hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 6C調整班次 [打印本頁]

作者: HT408    時間: 2017-7-3 16:07
標題: 6C調整班次

作者: 吳芷天2@FB    時間: 2017-7-3 16:38
假日的個位數班㳄已經消失 ( ̄ω ̄;)

今次九巴又減咗幾多架車?

作者: ATS131@45    時間: 2017-7-3 16:45
其實6號仔夜晚落尖嘴方向仲差過6C, 平均最多得15-20個人同時係架車上, 點解仲唔減6號仔車?

作者: shakugan2005    時間: 2017-7-3 21:13
ATS131@45 發表於 2017-7-3 16:45
其實6號仔夜晚落尖嘴方向仲差過6C, 平均最多得15-20個人同時係架車上, 點解仲唔減6號仔車?
...

咁講直頭可以取消條6號, 搵234X/46/2/102/117/35A/60X/69X/42A/36B等線已經頂到, 大不了洗唔洗係盈暉薈擺部機退錢? 當條6號係B1彌敦購物線未又唔係又慢又重疊, 得個平字但D人會唔會為左平特登只等6號?

作者: FY5856    時間: 2017-7-3 21:22

平日連 8 分都不保Aiiiiiiiii
呢條線仲要上個月減完今個月又減
沙中未開就投晒降咁款

另外,官網都搵到呢張通告
但係,咁簡陋既?唔似老九性格喎

作者: KG1428    時間: 2017-7-3 21:29
繁時見6C/6F(去深水埗)最多乘客上車位在紅磡廣場站之前個分站位
紅磡街市/獲嘉道不太多人上車

6C最多坐滿+企幾個
6F最多坐80%位

作者: HT408    時間: 2017-7-3 21:32
FY5856 發表於 2017-7-3 21:22
平日連 8 分都不保Aiiiiiiiii
呢條線仲要上個月減完今個月又減
沙中未開就投晒降咁款

七月開始改左通告格式
日期變咗淨寫數字,星期幾都無埋
綠色底部份變埋白色

作者: FBI2    時間: 2017-7-3 21:43
竟然6F全日一小時一班大業未做好,就走去減6C車?
作者: CliveTo@FB    時間: 2017-7-3 22:24
HT408 發表於 2017-7-3 21:32
七月開始改左通告格式
日期變咗淨寫數字,星期幾都無埋
綠色底部份變埋白色

改用白色底色應該可以慳番唔少油墨

不過個table可唔可以畫好少少?生效日期嗰行下面條線出晒界

作者: chaukc    時間: 2017-7-3 23:17
6C兩個月前先減完班,再加上212岩岩取消左無耐
而家又再減6C班次,會唔會過份左D?

作者: shakugan2005    時間: 2017-7-3 23:25
chaukc 發表於 2017-7-3 23:17
6C兩個月前先減完班,再加上212岩岩取消左無耐
而家又再減6C班次,會唔會過份左D?

比個班次已經唔叫過份, 分分鐘仲要收減幾部車, 就算唔塞車都係唔會跟班次

作者: tonycheung0123    時間: 2017-7-3 23:37
又減班,唔搵6F祭旗係咪荔枝角道既人會嘈冇左212仲要減6F? 自從流失左紅磡區既客後,6C真是線王不再。
作者: da370    時間: 2017-7-3 23:40
ATS131@45 發表於 2017-7-3 16:45
...

6號夜晚客源係尖沙咀返美孚多客,夜晚出尖沙咀會較少客

作者: FBI2    時間: 2017-7-4 00:16
tonycheung0123 發表於 2017-7-3 23:37
又減班,唔搵6F祭旗係咪荔枝角道既人會嘈冇左212仲要減6F? 自從流失左紅磡區既客後,6C真是線王不再。 ...

係運輸署邊條白痴話唔好減太疏車既線住,減左D密車線班次交數先.

作者: ATS131@45    時間: 2017-7-4 00:35
FBI2 發表於 2017-7-4 00:16
係運輸署邊條白痴話唔好減太疏車既線住,減左D密車線班次交數先.

