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hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [2014.06] HKG-DOH-FRA by Qatar Airways + 博物館遊記 ...
開啟左側

[飛行報告] [2014.06] HKG-DOH-FRA by Qatar Airways + 博物館遊記

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DIH 發表於 2016-2-8 19:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

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本帖最後由 DIH 於 2016-4-2 17:54 編輯

猴年伊始,祝大家新年行大運,路路暢通,丁財兩旺,家宅平安。

翻睇舊相時發現兩年前歐遊原來無貼 flight report,在買飛兩周年的日子回味一下,望勿嫌棄。

那是歐元兌港元10.5的年代,直飛歐洲機票普遍八九千以上,
即使中東三寶都枕住七八千,決定歐遊之後日日捕住各線眼,
12月德航特惠想再睇無買到,畀我等到卡塔爾推出新春優惠,
限(2014年)1月20-22日搶飛,搶到經多哈飛法蘭克福來回連稅$5904,
問得朋友同意後,即刻扑鎚,就此買了四個半月後出發的機票。

買飛時 QR 只係剛剛加入 Oneworld 無耐,本來係買全程 QR,
後來獲通知 QR 同 CX 做 joint venture,其中一班機改成 CX。

去程 1st leg
日期:2014年6月6日
航班:CX645/QR5800, 18:40 HKG - 22:05 DOH
用機:A330-300 (B-LAF)

指定動作
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我地架機
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United 與當時仍在興建中的中場客運廊
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旁邊的 AI 787
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Legroom
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IFE 內容都幾 update
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餐牌
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晚餐揀了雞柳配薯蓉
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Snack box,好乾,個白色包硬到唔知點食。
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降落前見到唔知係 Dubai 定 Abu Dhabi
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進入啟用只有十日的多哈新機場
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所有人都在影影影
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轉機大堂全景
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機場標誌:超巨型熊公仔
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往 AB 區方向
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往 CDE 區方向
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藝術品
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跑車與 Leo
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Foodcourt 前
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凌晨時份,唔飲茶喇。
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剛落機時見到通道旁邊有休息區,即管走去試下。
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好舒服的躺椅,攤了一個鐘左右。
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去程 2nd leg
日期:2014年6月7日
航班:QR69, 01:40 DOH - 07:00 FRA
用機:B787-8 (編號不明)

接續航班在 A1 閘登機
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A
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A1
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好難影到架機,只係影到機尾,係唔係我地架機都唔太記得。
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Welcome aboard
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我呢程全程補眠,回程時先睇呢套戲。
之前國泰班機實在太多人又焗促,完全休息唔到。
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行李架已關上,這是臨開機的上座率。
事前完全唔知少人成咁,開機後大部分 Econ 客一人霸三個位。
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坐上當時謎一樣的 787
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宵夜,好過國泰一頭乾包。
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早餐唔錯
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光暗控制
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天光喇,飛到歐洲上空。
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翠綠的歐洲與擠迫的亞洲及乾旱的中東形成極大對比
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就快降落
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由於在多哈起飛時係 QR 航班起飛高峰期,在地面排了好耐,
以致有少少 delay,應該埋閘的時刻只到了法蘭克福市區上空。
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2008 年第一次來時已經甚為驚訝,歐洲龍頭德國商都法蘭克福市中心竟然就只有幾幢高樓。
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繞場半圈
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與法蘭克福隔住萊茵河的 Mainz
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兜過 Mainz 另一邊
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着陸再遇漢莎天下,重臨德國心情興奮。
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班機遲到大約 20 分鐘,入境、等行李加上我地自己行錯路,
去到通往火車站的天橋已經 08:15,比原定時間遲了大半小時。
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(待續)

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +30 收起 理由
S3BL417 + 1 + 10 Jeng
Curveatoms + 1 + 10 多謝分享
S3BL100 + 1 + 10 多謝分享

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 樓主| DIH 發表於 2016-2-10 15:10 | 顯示全部樓層
本帖最後由 DIH 於 2016-2-10 15:15 編輯

14 日行程完結後,又是踏上歸程之時。

回程 1st leg
日期:2014年6月20日
航班:QR66, 22:15 FRA - 05:05(+1) DOH
用機:B787-8 (編號不明)

登機口可以見到架機
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旁邊的 ET
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People Mover
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Lufthansa Technik
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Tschüs, Frankfurt
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已登機,成班機都係得一架巴士左右的客量。
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Dinner was great
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回程 2nd leg
日期:2014年6月21日
航班:QR816, 07:15 DOH - 20:40 HKG
用機:A330-300 (編號不明)

