙通道

問題係有幾多傷殘人士會為咗慳少少車錢而咁樣大費周章過橋 ? 係走火入魔定係從中攞油水都無人知
頁: [1]
查看完整版本: 荃灣海濱花園 --> 國泰城