就黎趕走哂d客架啦下年年頭見12-20分一班啦

作者: tonycheung0123    時間: 2017-7-4 09:34
ATS131@45 發表於 2017-7-4 00:35

應該會先10-15分鐘一班。再12-15分鐘一班20分鐘應該沙中線通車後都未必會有既。
要死都6F死先,再2E填數
仲有成堆紅小陪葬。

作者: limited    時間: 2017-7-4 10:09
留名見美孚方向晚繁後見15-20分鐘一班

作者: JCTK    時間: 2017-7-4 11:07
除咗頭尾幾班車開12, 其他非繁忙時間仲有10 已經要還神了... 同埋睇黎九巴會比90分鐘連休息. 即係用 18-20 部車
作者: neosan    時間: 2017-7-4 12:30
紅磡客搭6C出旺角,下繁20分鐘走唔甩,落場雨又撞正星期五就預30分鐘,地鐵全天候唔使10分鐘,就算行多10分鐘去車站,都仲平過巴士,時間又穩定。

作者: exspeed    時間: 2017-7-4 13:51
ATS131@45 發表於 2017-7-4 00:35

仲有土瓜灣客撐住,沙中線通車前邊有可能廿分鐘一班?

作者: cong    時間: 2017-7-4 14:01
作者: jocosben    時間: 2017-7-4 14:46
FBI2 發表於 2017-7-4 00:16

甘以宜家6C既載客情況黎講,又真係唔係話唔減得
作者: Ricky403    時間: 2017-7-4 14:55
41/45/46非繁減到40開聯合20繁時各自30聯合15啦
作者: chaukc    時間: 2017-7-4 16:13
cong 發表於 2017-7-4 14:01
當上路唔係好關事既5/11/85系都喪減既時候,直接受打擊既6C減咁少已經顯得唔係好過份
...

講返起5/5C就真係把鬼火,呢兩條線本身繁忙時間已經供不應求,我試過下繁喺理工等左好多架巴士都上唔到,九巴減5/5C班次真係好過份

至於6C/6F,土瓜灣目前無鐵路覆蓋,減班會對土瓜灣居民唔公平,加上212取消後,紅磡出彌敦道已經少左一條巴士路線選擇,所以6C唔應該咁急於減班

其實6C已經喺5月6日減班,而家相隔兩個月又再減就真係過火

作者: cong    時間: 2017-7-4 16:34
作者: jackylauman    時間: 2017-7-4 17:14
理工行過紅隧搭111 116算
作者: KG1428    時間: 2017-7-4 22:16
6C主要最多人上車位在士瓜灣
紅磡廣場,紅磡街市,獲嘉道一帶排6C/6F人不多

以後10班車中5班頂閘,現在得1班頂閘

作者: hokachung    時間: 2017-7-5 00:21
KG1428 發表於 2017-7-4 22:16
6C主要最多人上車位在士瓜灣
紅磡廣場,紅磡街市,獲嘉道一帶排6C/6F人不多

紅磡街市對面大大部港鐵特惠站,仲死等巴士傻的嗎
獲嘉道個站就望到正漆咸道北條車龍,即刻無曬胃口搭巴士
紅磡廣場就真係唔知點解

作者: Gary_B    時間: 2017-7-5 05:13
hokachung 發表於 2017-7-5 00:21
獲嘉道個站就望到正漆咸道北條車龍,即刻無曬胃口搭巴 ...

鶴園街行過黃埔站都唔算遠

作者: FBI2    時間: 2017-7-5 05:46
chaukc 發表於 2017-7-4 16:13
講返起5/5C就真係把鬼火,呢兩條線本身繁忙時間已經供不應求,我試過下繁喺理工等左好多架巴士都上唔到, ...

