OTIS401 發表於 2017-1-9 19:43

美孚站將安裝「付費通道使用核准機」 

http://news.mingpao.com/ins/inst ... 00001/1483952561898
港鐵美孚站為荃灣線及西鐵線的轉乘站,現時兩線的非付費區並非完全貫通。港鐵表示,將於本月18日起安裝兩台「付費通道使用核准機」,屆時乘客可於20分鐘內,免費使用車站通道往來車站的不同出入口。
核准機將安裝於西鐵線付費區大堂近G出入口,乘客若以八達通在核准機上拍卡,便可於入閘後的20分鐘內,免費經車站付費區由車站其他出入口離開。核准機投入服務初期,車站將安排職員協助乘客熟習新設施的運作。

港鐵新聞稿 : http://www.mtr.com.hk/archive/corporate/en/press_release/PR-17-003-C.pdf

兩鐵收費區已經合併了多時,為甚麼現在才有此措施?

kei_hk 發表於 2017-1-9 19:55

其實,在美孚站所出入閘機修改程式,同站20分鐘不收費,會唔會更快更簡單?

之後,推廣至中環香港站。

ps. 官方自己製造收費漏洞,免費去隔離站交收。;P

marcowong1011 發表於 2017-1-9 20:23

以後美孚站廁所免費任用(誤

3ASV174 發表於 2017-1-9 22:26

kei_hk 發表於 2017-1-9 19:55
其實,在美孚站所出入閘機修改程式,同站20分鐘不收費,會唔會更快更簡單?

之後,推廣至中環香港站。

龜龜唔會死錯人,
出入閘其中一次一定要用 G 出口的話,你搭車去南昌定荃灣西調頭返黎出閘都無可能 20 分鐘內完成,如果經荃灣線,行到月台都隨時唔止 10 分鐘,仲點返到黎。

呢個站我都中過一次伏,
約左朋友 G 出口等,但我搭巴士美孚總站落車經美孚站非收費區行過去,行到西鐵大堂先發現原來 G 出口這麼近那麼遠……

kei_hk 發表於 2017-1-9 23:10

3ASV174 發表於 2017-1-9 22:26
龜龜唔會死錯人,
出入閘其中一次一定要用 G 出口的話,你搭車去南昌定荃灣西調頭返黎出閘都無可能 20 分 ...
荔枝角又如何?:P

地鐵一邊入閘﹐10分鐘來回車程(官方資料單程行車時間為3分鐘)﹐10分鐘單程行去西鐵一邊出閘。
都唔係完全無可能的事。

去到另一邊出閘﹐之後再入番閘﹐再拍部機﹐又去番地鐵一邊出閘﹐又係免費涼冷氣兼去埋個廁所。

詳細真係要睇下仲有什麼限制了﹐例如拍了卡又在非美孚站被查票﹐會視為無有效車票乘車。

註 : 交收唔一定要上番大堂的。即使上番大堂﹐時間控制得完美﹐10分鐘來回應該都做到的。
不過﹐我都承認時間上又真係幾緊張的﹐稍有差池﹐代價係 $10(如沒有其他條款的情況下)。

KG1428 發表於 2017-1-9 23:43

九龍塘站又做不做到??

koneotis 發表於 2017-1-9 23:49

反而好奇由第二邊點樣返去G出口

PKD32 發表於 2017-1-10 00:48

koneotis 發表於 2017-1-9 23:49
反而好奇由第二邊點樣返去G出口

都係先喺其他任何一個出口入閘,再出去

acc1368 發表於 2017-1-10 01:12

kei_hk 發表於 2017-1-9 23:10
荔枝角又如何?

地鐵一邊入閘﹐10分鐘來回車程(官方資料單程行車時間為3分鐘)﹐10分鐘單程行去西鐵一邊 ...

如果你明知一定過硬20分鐘個同站出入時間
倒不如坐一粒站去荔枝角/荔景出閘再入閘仲平

kei_hk 發表於 2017-1-10 09:56

acc1368 發表於 2017-1-10 01:12
如果你明知一定過硬20分鐘個同站出入時間
倒不如坐一粒站去荔枝角/荔景出閘再入閘仲平
...

但我提出的例子﹐理論上真係做到20分鐘美孚站免費出入閘。
當你知道20分內去唔返美孚站出閘﹐醒水的都會去另一車站出閘再坐回頭車。
又或者話身體突然不適﹐在廁所坐耐左﹐搵職員睇下點處理。

PS1. 我真係好想知﹐真係20分鐘出唔到閘﹐又會點收費? (官方未有講出)
如果只係當你同站出入收你 $10﹐聰明的你好自然走去拍卡去另一站交收﹐唔over 20分鐘便有著數。over 20分鐘又無在另一車站出入閘﹐損失亦只係$1。
你有本事去南昌(單程5分鐘)/荃灣西(單程6分鐘)﹐20分鐘內出到美孚免費﹐20分鐘出唔到閘而且假設只收$10﹐你更加係有賺。

PS2. 唔係每一個車站都係 "同站出入 $10" 係貴過你坐1個站來回的﹐而2個邊境車站﹐機埸快線已經不計算在內。;P

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 美孚站將安裝「付費通道使用核准機」