b123as 發表於 2016-12-31 23:12

往金鐘站廣播

今次南港島線開通同之前開觀塘延線或其他新線不同,往金鐘站的轉乘廣播仍未出街,每次只是司機開金口……
南港島線往金鐘的廣播又不是新錄,而是百搭廣播製成。

之前唔錄新廣播都會剪輯現有聲帶,所以往金鐘百搭廣播都可以明白,但今次過了三日仲未有新聲帶都頗罕見。
唔知今次係測試司機廣播能力定係咩原因呢?

eternalflame 發表於 2016-12-31 23:23

今日下午坐港島線, 灣仔去金鐘先由TO開金口, 之後播出的PA已包括南港島線指示

cruisesnet 發表於 2016-12-31 23:24

今日灣仔->金鍾同佐敦->油床木 地都係司機口講

dogdog002 發表於 2016-12-31 23:44

用舊聲帶百搭咪仲好

好過新果批好似西鐵,西港島綫果堆

陳小姐無聲無氣咁

話說OT少少,輕鐵既港鐵版廣播無左下文既?:o

hei9980 發表於 2016-12-31 23:49

要知道update M-Train套 PA data 唔係容易嘅事,上一次更新係大概7月到,

而家搭荃灣綫聽到有關觀塘延線嘅PA(上行油麻地、下行旺角)都只係噤出嚟。

busfunfun 發表於 2017-1-1 04:11

今次SIL通車令人有種未ready好既感覺
新綫pa 既電腦聲難聽
完全冇提人轉綫PA
站名牌係臨時用貼紙貼上去
站名牌亦唔夠
就連通車宣傳海報同單張都係通左車先貼同派
好似甩漏左d

hokachung 發表於 2017-1-1 19:45

新綫pa 既電腦聲難聽
完全冇提人轉綫PA
站名牌係臨時用貼紙貼上去
站名牌亦唔夠
就連通車宣傳海報同單張都係通左車先貼同派
好似甩漏左d

呢樣要平反下,南港島綫通車前已經有海報出左街
站名變左貼紙亦係因為要改返字體做地鐵宋,並唔係本身無做到
但係PA方面就真係強差人意

GU9338 發表於 2017-1-1 20:31

deleted.

ctb8107 發表於 2017-1-2 02:08

其實港鐵會唔會搵陳小姐錄返SIL既PA?

Kaix 發表於 2017-1-2 09:14

新綫pa 既電腦聲難聽
完全冇提人轉綫PA

其實載客功能ready咪得囉,墨爾本依度近年好多車站半地下化工程,新車站好多時沙塵滾滾、圍版處處咁樣啟用,真係最基本乘客有條爛路入到站去到月台、列車停到站就啟用,講到明要在啟用後一年先會完成所有工程,冇人會不滿投訴
香港南港島綫講真,一般人唔留意都唔會發現d所謂甩漏

頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 往金鐘站廣播