堅不過份,地鐵一通車,我已預言6C最少減三部車,而家只是將預言逐步合理化。
作者: FBI2    時間: 2017-7-7 12:10
減一正一蛇

作者: neosan    時間: 2017-7-7 13:19
土瓜灣巴士服務真係無眼睇。。。11減到下繁20分鐘一班出佐敦,分分鐘等車仲耐過搭
條條線都10分鐘以上一班,講緊成個土瓜灣都要靠巴士服務
今日西/南港島既新城,將會係他日既九巴

以黃埔去太子/尖沙咀要5.3計,尖沙咀/柯士甸西鐵線直達,
係得佐敦煩D,一係尖東轉,一係何文田&油麻地轉兩次,
己經秒殺5/5A/11等線

當然而家都唔知去黃大仙咩價錢,但就算收6.7都應該大把人轉坐地鐵

作者: dydx    時間: 2017-7-7 13:27
hokachung 發表於 2017-7-5 00:21
獲嘉道個站就望到正漆咸道北條車龍,即刻無曬胃口搭巴 ...

獲嘉道仲望到大大個何文田站

理工個萬年塞車位何年何日先解決到

作者: dydx    時間: 2017-7-7 13:30

土瓜灣去黃大仙只係三個站(經啟德,鑽石山)

斷估唔會狼到收$6.7啩
作者: kay    時間: 2017-7-7 14:46
neosan 發表於 2017-7-7 13:19
土瓜灣巴士服務真係無眼睇。。。11減到下繁20分鐘一班出佐敦,分分鐘等車仲耐過搭
條條線都10分鐘以上一班 ...

成個九龍城區剩係CUT212,唔夠數

不過亦反映一樣野
九龍城區似乎做重組好有難度

變相減班易過大重組
當然係減班

作者: ATS131@45    時間: 2017-7-7 16:14
FBI2 發表於 2017-7-7 12:10
減一正一蛇

咁樣cut既班次, 我仲以為至少cut三部車
作者: chaukc    時間: 2017-7-7 18:11
kay 發表於 2017-7-7 14:46
成個九龍城區剩係CUT212,唔夠數

不過亦反映一樣野

將來沙中線通車後九巴將會CUT更多路線

3B有可能會取消
5/5C班次可能減到以前3B咁疏

仲有一大堆紅隧線繁忙時間班次可能減到10分鐘或以上,非繁忙時間班次可能減到20分鐘

作者: AdrianLau@FB    時間: 2017-7-7 21:41
其實沙中線真系全開通,大把上路腺減班都未到6C啦~

作者: 林鈞賢@FB    時間: 2017-7-7 21:53
AdrianLau@FB 發表於 2017-7-7 21:41

我都認同,有D人例如來住土瓜灣-深水埗至美孚一帶MTR要轉兩次線,6C可以一程過

作者: FBI2    時間: 2017-7-7 21:55
AdrianLau@FB 發表於 2017-7-7 21:41

沙中線對6C客量影響非常大,所以都唔好口輕輕.

作者: 林鈞賢@FB    時間: 2017-7-7 22:02
FBI2 發表於 2017-7-7 21:55
沙中線對6C客量影響非常大,所以都唔好口輕輕.

末必,如果來住土瓜灣-深水埗至美孚一帶MTR要轉兩次線,6C可以一程過

作者: FBI2    時間: 2017-7-7 22:09
林鈞賢@FB 發表於 2017-7-7 22:02
末必,如果來住土瓜灣-深水埗至美孚一帶MTR要轉兩次線,6C可以一程過

有鬼用咩,一個理工萬年位已經足夠送半條6c上路.

作者: penso    時間: 2017-7-7 22:09

美孚可以搭西鐵去紅磡轉將來東西線去何文田站/土瓜灣一帶 唔想點行GE .....旺角只需對面轉車.....何文田只是上番一兩層就轉到東西線

6C 無左旺角客倉睇怕好像30X 咁頹......

作者: tunghang    時間: 2017-7-7 22:11

西南港島線都可以令過海線客量下跌唔少,有鐵路競爭分別好大的

作者: KG1428    時間: 2017-7-7 22:13
沙中線通車後
3B,5D,6F,115最有機會取消(沿線同MTR有八成重疊)

作者: 林鈞賢@FB    時間: 2017-7-7 22:13
penso 發表於 2017-7-7 22:09
美孚可以搭西鐵去紅磡轉將來東西線去何文田站/土瓜灣一帶 唔想點行GE .....旺角只需對面轉車.....何 ...

