ATR83 發表於 2017-1-15 19:04

港鐵鍾情強國制列車,貪平不理安全!?

南港島線通車翌日,列車發生通訊故障
服務因此延誤31分鐘,港鐵被罰款100萬作回程9折優惠

鄰近地區也有強國制列車發生問題
其高層竟另請顧問再化驗供應商列車原料
確保產品質量無問題,唔係廠方基本責任?
港鐵管理層既思維邏輯,我地真係識條鐵:L

dogdog002 發表於 2017-1-15 19:34

佢請得人驗

咁咪即管睇下驗成點囉~;P

睇下係咪身有屎

kei_hk 發表於 2017-1-15 21:00

如果你講南港島線通車第2天便出事﹐成件事同國產車完全無關係﹐任何一個國家生產的車﹐都會出事。
成件事係供電系統本身的問題﹐錯誤地中斷所有電力供應。

https://www.facebook.com/mtrupdate/posts/1536640829680189:0
有關早前南港島綫架空電纜供電故障一事
Summaries on power failure at South Island Line
2016 年 12 月 29 日(星期四)約 1420 時,黃竹坑車廠的電力,以及附近軌道的牽引電流(traction current)突然中斷
同時,鴨脷洲海峽橋的「撞擊警報系統」(Impact Detection System)因無法傳輸數據,誤以為有船隻碰觸橋身,繼而響起警號,截停了黃竹坑、利東站附近的列車
此外,南港島綫不同車站的電力供應亦受影響,須改用緊急電源
工程人員隨即將不同電掣的開關,由控制中心可從電腦操作的模式,改用人手控制,並於 1454 時恢復所有電力供應
期間,控制中心將部分列車改往海洋公園,以紓緩月台的擠逼情況
工程人員及後發現,廠商未有妥善安裝一個於黃竹坑車廠內,負責控制機電設備的機組,導致機組出現異常,關上多個負責牽引電流 以及 車站供電的電掣
各受影響的電掣一直維持人手操作,直至廠商當晚收車後重新接駁機組為止,其後鴨脷洲海峽橋的「撞擊警報系統」亦恢復正常

Kaix 發表於 2017-1-15 23:10

kei_hk 發表於 2017-1-15 21:00
如果你講南港島線通車第2天便出事﹐成件事同國產車完全無關係﹐任何一個國家生產的車﹐都會出事。
成件事係 ...

西鐵日本車爆炸就真係同架車有關係,但大部分人會選擇性失明

Kaix 發表於 2017-1-15 23:35

西鐵列車爆炸 650乘客隧道摸黑逃生
車頂的變壓器疑漏油短路,發生兩次爆炸及出現一個火球... 出動92消防員,10部消防車、10部救護車... 該變壓器在日本製造,去年曾進行大檢...
西鐵爆炸 受傷乘客索償
西鐵列車發生變壓器爆炸意外,當時在車廂內遇上巨大氣流,將她推至撞向扶手柱後再倒地,撞傷頭及身體各處,之後要斷續留院共一個月。她指因曾腦震盪故有後遺症,包括經常作嘔、頭痛、手腳抽筋、記憶力衰退等,並要做物理治療,事後因不能工作已辭職。
咁大單野冇人記得冇人提;P
但一講到中共車就連唔關事都入佢數

中共掌權係好恐怖,但香港人未掌權時的滅聲洗腦功力都已經咁犀利,掌權後好難想像唔會同中共一樣打壓異己

KMBAVC19 發表於 2017-1-16 00:43

西鐵爆炸 受傷乘客索償

咁冇計
香港實在有太多事係因為中共政權干預先搞成咁

再者,有堆報紙有理冇理,出親事就屈人買劣質大陸貨
好似將軍澳線死左成個下午果次
明明係條電纜本身就垂左落嚟,支PAN先勾到佢
但出邊某堆報章都話係C車嘅錯
就算中招果架係M車/K車,我肯定佢哋繼續話個電纜或支PAN因為係大陸貨所以出事

近日馬鞍山線8卡車正式出山搵食,某堆報章媒體又話係大陸車(IKK日本貨囉好冇)

造成社會風氣,「有咩事、買咩野一定都是大陸貨的錯」。

不過老實講MTR買大陸車就真係買得好過分
78列車果單,我起隔離壇收到嘅風呢就明明冇大陸廠入標,全世界諗住呢鋪甩難啦,到最後都可以「無中生有」間大陸廠中標都得嘅

少數十零廿列都唔會話大問題嘅
但大陸佬做野出名嘅就係量產貨只會愈做愈差
大拿拿78列車(到最後改單做93),成744個車卡,搵大陸人做,就算係全「海外入口」貨,以大陸佬做事方式,擔心個QC都唔奇

Sienta 發表於 2017-1-16 00:50

西鐵爆炸 受傷乘客索償

係囉係囉,最衰都係KCR囉,果時竟然去買日本貨都唔買中國車,請香港人都唔請大陸人做車長,搞到爆炸時一個人都冇死過,完全唔符合國情:@

好彩廣東省香港市政府英明搞合拼,共同享受做中國人的榮耀:handshake

kei_hk 發表於 2017-1-16 15:52

西鐵爆炸 受傷乘客索償

最可悲係某面書群組﹐一有大陸車的消息﹐自然有人post "中國的會...."。

但你在入面講 "中國車未爆﹐日本車先爆" ﹐即使有無講埋這單事故﹐都係會比admin刪文。

連做鐵路迷面書專頁的admin都唔能夠公平持平﹐仲有什麼好講。

qazwsaedx 發表於 2017-1-16 18:01

Sienta 發表於 2017-1-16 19:38

qazwsaedx 發表於 2017-1-16 18:01
KCR好愛國,輕鐵都買中國車

買得果22部夠買過百列嘅全巿最大既鐵路公司愛國?;P
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 港鐵鍾情強國制列車,貪平不理安全!?