kumagai 發表於 2016-12-16 22:27

灣仔站至銅鑼灣站之間隧道

有冇人知以前起港島綫時,灣仔站至銅鑼灣站隧道嘅工地有邊幾度?應該有個工地喺宜家灣仔站至銅鑼灣站之間渡綫嘅上面,大概係乜嘢位置?

hkaiw 發表於 2016-12-17 20:32

灣仔:修頓花園現址
銅鑼灣站:銅鑼灣廣場第1期現址(前總統戲院)、東角中心第1期(原址是開設過香港百貨的唐樓)

但是兩站之間是無地盤。

20160424 發表於 2016-12-17 22:28

港島線d隧道都係以暗挖式建造,應該無地盤吧,當年軒尼詩道已經咁繁忙根本唔容許地面施工

kei_hk 發表於 2016-12-17 23:31

港島線d隧道都係以暗挖式建造,應該無地盤吧,當年軒尼詩道已經咁繁忙根本唔容許地面施工
...

詳細資料我沒有﹐但當年的隧道鑽掘機在太古站附近廢棄來睇﹐太古至杏花村係岩石層﹐用爆破方式興建。

太古向上環﹐一大段路條用隧道機的﹐但是否一直去到上環都係用隧道機便不肯定了。

以下3條片﹐都幾藉得去睇的﹐當中第2及第3條片主要係講港島線的興建。
https://youtu.be/zSASDCYHrLI
https://youtu.be/Hjc2YTI8bF0
https://youtu.be/LakCZrDXJn0

kumagai 發表於 2016-12-18 02:58

hkaiw 發表於 2016-12-17 20:32
灣仔:修頓花園現址
銅鑼灣站:銅鑼灣廣場第1期現址(前總統戲院)、東角中心第1期(原址是開設過香港百貨 ...
你所指出嘅地盤係灣仔車站大堂及銅鑼灣東西車站大堂位置,灣仔至銅鑼灣隧道中間嘅渡綫上一定有個地盤做進出口(access shaft),唔係喺軒尼詩道馬路上面,而係馬路旁邊拆卸嘅大廈做地盤,就好似中環恒生銀行總行大廈,以前就係中環至上環站隧道地盤進出口

kumagai 發表於 2016-12-18 03:05

...

地面施工係有,不過唔係喺馬路上,而喺馬路旁邊將大廈拆卸做地盤進出口,然後向下挖掘,將鑽挖機運到地底

hkaiw 發表於 2016-12-18 09:02

kumagai 發表於 2016-12-18 02:58
你所指出嘅地盤係灣仔車站大堂及銅鑼灣東西車站大堂位置,灣仔至銅鑼灣隧道中間嘅渡綫上一定有個地盤做進 ...

會否在駱克道市政大廈現址?

kumagai 發表於 2016-12-18 12:25

hkaiw 發表於 2016-12-18 09:02
會否在駱克道市政大廈現址?

我睇過工程紀錄,個位置喺軒尼詩道以南,我估計大概喺英皇集團中心至軒尼詩道籃球場(東亞銀行灣仔中心旁)其中一個位置

hkaiw 發表於 2016-12-18 12:49

kumagai 發表於 2016-12-18 12:25
我睇過工程紀錄,個位置喺軒尼詩道以南,我估計大概喺英皇集團中心至軒尼詩道籃球場(東亞銀行灣仔中心旁 ...

這樣應該是在籃球場(即從前的香港殯儀館)。

KMB-ATE1 發表於 2016-12-18 13:02

翻查鐵路保護區圖則可以睇到,
籃球場位置的確係「Abandoned Access Adit and Shaft Backfilled」
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 灣仔站至銅鑼灣站之間隧道