MR.BUS 發表於 2006-5-28 01:14

500 發表於 2006-5-28 01:20

原帖由 MR.BUS 於 2006-5-28 01:14 發表

ps: 果陣時月台有o的門好興寫住 "嗅代乜乜乜....." 咁上下o既字眼 , 我成日諗會唔會同呢陣"酸臭" 有關 ??

溴代物係滅火氣體黎。因為佢的比重係重過氧氣之故,故若release後就必須離開現場,否則當滅火氣體充滿之時
你會有窒息的可能性。

以上係我中五chem的零碎記憶,如果有錯請多加指正。

shtsang 發表於 2006-5-28 04:36

個陣味我自己就覺得唔係酸臭味,而係坑渠味.
我聽講係因為有一條渠好近太子站.所以先有
呢陣味.不過自幕門用得之後,呢陣味已經少左
好多會聞到喇.
另外,BTM係唔會聞到既,如果唔係個個站都有
個陣味啦.

cruisesnet 發表於 2006-5-28 07:36

原帖由 500 於 2006-5-28 01:20 發表

溴代物係滅火氣體黎。因為佢的比重係重過氧氣之故,故若release後就必須離開現場,否則當滅火氣體充滿之時
你會有窒息的可能性。

以上係我中五chem的零碎記憶,如果有錯請多加指正。

我記得係用來救電火,有效d
但係有毒

Leungy 發表於 2006-5-28 07:45

溴代三氟甲烷氣

BTM 全名為 Bromo Triflouro Methane。此滅火器是噴射液化氣質 (氣化溶液),
此滅火設備是用於系統裝置,並沒有手提功用和BCF相同,毒性亦較稀薄,
在空曠地方更易被沖淡,壓力為二十五巴至四十二巴。

手提式消防設施

Yahoo! Knowledge

norrislaw 發表於 2006-5-28 09:43

原帖由 MR.BUS 於 2006-5-28 01:14 發表
相信大家都記得太子站o既"酸臭" 問題以前係何其嚴重
想問以下問題 : -.
1. 點解會有呢 ? 係咪一開站就有呢 ?
2. 宜家裝o左幕門 , 仲有冇呢陣味 ?
3. 其實以前呢陣味除o左太子站有, 仲有冇其它站有 ...

第2點最好就係閣下去聞吓咪知囉。

好耐之前喺一個討論區都有人問過呢個問題,有人好似答因為太子同旺角以前係樹林 (芒角村),所以土壤會有味 (好似係d動物既屍體腐爛之後吸收之類啦, 唔記得喇)

版友們繼續接力!:victory:

sg 發表於 2006-5-28 09:48

原帖由 shtsang 於 2006-5-28 04:36 發表
呢陣味.

當年小弟有屋企人有份參與太子站的建造工程,
佢話過有一條排污渠係彌敦道底橫跨太子站地盤,
直至旺角站,但後來地鐵用灌漿方法封左以及改道,
並分東,西面兩期建造太子站,東面先落成並行緊MIS,
西面則同TWL 同步啟用,所以太子站比其他MIS 的車站遲了兩年開放。
可能因為排污渠的污染物已滲入石層當中,
加上太子站位於地底, 令異味更難消失,
其實到現時為止太子站至旺角區間隧道內仍有臭味,
只不過裝左PSD隔一隔無咁勁0者。

nwfb1601 發表於 2006-5-28 13:14

原帖由 shtsang 於 2006-5-28 04:36 發表

呢陣味.不過自幕門用得之後,呢陣味已經少左
好多會聞到喇.
另外,BTM係唔會聞到既,如果唔係個個站都有
個陣味啦.
不過陣味依然好勁。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/undecided.gif

而家幫公司去完葵涌送件之後我都好抗拒用太子
站,因為呢陣味真係超惡頂。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/undecided.gif

~☆凍檸樂☆~ 發表於 2006-5-28 15:19

往荃灣方向一開門就嗅到....................由細聞到大.........宜家聞慣左= =........

238X 發表於 2006-5-28 15:44

原帖由 sg 於 2006-5-28 09:48 發表

當年小弟有屋企人有份參與太子站的建造工程,
佢話過有一條排污渠係彌敦道底橫跨太子站地盤...

係咪就係出哂名,經過花墟果條明渠?

而家搭地鐵去荃灣,入太子站之前成日聽到
抽水機之類既聲,唔知有無關係?

20 年都唔退既氣味... 就來成為「地標」。
頁: [1] 2
查看完整版本: 請問太子站o既 "酸臭" 問題 ??