可以仲有深水埗區D客支持,始終轉兩次都有D麻煩

作者: 林鈞賢@FB    時間: 2017-7-7 22:14
tunghang 發表於 2017-7-7 22:11
西南港島線都可以令過海線客量下跌唔少,有鐵路競爭分別好大的

西港島線,南港島線只係轉一次姐

作者: KG1428    時間: 2017-7-7 22:17

土瓜灣<>深水埗仲有12A可供選擇
九龍城碼頭一帶去旺角仲有小巴28系可以選擇

土瓜灣<>深水埗至美孚
41,45都可以搭

問題是
6C快定41/45快

作者: FBI2    時間: 2017-7-7 22:21
KG1428 發表於 2017-7-7 22:17
土瓜灣深水埗仲有12A可供選擇
九龍城碼頭一帶去旺角仲有小巴28系可以選擇

41/45到時仲有冇命都未知.

作者: 林鈞賢@FB    時間: 2017-7-7 22:32
FBI2 發表於 2017-7-7 22:21
41/45到時仲有冇命都未知.

相信45影響大D,因為佢荔景除咗麗瑤外,其他位都近mtr,荔景都係轉一次,相反41就未必,青衣好多位都最近mtr
作者: loveKwangor    時間: 2017-7-7 22:38
6C減班減得太離譜
作者: chaukc    時間: 2017-7-7 22:40
KG1428 發表於 2017-7-7 22:13
沙中線通車後
3B,5D,6F,115最有機會取消(沿線同MTR有八成重疊)

咁5/11呢?

沙中線通車後5號會唔會減到15-30min一班?

11更加唔駛講,成條線都同鐵路重疊,CUT硬

作者: neosan    時間: 2017-7-7 23:39
林鈞賢@FB 發表於 2017-7-7 21:53
我都認同,有D人例如來住土瓜灣-深水埗至美孚一帶MTR要轉兩次線,6C可以一程過
...

土瓜灣》旺角/太子 何文田轉一次
土瓜灣》深水埗/長沙灣/荔枝角 尖東轉一次

土瓜灣》美孚 唔使轉車,西鐵直達

星期一至六,早繁到下繁,港鐵去到美孚,6C都可能未到佐敦

作者: hokachung    時間: 2017-7-8 01:38
林鈞賢@FB 發表於 2017-7-7 21:53
...

你試下咪知lor,我就試過紅磡尾站搭去長沙灣搭左成粒鐘喇
作者: 林鈞賢@FB    時間: 2017-7-8 10:56
neosan 發表於 2017-7-7 23:39
土瓜灣》旺角/太子 何文田轉一次
土瓜灣》深水埗/長沙灣/荔枝角 尖東轉一次

尖東?!米玩la ,轉線要行好耐,衰過中環轉東涌線
作者: 林鈞賢@FB    時間: 2017-7-8 10:57
hokachung 發表於 2017-7-8 01:38
你試下咪知lor,我就試過紅磡尾站搭去長沙灣搭左成粒鐘喇

如果搭41/45要幾耐,土瓜灣至深水埗/長沙灣/荔枝角
作者: kl4903    時間: 2017-7-8 11:48
林鈞賢@FB 發表於 2017-7-8 10:57
如果搭41/45要幾耐,土瓜灣至深水埗/長沙灣/荔枝角

九碼開上愛民大約15-20分鐘
愛民落旺角 唔塞車 10-15分鐘 (塞車時間另計)
旺角去深水埗你預10分 , 長沙灣,荔枝角再多5-10分鐘

好粗略咁計完

作者: 林鈞賢@FB    時間: 2017-7-8 11:57
kl4903 發表於 2017-7-8 11:48
九碼開上愛民大約15-20分鐘
愛民落旺角 唔塞車 10-15分鐘 (塞車時間另計)
旺角去深水埗你預10分 , 長沙灣 ...

