JR205 發表於 2016-12-25 19:44

港鐵設立「關愛lifft」

你班廢青行樓梯啦
下次應該要出關愛卡同關愛鐵
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20161225/19876672

qazwsaedx 發表於 2016-12-25 20:59

EX-TL 發表於 2016-12-26 17:40

港鐵站升降機好多都有呢隻紅色貼紙, 只係冇咁誇成道門外面圍晒紅色, 呢種設計擺明係方便有需要人士辨認, 而唔係主要叫啲廢青唔好搭.

介紹還介紹, 有幾多四肢健全後生仔會咁得閒仆去搭升降機啊!

koneotis 發表於 2016-12-26 21:56

港鐵站升降機好多都有呢隻紅色貼紙, 只係冇咁誇成道門外面圍晒紅色, 呢種設計擺明係方便有需要人士辨認, 而 ...

應該會有一班唔想行的人搭例如鰂魚涌站部lift

alexleechaksum 發表於 2016-12-27 02:20

港鐵站升降機好多都有呢隻紅色貼紙, 只係冇咁誇成道門外面圍晒紅色, 呢種設計擺明係方便有需要人士辨認, 而 ...
問題係
縱使港鐵嘅原意再好
但係呢啲涉及「優先」概念嘅提示淪為一部分人批鬥他人嘅工具 :L

優先座都係一樣
似乎係港鐵一廂情願
以為參考好似台灣呢啲地方整個優先座/關愛座
就可以鼓勵人地讓座俾有需要嘅人士
結果咪又係變咗「批鬥座」 :L

Off topic
同埋我想講
明顯清晰嘅指示牌係好
但係啲設計真係好核突 :L
尤其是嗰隻橄欖綠扶手電梯指示嗰個「龍門」同啲地下貼紙
大型路線圖更加係充滿蝗味:funk:
清楚係清楚嘅
但係可唔可以美觀啲
同埋唔好諗住可以將啲字搓圓拑扁
將一大堆字塞落好細嘅指示牌度
海怡半島站新出口指示牌就係一例...

JX9097 發表於 2016-12-27 10:43

大家要明白就算廢青斷腳都要行樓梯上落
唔行即係唔捱得

dydx 發表於 2016-12-27 17:02

koneotis 發表於 2016-12-26 21:56
應該會有一班唔想行的人搭例如鰂魚涌站部lift

搭lift較直接的話都會大把人用
好似銅鑼灣站D出口嗰部lift咁
一出已經係路面(駱克道)

RyanPun 發表於 2016-12-27 17:17

dydx 發表於 2016-12-27 17:02
搭lift較直接的話都會大把人用
好似銅鑼灣站D出口嗰部lift咁
一出已經係路面(駱克道)

打個比喻,我係金鐘站大堂,我情願行入近E出口果邊大堂搭升降機直落L5 ,否則其他樓層落L5,搭電梯好過。

Route_99 發表於 2016-12-27 18:21

港鐵升降機不嬲都有分兩條隊, 大大張貼紙貼在地上,
報紙記者係新來港人士? :o

cruisesnet 發表於 2016-12-28 01:36

第日金鐘站定為關愛站, 其他乘客請使用中環站方便有需要既人士轉車,
同時, 中環站其中一個紅線月台為關愛月台,
其他乘客請使用另一月台以便有需要既人士有位坐;P
頁: [1] 2
查看完整版本: 港鐵設立「關愛lifft」