JR205 發表於 2017-1-20 21:35

沙中線新界九龍段可望早通車

淨係通到紅磡,即係都係要轉番隧巴過海一段先…

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20170120/00176_013.html?facebook=y

kei_hk 發表於 2017-1-20 22:05

根本一開始已經係分成2期﹐第一期係大圍經鑽石山去到紅磡﹐即係將西馬2線打通成為東西線。

第2期原本都係要隔多1-2年才通金鐘﹐即係東鐵線紅磡入海去金鐘一段。

ryumew 發表於 2017-1-20 23:27

根本一開始已經係分成2期﹐第一期係大圍經鑽石山去到紅磡﹐即係將西馬2線打通成為東西線。

第2期原本都係 ...

宜家我諗会否2019年8月16日開通適逢十周年連接紅磡

hokachung 發表於 2017-1-21 02:14

開一個顯徑站就可以話「沙中綫新界段率先提早通車」;P

dennis28a 發表於 2017-1-21 02:52

第2期原本都係 ...
本黎係 2017 或者 2018 一定要得,到後期改到 2019 年年底,家陣又「提早通車」?
擺明係為施政報告做番少少政續工程。

kei_hk 發表於 2017-1-21 09:57

ryumew 發表於 2017-1-20 23:27
宜家我諗会否2019年8月16日開通適逢十周年連接紅磡

2年半後的問題﹐你有無水晶球?

話唔定有其他預料之外的事﹐又令到成個工程拖慢;P

kei_hk 發表於 2017-1-21 10:02

dennis28a 發表於 2017-1-21 02:52
本黎係 2017 或者 2018 一定要得,到後期改到 2019 年年底,家陣又「提早通車」?
擺明係為施政報告做番少 ...

會唔會係你想多左?

當2條新線完工後﹐工人供應自然提升﹐多了人開工﹐工程進度改善了﹐追到些少延誤﹐用這個速度計算﹐令到可提早完工﹐完全唔出奇。

另一解釋係成個工程最難的位置已經過晒﹐即係最易爆鑊的地區已經做完工程﹐所以工時在預算「爆鑊」上減少﹐所以整體時間縮短了。

你估MTR 自己唔想早日完成咩﹐早D開始搵錢好過啦。:L

053h4 發表於 2017-1-21 12:59

oman 發表於 2017-1-21 17:02

hokachung 發表於 2017-1-21 02:14
開一個顯徑站就可以話「沙中綫新界段率先提早通車」

有冇位比架車調頭先?如果唔係都無用

Kaix 發表於 2017-1-21 17:59

鑽石山九龍城土瓜灣何文田可以一程過到尖沙咀轉荃灣線過海,加上去尖沙咀、高鐵站(2019年應該已經通車)、佐敦道的乘客,其實都唔少野
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 沙中線新界九龍段可望早通車