都快過6c la,沙中線通車後,D人分分鐘可能改坐41/45去深水埗區一帶,相信其實同mtr價錢差唔多,始終有一程過優勢
作者: kl4903    時間: 2017-7-8 12:11
林鈞賢@FB 發表於 2017-7-8 11:57
都快過6c la,沙中線通車後,D人分分鐘可能改坐41/45去深水埗區一帶,相信其實同mtr價錢差唔多,始終有一 ...

但亞皆老街塞車呢個因素我未加上去估算既時間到架 ...

作者: Ricky403    時間: 2017-7-8 12:59
kl4903 發表於 2017-7-8 12:11
但亞皆老街塞車呢個因素我未加上去估算既時間到架 ...

亞皆老街西行一落雨又係塞到傻
41仲要貴過6C $1.6,45就而家接近全日30
沙中一期通車後,兩線班次只會更疏

睇怕之後土瓜灣紅磡去深長荔大部分人都會搭鐵算,雖然美孚/尖沙咀尖東轉車要行,但仲有旺角+何文田呢個選擇,轉完車車程都只係大約廿零分鐘左右到

6C到嗰時都會變頹線

作者: JCTK    時間: 2017-7-8 13:17
都快過6c la,沙中線通車後,D人分分鐘可能改坐41/45去深水埗區一帶,相信其實同mtr價錢差唔多,始終有一 ...

快過6c?????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

作者: KG1428    時間: 2017-7-8 13:43

12A都得既
最大有二個塞車位:
欣榮花園,世運迴旋處
但快過6C/6F少許

作者: 林鈞賢@FB    時間: 2017-7-8 16:12
Ricky403 發表於 2017-7-8 12:59
亞皆老街西行一落雨又係塞到傻
41仲要貴過6C $1.6,45就而家接近全日30
沙中一期通車後,兩線班次只會更疏 ...

旺角+何文田麻要轉兩次,麻更加麻煩,搭巴士好過la,
作者: ATH1    時間: 2017-7-8 18:40
林鈞賢@FB 發表於 2017-7-8 16:12

算啦你,事實擺在眼前
作者: 林鈞賢@FB    時間: 2017-7-8 19:32
ATH1 發表於 2017-7-8 18:40
算啦你,事實擺在眼前

你指啲事實係咩
作者: TuNg''=)    時間: 2017-7-8 20:17
chaukc 發表於 2017-7-7 22:40
咁5/11呢?

沙中線通車後5號會唔會減到15-30min一班?

首先要送5A上路

作者: 林鈞賢@FB    時間: 2017-7-8 20:22
TuNg''=) 發表於 2017-7-8 20:17
首先要送5A上路

111,8a,14有冇機會
作者: Ricky403    時間: 2017-7-8 22:02
林鈞賢@FB 發表於 2017-7-8 16:12

深長荔搭鐵落土瓜灣係麻煩但行程時間贏6C幾多?

就攞6C優勢最大嘅大埔道一帶去九碼做比較
鐵講緊冇壞嗰時,深水埗去宋皇臺站,入站到出站都係20分鐘內
計埋頭尾行路,都係35分鐘內

以而家彌敦道南行+加士居道東行嘅路況,6C繁時可以有幾單45分鐘內就由深水埗去到九碼嘅已經要還神

可以見到6C得番夜晚同假日,先或者仲有一程過客留低
但當運輸署要求條線減到全日15-20分班交數呢?仲有幾多客肯等?更加唔好講喺取消邊緣嘅41/45

作者: hon_son_wilson    時間: 2017-7-8 22:36

港鐵沙中線長沙灣-土瓜灣,
連車站步行來往巴士沿線,約需時35分鐘。
目前9巴估計6C東京街-土瓜灣行車時間,
連等車大概都係45分鐘。港鐵真係咁大殺傷力?

