MK811 發表於 2017-1-19 11:03

[年經] 西貢區議員要求設置康景站

鐵路大綱就話有嘅
開唔開得成就要再睇…

ronaldlau 發表於 2017-1-19 12:17

西貢區班議員最鐘意每一次會入同一份文件要求同一樣嘢,
講真,運房局份嘢幾時講過康景有站先?
所謂的康景站只係有人幻想並寫入維基百科……
成份 RDS2014 都冇康景兩隻字。

再者,如果有搭南港島綫應該感受到由金鐘到海洋公園的三公里路程中,由水平下30幾米行到水平上約 20 米其實都幾斜;
同樣地,由寶琳去寶達其實得2公里多啲但要爬升約30-40 米,若整左康景站就會令到爬升的距離少左,可能會影響寶達站的設計……

個人估計最多港鐵會整行人接駁系統送俾康盛及翠林,接駁至怡心園就算

mak5052 發表於 2017-1-19 15:32

所謂的康景 ...

康景站呢個建議,早在東九半山線正式公佈後,已有區議員爭取加站,並非幻想,而是上屆開始之訴求

KMB-ATE1 發表於 2017-1-19 17:24

所謂的康景 ...

邏輯上就係 RDS2014 冇呢個站所以佢地先去爭取咋嘛
如果佢地認為 RDS2014 本身有提過呢個站,咁佢地入文件爭取既應該會係盡快落實東九龍綫,
而唔係爭取加站

ronaldlau 發表於 2017-1-19 19:13

KMB-ATE1 發表於 2017-1-19 17:24
邏輯上就係 RDS2014 冇呢個站所以佢地先去爭取咋嘛
如果佢地認為 RDS2014 本身有提過呢個站,咁佢地入文 ...
因為樓主的文章係寫:"鐵路大綱就話有嘅
開唔開得成就要再睇…"所以就要知邊份鐵路大綱上面咁寫……
再者,有人在維基上修改東九龍綫的車站名稱已經不妥,
除非政府話起,否則加個冇人提及的站落去只會誤導公眾覺得 RDS2014 有康景站。

講開又講,叫翠林,康盛,康景,康翠已經係政治 XD

爭取還爭取都要睇下地理環境先得, 有冇人會發現其實康盛同翠林中間隔著個山谷,仲有條河,如果要響一個堅固嘅岩層設站的話, 康城去翠林中間的行人通道應在幾深的地底興建?
有時, 尤其是西貢區的區議員,最鐘意乜嘢都爭取,但好多時都係得談笑……

jonathanngan 發表於 2017-1-19 19:40

其實翠林站都算順路,但係開多個站又唔知要多幾多錢

CRH5 發表於 2017-1-19 22:39

其實起唔起到都係問題
你個站既出口全部都係用 lift 既話,過唔過到消防都係問題
頁: [1]
查看完整版本: [年經] 西貢區議員要求設置康景站