lsc04d11 發表於 2016-12-28 20:07

[尖東站]換左大MON但更冇用

以前,尖東站用傳統九鐵西鐵既顯示屏,有兩行顯示
目的地 卡數 分鐘
目的地 卡數 分鐘

宜家換左大MON,個MON真係大左好多,但只係得一行。而且仲要等跳先睇到幾多卡。
個位置已經由我行樓梯落去即見到,變左要轉彎先睇到,都算喇。
當我行落樓梯時,架車走左,咁去望望MON,冇寫時間(因為已開走),再跳就係卡數。

等佢跳一跳字,新出左下班到達時間,再跳係卡數。跟住個卡數排番我想「一落車就係電梯」既位。點知佢30秒後可以再跳多次,由7卡變左8卡……妖。你SHOW出黎都係想人排好隊,唔好排左O係8卡(如果7卡車時)

呢個問題要港鐵將廣告/動畫縮小先做到,遠水救唔到近火。
咁我咪用Next Train app睇囉
雖然個app可以睇四班車時間,但完全冇卡數!咁要黎做乜?我睇得黎其實都o係月台啦。
個app真係設計俾o係mtr shops shopping緊既人睇下幾時有車先行落月台?
但港鐵乘客須知唔係叫大家入閘後要盡快搭第一班前往目的地的列車嗎?

hokachung 發表於 2016-12-28 22:14

[路過]其實尖東站月台嘅舊PIDS係馬鐵款式,並唔係西鐵款式[/路過]

himchan 發表於 2016-12-28 22:20

hokachung 發表於 2016-12-28 22:14
[路過]其實尖東站月台嘅舊PIDS係馬鐵款式,並唔係西鐵款式[/路過]

佢係馬鐵款式,但係內容係西鐵格式

alexleechaksum 發表於 2016-12-29 02:38

himchan 發表於 2016-12-28 22:20
佢係馬鐵款式,但係內容係西鐵格式
而旺角東嗰個就正正相反 :L
Mon 極細
但係資料相對多
不過有啲係喺啲奇怪位
唔知俾邊個睇 ...

同埋如果有直通車嚟緊
會得番三班車
直至出Non-Stopping
先顯示番四卡

qazwsaedx 發表於 2016-12-29 13:23

頁: [1]
查看完整版本: [尖東站]換左大MON但更冇用