dogdog002 發表於 2016-12-5 21:13

HV9990 發表於 2016-12-5 21:06
但係感覺近年部分新線都開得幾急下,西港島線啲車站裝修都好多甩漏
今次唔知搞成點啦

南港島綫反而平日開無咩所謂
佢又唔同西港島綫/觀塘綫延長

壞左又唔會影響到其他路綫既

第一日起碼唔會全世界轉晒搭鐵

巴士又未敢Cut車著

ML29 發表於 2016-12-5 22:02

又是12月28日,即是南港島線通車紀念日會與西港島延線一樣。

marcowong1011 發表於 2016-12-6 02:16

marcowong1011 發表於 2016-12-5 18:13
圖嘅左手邊仲會有一條電梯上L2 (TWL towards CEN), 圍欄應該係直接圍D 人上L2
(頭盔: 我未去現場睇過, 只 ...

Kee Gor 解答咗個問題
http://www.mtr-southislandline.hk/video/tc/video34.mp4
(02:02)

HR1377 發表於 2016-12-6 07:26

ML29 發表於 2016-12-5 22:02
又是12月28日,即是南港島線通車紀念日會與西港島延線一樣。

中國大陸部份地鐵路線、高鐵、公路等選擇在12月28日通車

今年12月28日通車仲有南寧地鐵1號線、北京地鐵16號線、滬昆高鐵

ben1985623 發表於 2016-12-6 12:09

marcowong1011 發表於 2016-12-5 18:24
會議道金鐘站 會用隧道鑽挖機挖, 按道理新翼中庭會用作回收井
即係話係未收翻鑽挖機之前, 唔可能安裝中 ...

我睇車站平面圖,除左升降機外,仲有樓梯上去新大堂

PS8851@182 發表於 2016-12-6 15:22

cn2661_2d32 發表於 2016-12-6 15:55

HV9990 發表於 2016-12-5 21:06
但係感覺近年部分新線都開得幾急下,西港島線啲車站裝修都好多甩漏
今次唔知搞成點啦

西港島線裝修直頭低劣添啦...
漏水唔計你喇, 當係地下水位高 (咁呢個都係結構防水層做得唔好)
最慘係d地板用左都冇半年果陣已經又殘又舊.
西營盤站出車廂個月台比我感覺...嘩好似開左10幾年咁, 將軍澳線都新淨過佢.

LN92830 發表於 2016-12-6 16:01

隨著南港島線通車,亦都代表住城記豪(324-329, 680, 681, 684-699, 9021-9040)將會全數退役。

alexleechaksum 發表於 2016-12-6 16:06

cn2661_2d32 發表於 2016-12-6 15:55
西港島線裝修直頭低劣添啦...
漏水唔計你喇, 當係地下水位高 (咁呢個都係結構防水層做得唔好)
最慘係d地 ...

開第一日已經係咁啦 ;P

dogdog002 發表於 2016-12-6 16:54

LN92830 發表於 2016-12-6 16:01
隨著南港島線通車,亦都代表住城記豪(324-329, 680, 681, 684-699, 9021-9040)將會全數退役。
...

唔知非專可唔可以食番幾部6頭豪呢

搭左咁多年96X點都唔捨得,

總好過而家果批63XX :'(

頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: SIL 進度記者會 (24/12 開放日, 28/12 通車; ADM擴闊月台明日開放)