F502 發表於 2017-1-13 19:47

屯門區議員要求輕鐵車廂及月台增設閉路電視

屯門區議員提出輕鐵車廂及月台增設閉路電視的請求:

要求在輕鐵車廂及月台增設閉路電視

根據港鐵公司於 2012 年向立法會提交的資料,只有行走西鐵線、馬鞍山線及迪士尼線的列車,設有閉路電視。
行走屯門、元朗、天水圍的輕鐵於繁忙時間長期滿載,但港鐵一直未有於車廂及月台安裝閉路電視,令即使有罪案發生,
也無錄像片段可作證;亦無法起阻嚇用途、減少如:偷竊及非禮等罪案發生。
根據警方鐵路警區數字,於 2013 年共有 1190 宗罪案,其中扒竊有一成八、偷拍及非禮有兩成五。
然而,輕鐵並非屬鐵路警區範圍,若把在輕鐵發生的罪案計算在內,相信遠比現時罪案數字高。

故此,我們要求:
(1)於輕鐵車廂及月台增設閉路電視。請各委員指正及支持!

屯門區議員朱順雅 黃麗嫦 何杏梅 林頌鎧

=============================================

如果要加,唔知條片要錄幾長,同部車啲資料究竟要交去青衣中心定屯門車廠就算呢?
不過兩鐵合併咁耐,原來輕鐵一直都無納入鐵路警區管轄,咁治安到底變個睇?

dogdog002 發表於 2017-1-13 23:52

其實車頭好似已經裝晒車Cam
月台有好多個都裝晒

marcowong1011 發表於 2017-1-14 00:13

月台暫時得22 個站有
但全部月台黎緊都會裝, 今年第一季批合約

車廂黎講
一期車翻新嗰時都唔加基本上唔使指意會後加
二期都就快唔要
三期同五期就要睇下佢點設計
四期就算有都唔係cover 曬全車所有角落
即係都唔打算會點改善

治安到底變個睇? --> 我腦入面第一下閃出黎嘅係on l 99 嘅新界北交通部;P
頁: [1]
查看完整版本: 屯門區議員要求輕鐵車廂及月台增設閉路電視