JR205 發表於 2017-1-13 20:31

南港島線壞車罰款百萬 每日客量較預期少6萬

除咗罰錢之外,收唔收得番本都開始成問題,雖然只係半個月左右,但已經有個形出來。
話事嗰個想話cut走哂啲巴士,慳司機又可以焗班客搭鐵。
誰不知好多地方坐巴士都係快過搭鐵,尤其是而家香隧香少咗,條路通咗就更加明顯。
之後講到方便嘅問題,有巴士到門口,啲客就無理由要同轉車班人一齊逼金鐘迷宮…
南港島線到最後唔知駛唔駛倒貼呢?希望唔駛啦…

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170113/56170018

1314 發表於 2017-1-13 21:11

香隧香少咗都係因為有左地鐵而少咗人揸車搭的士,所以先令到搭巴士方便埋

053h4 發表於 2017-1-13 21:18

Kaix 發表於 2017-1-13 21:39

主要應該係香港仔轉車客遠比預期少,鴨脷洲巴士客其實跌好多,
除左592/90/99僅有溫和跌幅外,其餘跨區路線都有大跌幅,
590A直情慘不忍睹到應該即時摺埋,590/171/96/97應該大幅減班

仲有,金鐘朝早轉車只係港島線東行較為擠迫,但都係第二班一定上到,
港島線東行同荃灣線係保證第一班上到兼好多位剩

好心唔好一講金鐘就一定係轉車地獄,南區居民在金鐘轉車永遠係逆峰,
就算係朝早港島線東行金鐘->灣仔都遠遠唔及北角->銅鑼灣擠迫,
講擠迫將軍澳人過海一定比南區人金鐘轉車擠迫N倍,
人地將軍澳區內將軍澳站已經可以上唔到車,
北角轉車可以同金鐘下繁荃灣線北行有得揮,
「之後講到方便嘅問題,有巴士到門口,
啲客就無理由要同轉車班人一齊逼金鐘迷宮」
如果真係因為咁而令南港島線少人,將軍澳692就唔駛頹到摺埋喇

CRH5 發表於 2017-1-13 21:42

應該唔洗倒貼既
唔好唔記得黃竹坑站仲有個上蓋物業未起

Kaix 發表於 2017-1-13 21:46

053h4 發表於 2017-1-13 21:18
根本原因就係南區人口老化
同我一齊南區讀中學,熟個班大半搬左去新界

尤其是利東站,主要服務利東邨,公屋住戶流動性低,冇新血搬入就越黎越少人要返工出街

053h4 發表於 2017-1-13 21:51

053h4 發表於 2017-1-13 21:53

kay 發表於 2017-1-13 21:58

如果海洋公園入場人次好似早幾年咁多
應該幫到唔少

田灣早兩年被大陸團旅遊巴塞死
自從港紙貴左,內地巿道差左

問題自動消失了

Kaix 發表於 2017-1-13 22:20

053h4 發表於 2017-1-13 21:53
唔係公屋流動性低,.而係有出無入

子女搬走但父母留低,即係流動性低,唔似私樓咁舉家搬出搬入