otakutamama 發表於 2016-12-28 21:01

SIL C-Train疑問

今日乘搭一趟SIL,發現SIL C-Train的加、減速度以至jerk rate似乎比C-Train的為低。

請問SIL C-Train在auto mode下,最大加、減速度是否有所限制?

而且,雖然C-Train以及SIL C-Train共用CW6000D轉向架,但是SIL C-Train渡過波口時較為穩定,不知道兩者的secondary suspension是否不同。

另外,SIL C-Train會否於短期內改裝車門導引裝置?

謝謝解答。

PJ5022@281A 發表於 2016-12-28 21:48

(搭單問埋) 究竟SIL C-train嘅喇叭供應商係邊間中國廠? 點解d廣播可以走曬音? :(

alexleechaksum 發表於 2016-12-29 02:57

PJ5022@281A 發表於 2016-12-28 21:48
(搭單問埋) 究竟SIL C-train嘅喇叭供應商係邊間中國廠? 點解d廣播可以走曬音?
...

走音應該同廣播本身個音效檔案有關

如果係個喇叭渣
應該係好似東涌綫CAF車咁拆聲 :o

alexleechaksum 發表於 2016-12-29 03:02

我覺得SIL C-Train係全程都好震喎 :o
同埋三叉扶手嘅頭同尾好似最咗手腳防止啲人隻手攝咗喺扶手度

Btw車門導引應該唔會咁快改掛話曬都係啱啱先投入服務...

ATR50 發表於 2016-12-29 23:14

(搭單問埋) 究竟SIL C-train嘅喇叭供應商係邊間中國廠? 點解d廣播可以走曬音?
...

我睇過YOUTUBE有關南港島線廣播的片
聽佢地的廣播,講野速度係比市區線為快少少(連把聲都好似變左D調)

PE7937 發表於 2016-12-30 14:15

根本係成套廣播都係新野,唔關喇叭事,係既話就真係好想拜會下邊間廠咁神手可以內置變聲:D
即係連龜仔自己都出左官方行車片既時候,有問題你估佢地會唔覺?

okey852 發表於 2016-12-30 15:42

我見到香港鐵路大典話南港島線列車車廂編組為ABA,係咪即係話該列車沒有集電弓?

JR5204@26M 發表於 2016-12-30 15:47

okey852 發表於 2016-12-30 15:42
我見到香港鐵路大典話南港島線列車車廂編組為ABA,係咪即係話該列車沒有集電弓?
...

集電弓係A卡

okey852 發表於 2016-12-30 15:52

JR5204@26M 發表於 2016-12-30 15:47
集電弓係A卡

請教一下你普通C train A 卡同S train A 卡有咩分別

HV9990 發表於 2016-12-30 23:52

我估應該唔係走音既問題,今次啲車廂廣播似係用數碼合成整出黎
而非真人錄製,語調同語速都似數碼發聲
頁: [1] 2
查看完整版本: SIL C-Train疑問