為適應時差,第一程盡量休息,第二程就幾大都唔瞌。轉眼又到多哈機場。
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又見返隻大熊
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同埋跑車
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行過長長走廊到 C21 閘
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閘口係巴士閘,當時係多哈時間大約朝早七點,太陽已經好猛,登機時求其影。
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早餐好豐富
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午餐同樣非常對胃口
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意想不到芬達竟然係日本版
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飛行圖饒有意思
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這是我首次長途自由行,亦係第一次搭中東三寶。
之前曾經有在外工作的朋友都係搭 QR 返香港,聽佢形容服務唔錯,親身體驗果真如是。

QR 班 FA 來自五湖四海,服務態度好專業,無論客多客少,一樣笑面迎人,
回程第一程派完餐後,可能因為客少,FA 開咪話在機尾 galley 有飲品供應,歡迎自取。
我去過兩三次,原來佢地已經斟好晒一杯杯汽水,乘客可以自己揀,唔夠可以成罐攞,
即使佢地自己傾緊偈,有客到都即時收口 serve 客先,我真係覺得賓至如歸,完全唔似只係畀緊最低價。

後來睇返 DOH-FRA 程機應該係 seasonal,旺季先可以早到遲走玩盡,在多哈的停留時間亦唔使太長。

總括而言,服務方面真係無可挑剔,唔似 EK 咁多人,同埋我覺得隻紫羚羊標誌都幾靚。

評分:9/10,扣 1 分係國泰個乾包。結果個 JV 做兩年就玩完了。

多謝支持,歡迎討論。之後還會有參觀博物館的遊記。
D201 發表於 2016-2-10 17:03 | 顯示全部樓層
QR 自己做哂兩班 + codeshare CX
 樓主| DIH 發表於 2016-2-17 23:18 | 顯示全部樓層

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本帖最後由 DIH 於 2016-2-21 16:57 編輯

"Humanity has always dreamed of flying. But the dream is cursed."

在遊歷德國期間,宮崎駿《風起了》內 Caproni 對堀越二郎說的這句話,令我感受至深。

作為兩次大戰的始作俑者,德國接連被擊敗,二戰後國土更被列強瓜分,
國家在冷戰中分裂,成為美蘇角力戰場,是德國人永世難忘的慘痛歷史。
歷史總愛與人開玩笑,德國在偶然之下戲劇性地統一,更成為歐洲盟主,
頭腦終於清醒過來的德國人極力避免悲劇重演,教導國民記取歷史教訓,
是滲入生活每一個細節的國策,國內諸多博物館自然亦須肩負這個重任。

我在旅程中參觀了三個與航空相關的博物館,
每一次參觀都感到德國的「歷史教育」無處不在,
政府設立的博物館固然說教味濃,即使私營的博物館,
當看到歐美與俄製產品並列,總令人聯想起這個國家曾經經歷的一切。

然而,其中一個係軍事博物館,我唔肯定是否本板範圍,故暫時先貼兩個。

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德文:Zeppelin Museum Friedrichshafen
中文:腓特烈港齊柏林飛船博物館
交通:由 Stuttgart 或 Ulm 乘搭 IRE 至 Friedrichshafen Stadt,再轉乘 RB 搭一個站至 Friedrichshafen Hafen,車站盡頭即為博物館所在。

這天行程本來只係想在 Bodensee / Lake Constance 岸邊城鎮閒逛,無意中發現腓特烈港有個飛船博物館。
搜查資料發現,原來腓特烈港就係 Zeppelin 齊柏林飛船的發源地,當然要一探究竟。
博物館外觀平實,但內有乾坤,館內以 1:1 模型展示齊柏林飛船的部分結構,
藏品著重介紹飛船歷史,這種已被定翼機取代而漸被遺忘的史前巨物,運作原理是怎樣?全盛期是何種光景?
1937 年發生興登堡飛船災難(註),導致飛船業沒落,參與的企業如何自處?在館內都可一一找到答案。

