JR205 發表於 2016-12-12 12:24

田北辰:港鐵政府規劃南港島綫乏遠見

議員們都話得三卡車係短視
其實最短視應該係協調其他交通嗰個,有乜理由一通車就cut哂其他線先得…

https://hk.news.yahoo.com/%E7%94%B0%E5%8C%97%E8%BE%B0-%E6%B8%AF%E9%90%B5%E6%94%BF%E5%BA%9C%E8%A6%8F%E5%8A%83%E5%8D%97%E6%B8%AF%E5%B3%B6%E7%B6%AB%E4%B9%8F%E9%81%A0%E8%A6%8B-034646741.html

鴨咀帽 發表於 2016-12-13 00:09

人口又唔會有大增長
唯獨係黃竹坑車廠上蓋起樓, 同埋香港仔駕駛學院有機會改土地用途起樓
3卡基本上肯定夠

Kaix 發表於 2016-12-13 01:20

一通車就cut哂其他線?? 人講你就信;P

黃埔延線開之前d人咪又係講到一通車就cut哂其他線,
但212到依家都仲健在

GCx468 發表於 2016-12-13 12:04

Kaix 發表於 2016-12-13 01:20
一通車就cut哂其他線?? 人講你就信

黃埔延線開之前d人咪又係講到一通車就cut哂其他線,

今次黃埔延線第67日 CUT第一部巴士 (5號線),已較西港島線遲cut

053h4 發表於 2016-12-13 14:58

timewater 發表於 2016-12-13 15:11

鴨咀帽 發表於 2016-12-13 00:09
人口又唔會有大增長
唯獨係黃竹坑車廠上蓋起樓, 同埋香港仔駕駛學院有機會改土地用途起樓
3卡基本上肯定夠

你話?
點解唔一開頭就整8卡? 技術有咩困難?

另外, 我唔明點解金鐘站 5 6 7 8 號月台唔可以喺現時月台底下整, 咁就可以方便市民唔使行嚟行去

一條地鐵線可以用幾十年, 起多D便民設施, 遲少少通車應該唔係問題

jonathanngan 發表於 2016-12-13 17:47

timewater 發表於 2016-12-13 15:11
你話?
點解唔一開頭就整8卡? 技術有咩困難?

如果金鐘起起現有月台下,相信會對現有月台結構造成嚴重影響 :funk:
而家經過東面一小部份已經令到上面有裂紋出現。。

唔起8卡應該係成本問題,同埋冇需要 :L

YY487 發表於 2016-12-13 18:21

toyl 發表於 2016-12-13 18:32

GCx468 發表於 2016-12-13 12:04
今次黃埔延線第67日 CUT第一部巴士 (5號線),已較西港島線遲cut

5號減一車,有幾多客真係關觀塘延線事呢?
5c掂到黃大仙同黃埔,先叫做有DD關係囉

qazwsaedx 發表於 2016-12-13 18:50

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 田北辰:港鐵政府規劃南港島綫乏遠見