HUgo8370 發表於 2017-1-21 19:12

地鐵越起越度縮?

由西港島線到而家,唔知點解我覺得新啲地鐵站風格變咗好多,有一種完全為起而起啲感覺,比如西港島線咁,西營盤站同港大站有幾條長長啲出口,每條都起碼得10至15分鐘,搞到想搭車啲人要花一段長時間齋行隊道先去到大堂。又比如KTL extension,話黃埔冇位起都算,點知原來HOM之後係單軌,令到以後加班啲可能性極低。
再講SIL,3卡車冇得預留已經係死症,利東站去鴨脷洲大街又係一條長長啲隧道,仲要係斜路,大佬,起两條自動行人道好要你錢?
最後就係馬鐵8卡化,原來只係月台長咗,得一個站多咗一條樓梯咁大把(真係多謝)
結論:鐵路起到咁真係好失敗,交通係一種為公共事業,唔可以以錢為先,買ChiNa嘢都算啦,我當你為咗個專營權先擦人鞋,就好似將London Crossrail 硬生生改成Elizabeth Line 咁,香港人睇嚟有排受。

Thx for reading this long post

alexleechaksum 發表於 2017-1-21 20:09

我覺得八卡化令乘客要行去最前等車呢個問題等多啲八卡車投入服務之後會好啲嘅...

kei_hk 發表於 2017-1-21 20:47

西港島線咁,西營盤站同港大站有幾條長長啲出口,每條都起碼得10至15分鐘,搞到想搭車啲人要花一段長時間齋行隊道先去到大堂。又比如KTL extension,話黃埔冇位起都算,點知原來HOM之後係單軌,令到以後加班啲可能性極低。前者﹐真係走線問題﹐又唔能夠定到在平地區域行走﹐要在山底走線﹐結果咪要長長的出口接駁平地區域囉。

後者﹐主要唔係黃埔站本身問題﹐而係之前一段蕪湖街唔夠闊的問題﹐做唔到橫跨上下層月台的轉軌。
再加埋黃埔站的可用空間﹐都做唔到2層月台(應該同上落樓梯數量及闊度有關)。

而且﹐好似有人反對黃埔站2層月台而加長建築期﹐影響居民出入﹐結果原本的掉頭隧道去到黃埔站﹐都縮短左唔到黃埔站下面。

所以﹐我唔同意係度縮。

南港島線﹐我未詳細了解過﹐不過現時3卡係應付有餘﹐之前有人擔心唔夠載的問題無發生。

GK3258 發表於 2017-1-21 20:57

如果啲新站唔係咁鬼深咁有挑戰性,就唔會拖到今時今日先起。
馬鐵黎講,本身都唔係需求大,依家四卡其實都講緊夠載,加到八卡本身就係純粹為左西邊。既然係咁,現有扶手絕對應乎得到需求。八卡扶手電梯位唔同打散班客本身係一個好好嘅理念,只係四卡頭一段時間係有啲麻煩,呢個唯有等遲啲。
南港島線,正如樓上講,三卡都夠載。
買新車,明顯佢就貪平,邊間平買邊間。結果南北線買左批泡菜車仲垃圾過內地車

kitarolo 發表於 2017-1-21 21:41

地型問題與及在已發展區
(樓宇地基及居民反對等)固然
是技術難度,開荒到新區如當年東涌,
就算有上蓋物業也要向政府拿錢。

本年1月7日TVB新聞透視
都講明,港鐵係世上唯一起鐵路
而可以賺錢嘅公司,近期落成路線
大都沒有物業補助而要政府注資,以
封了蝕本門,就算建成都「睇餸食飯」
深圳也是政府出資興建地鐵和補貼票價。

053h4 發表於 2017-1-21 21:57

dannywong 發表於 2017-1-21 22:37

我又覺得長隧道出口唔係度縮設計,因為想提供全天候通道俾較遠離車站本身位置乘客而加設啫,唔好唔記得無條長出口,只係行返地面咁解,距離唔會短咗
只於馬鞍山線就真係無諗過佢夠膽唔加扶手電梯:L,而家就話唔算多人,但將來直出到市區應該都會多啲客

kei_hk 發表於 2017-1-21 23:23

dannywong 發表於 2017-1-21 22:37
我又覺得長隧道出口唔係度縮設計,因為想提供全天候通道俾較遠離車站本身位置乘客而加設啫,唔好唔記得無條 ...

沙中線又有一個特點﹐足以影響車站建設。

唔好忘記﹐沙中線係政府全資興建﹐政府叫MTR幫他規劃及設計﹐最終都要政府say yes 才得。

即係MTR 計到條數出來﹐現時的設施夠用﹐便可以唔起。
如果計到條數話設施唔夠用﹐便增加改善﹐都係政府埋單。

根本唔需要為慳些少錢而唔去增加上落月台設施﹐而家真係純粹數據得出唔需要增加﹐所以唔去起。

話MTR 度縮﹐倒不如話政府同意MTR提供數據﹐慳錢唔去做到完美﹐繼續留空間日後擴建。

paul2357paul 發表於 2017-1-21 23:43

kei_hk 發表於 2017-1-21 20:47
......所以﹐我唔同意係度縮。......
咁例如呢D設計又可以講得通唔係屬於度縮媽?

某兩條新線在金鐘站止步
不讓觀塘線在將軍澳站現形
顯徑站在原有路段有四線盡頭既情況下竟然只用兩線繼續延伸,明知條新線隨時可以旺到顯徑站難清客都唔肯俾多D空間方便D開顯徑站特車

HUgo8370 發表於 2017-1-22 10:18

dannywong 發表於 2017-1-21 14:37
我又覺得長隧道出口唔係度縮設計,因為想提供全天候通道俾較遠離車站本身位置乘客而加設啫,唔好唔記得無條 ...

長出口唔係度縮,對比尖東同新站都有長通道,點解當時尖東有自動行人道但係新站又冇,點解呢?
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 地鐵越起越度縮?