註:Zeppelin 齊柏林係飛船製造商;Hindenburg 興登堡係 1937 年出事飛船的型號,同時亦係該飛船的命名。

外觀
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入口
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玄關位
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以前飛船服務的地方。右下角的 Kasumigaura 應該係日本茨城縣霞浦市。
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Lakehurst 位於新澤西州,係飛船往紐約的碇泊點,亦係興登堡災難發生的地方。
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體型比較
下方:鐵達尼號
上方由左至右:現代飛船;A380;齊柏林興登堡級飛船;Boeing 314(?)
興登堡級飛船長 245 米、直徑 41 米,只比鐵達尼號短 24 米。
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當年宣傳海報複製品
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1937 年興登堡飛船災難,極為珍貴的彩色報紙剪報。
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飛船全盛期係納綷時代,這是當年用飛船運載的空郵。
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飛船模型外殼,極有壓迫感。
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以小模型展示當年飛船間隔
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行到上去大模型內部。齊柏林飛船係 rigid airship,大大的圓筒形並非全部氣袋,
大部分設施都設於硬架內,飛船共可搭載 50 名乘客及 40 名員工。
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空間寬敞的餐廳
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客艙一例
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介紹完基本設備之後,博物館有很大一部分係講解當年興登堡災難的經過。這是當年飛船上的座椅。
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飛船船員制服
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飛行日誌
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導航儀器
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佢想講...
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...原來係介紹電報機
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興登堡災難剪報
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事故描述
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當年的一塊殘骸,由美國寄返腓特烈港。
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Bearing pedestal of the control surface
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飛船簡史
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當時曾出現的各種飛船設計
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這個很宮崎駿
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見到這個我腦內不期然響起黑武士進行曲
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這個也是德軍的
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戰時英國教導國民分辨敵我的海報,在戰後的德國如實展出。
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完全想像唔到這種龐然大物竟然快有一百年歷史。
想當年,頭頂有部大飛船遮天蔽日會是何等震撼?
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Dornier Do X,1929 年由德國 Dornier 製造,係當年最大最重最大功率的飛艇。
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興登堡飛船的碇泊裝置,令我諗起《天空之城》。
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序號排在發生災難的 D-LZ 129 後面的 D-LZ 130 Graf Zeppelin 及飛船庫
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ZF = Zahnradfabrik (齒輪工廠)
原來,巴士常見的 ZF 波箱,竟然係來自腓特烈港的飛船製造商......
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ZF 公司的現代產品
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博物館另一邊展示硬體飛船的結構框架
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博物館附設餐廳,提供各款德國料理,餐廳亦以飛船主題設計。
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搭船橫渡 Bodensee 時見到的現代飛船,稱為 blimp。
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觀後感:
我自己覺得,由於這種巨型飛船係納粹期間的德國產物,亦曾被用作軍事用途,在興登堡災難、德國戰敗及噴射機興起之後,
英美有意無意抹殺了巨型飛船的歷史,飛船重鎮腓特烈港亦從此自國際舞台退出,要充分了解飛船歷史,必須親身前往德國。

(待續)

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +30 收起 理由
S3BL100 + 1 + 10 大開眼界
chctomchan + 1 + 10 多謝分享
S3BL417 + 1 + 10 獲益良多!

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 樓主| DIH 發表於 2016-2-20 14:41 | 顯示全部樓層
本帖最後由 DIH 於 2016-2-20 15:46 編輯

德文:Auto & Technik Museum Sinsheim
中文:辛斯海姆汽車及科技博物館
交通:由 Heidelberg 乘搭 S5 線至 Sinsheim Museum/Arena 下車,步行約 400 米即達。

這是私營博物館,收費亦較高,要 14 歐元,但絕對物有所值,最出名係收藏了和諧機及俄製超音速客機 Tu-144 真品。
訪客可以自由走入機艙探索,亦有其他可供內進的飛機,以及大量汽車、鐵路機車及古董機械,
除靜態展示外,部分更可入錢要佢郁,有燈有聲。博物館有不少露天展品,又不時有機械聲,
唔使好安靜,老少咸宜,當日都見唔少阿爸帶仔參觀,可以話係 German engineering 的啟蒙地。

我地預一個朝早參觀,都未可以樣樣認真睇,博物館設有餐廳及酒店,有興趣絕對可以玩足一日甚至過一晚夜。
同一集團另有一座 Technik Museum Speyer,收藏了 B747-200、An-22 及俄羅斯穿梭機 Buran 的真品,
如未能細賞,博物館有印製精美的大圖鑑,可以帶返屋企慢慢回味每樣館藏,
書內盡收兩館精華,德英對照,共約 450 頁,售價 12 歐元,以入場券換購則售 9.75 歐元,我梗係有買。

以下將會重點介紹四款飛機,分別係:法航和諧機、Aeroflot Tu-144、Lufthansa Ju-52 及 Lufthansa DC-3。

一落火車,未入博物館門口,已經見到鎮館之寶 Concorde 的英姿。
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Tu-144
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Malev Tu-134
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可能係  Piasecki H-21,唔肯定。
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歡迎陣容,左起:Su-22、Canberra B.2 (hidden)、Ju-52、DC-3、Vickers Viscount 800、IL14P、風力發電機扇葉、Aero L-39 Albatros。
館內設有兩間餐廳,右下方係其中一間。
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Canadair CL-215,曾於法國地中海服役,負責撲滅山火。
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左起:Canberra B.2、Ju-52、DC-3,下方為輕食餐廳。
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Vickers Viscount 800
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入館後,即刻衝上屋頂朝聖!
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和諧機的英姿,那種震憾至今仍歷歷在目。機艙有一隻門打開以作通風。
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機尾有螺旋梯登機,只須 14 歐元即可登上和諧機,抵到爛(個 gag 都好爛)。
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幻想她仍在翱翔
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就算當年有錢搭都唔可以如此近距離仔細端詳個引擎。下方小鐵枝作用係避免雀鳥停留放低幾両。
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I have no words for this
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步入機艙,博物館內大部分飛機都擺成起飛狀,入面係斜的。
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座位。今時今日可能 Y+ 舒服過佢,而且佢冇 IFE!
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廁所
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Carry-on suitcase 存放處
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最高速度 Mach 2.02
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客艙控制板
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駕駛艙(有透明膠板隔開)
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機師位近觀
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乘客請扣好安全帶
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起飛喇!
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-----

下一目標:蘇聯和諧機 Tu-144。
這款機型的命運比和諧機坎坷得多,客運服務由 1970 年 5 月飛到 1978 年 5 月,只有短短8年,
其後用作貨運(!),飛到 1983 年已經全面退役,之後用作各種研究用途,用戶包括 NASA。
本機是唯一於前蘇聯地區以外作公開展覽的 Tu-144。
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與和諧機相比,佢翼底多好多「一間間」(我唔知叫乜)。
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Tu-144 引擎係圓筒型的
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懷緬過去
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Tu-144 的座椅設計比較簡單。蘇俄製客機其中一個特色係頭頂行李櫃收得較好,上方留有較多空間。
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機門打開用作通風
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另一道門就拆走表皮顯示內裡結構
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Tu-144 駕駛艙
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近觀
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工程師儀表板
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和諧機(左)及 Tu-144(右)機艙夾層比較
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和諧機(左)及 Tu-144(右)機肚比較
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德航容克斯 Junkers Ju-52,世上少有三螺旋槳客機。
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容克斯這個名字也是看《風起了》學識的
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D-2527
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機艙內部極其簡單
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駕駛艙
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左引擎
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右引擎
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德航 DC-3,留意機頭有條鋼管......
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總覺得個名要好重音咁讀先有氣勢:LUFTHANSA!
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嗚嗚嗚嗚嗚 起飛喇
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DC-3 內部
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雖然仍然好簡單,但已經有頭頂行李架同閱讀燈。
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之前提到的鋼管,其實係畀遊人瀡落去主館的特快通道。
不限年齡,但必須借用佢提供的地氈墊底(我地冇玩)。這個博物館就是如此有趣。
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由機艙走出來
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旁邊就係滑梯入口
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滑梯出口。當日見有唔少細路玩,這位男士應該係等緊自己個仔。
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在另一邊天台再影兩部鎮山寶
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館內重有好多好多好多展品,版面所限未能盡錄,而且我地行到腳攰,都未睇得晒。

(以下為網上圖片及引申言論)
館內的 Ju-87 轟炸機殘骸(上圖),我覺得呢舊野直情係《風之谷》戰機(下兩圖)的原型。
風之谷公主的滑翔翼叫 Möve(下下圖),係德文「海鷗」的意思,所以我推論風之谷故事背景係德語系地區。




另外,風之谷其他飛機原型都可能係德國飛機,例如 Me323(並非館藏,只係無意中發現):
https://en.wikipedia.org/wiki/Messerschmitt_Me_323




只不過美國在戰後主導世界話語權,曾經在德國出現的各種科技,都被勝利者抹去,親身來到德國,會對歷史有另一番體會。

這天旅程還有一個奇遇,話說我地走時在車站撳機睇時間表,旁邊有個德國阿伯用英文問我地有冇車票、使唔使幫手。
我地用英文答返佢話只係拎時間表,多謝佢幫忙。佢問我地係咪來自 China,我地話係 Hong Kong,
佢就用一副恍然大悟的表情話:Ya, people from Hong Kong speak English!
之後一齊等車,佢好好傾,同我地講附近一帶的地理,問我地住邊(海德堡車站酒店),
甚至講埋佢作為德國人眼中的美國(係邪惡的),並告誡我地美國會如同當年對付納粹一樣對付中國。
我地多謝佢好意,上車後佢搭一個站到 Sinsheim Hbf 就落車了。
呢件事令我覺得冥冥中有主宰,我係遇上貴人,返到香港一到年尾即刻將定存的人仔放晒。

多謝觀賞,歡迎討論。

(完)

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S3BL100 發表於 2016-2-21 00:49 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2016-2-20 14:41
德文:Auto & Technik Museum Sinsheim
中文:辛斯海姆汽車及科技博物館
交通:由 Heidelberg 乘搭 S5 線至 ...

多謝分享,Sinsheim 呢個博物館真係好多野睇。

令我諗起五年前去西雅圖睇 Museum of Flight,同樣有和諧機同 DC-3,
不過諗返落,其他展品真係幾 American-centric,基本上無其他歐洲同蘇聯產品。

fb.com/scientisthk2usa/
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