其實油尖旺、東九咁多新界線,有幾多架快過港鐵?
又有幾多架坐唔滿? 對本來頻密的6C(+6)而言,
我諗最大嘅"殺傷力"會係9巴同TD"自殺"式減班囉。

如果有人係都要話6C同港鐵重疊,我會建議:
9巴眼中蝕錢的41,45,可以仿效41A提速直出旺角。
6C改經何文田,減少與港鐵重疊,繼續做沙中線段,
因為港鐵轉2次車無咁吸引,加上可取代41,45九龍段。
另補一兩架車俾6號線獨撐彌敦道客,做好6,6C分工。

作者: FBI2    時間: 2017-7-8 22:39
hon_son_wilson 發表於 2017-7-8 22:36
港鐵沙中線長沙灣-土瓜灣,連車站步行來往巴士沿線,約需時35分鐘。
目前9巴估計6C東京街-土瓜灣行車時間, ...

6C唔會點重組,只會減班算數.
反而6F,18,41,45,11,14,15,5A,85X,93K,796X等線真係好高危.

作者: KG1428    時間: 2017-7-8 22:40
反建議
其實建議咁

6C:取消
6F:加密至12-15分鐘一班
41/45:不變
12A:延長至蘇屋

既然6C有咁多代替品

作者: hon_son_wilson    時間: 2017-7-8 22:48
KG1428 發表於 2017-7-8 22:40
反建議
其實建議咁

我的建議可以為深長荔來往彌敦道、來往何文田帶來更穩定班次,來往土瓜灣不受影響,葵青區甚至漁人得利(提速)。
而你建議取消6C+由12A延長至蘇屋取代 ... 我認為仲衰過6C自殺式減班。
作者: TuNg''=)    時間: 2017-7-8 22:50
FBI2 發表於 2017-7-8 22:39
6C唔會點重組,只會減班算數.
反而6F,18,41,45,11,14,15,5A,85X,93K,796X等線真係好高危.
...

796X都唔掂既話,老新係將南呢支標應該見紅

5A 星期日7月9日,0957經過經過江蘇街,吉車遊街。

作者: neosan    時間: 2017-7-9 13:44
只可以講而家好多土瓜灣/紅磡人,寧願行去何文田站搭港鐵
都唔會再搭6C/6F出旺角,小巴27M既司機都話少左客,
反而接駁線28MS由開線小貓三兩個客,到而家有7-9個客一車。

6C去深水埗真係好慢,尤其係星期一至五有日間,由蕪湖街塞到太子
歐化至中郵一段真係無乜邊日唔塞,40分鐘去到太子己經好好彩
搭鐵係何文田,太子係要轉兩次,但係真係快好多,地鐵30分鐘內一定到
但6C等車連搭50分鐘去到,己經差唔多慢一倍,同埋仲要無定向塞車
最少要預早一個鐘出門口

作者: 林鈞賢@FB    時間: 2017-7-9 16:54
neosan 發表於 2017-7-9 13:44
只可以講而家好多土瓜灣/紅磡人,寧願行去何文田站搭港鐵
都唔會再搭6C/6F出旺角,小巴27M既司機都話少左 ...

咁如果坐12a,41,45會唔會好D
作者: GU9338    時間: 2017-7-9 20:28
林鈞賢@FB 發表於 2017-7-9 16:54

搭過唔止一次 41 紅磡見完 6C 係太子又見同一部
12A 得一小段重疊咋喎 , 試過一次南昌去翔龍灣要 35 分鐘都怕怕 (坐到黃埔都起碼 45 分)

作者: neosan    時間: 2017-7-9 21:41
林鈞賢@FB 發表於 2017-7-9 16:54

41/45 淨係等車用既時間,坐地鐵己經去到

作者: FBI2    時間: 2017-7-9 21:50
KG1428 發表於 2017-7-8 22:40
反建議
其實建議咁

冇可能啦,老九寧願殺死條6F,都會保住條貴線6C

作者: FBI2    時間: 2017-7-9 21:50
GU9338 發表於 2017-7-9 20:28
搭過唔止一次 41 紅磡見完 6C 係太子又見同一部
12A 得一小段重疊咋喎 , 試過一次南昌去翔龍灣要 35 分鐘 ...

12A到時都應該影響唔細

作者: 林鈞賢@FB    時間: 2017-7-9 21:58
FBI2 發表於 2017-7-9 21:50

how about E23,215x,14x,30x,41,45,2E?

作者: chaukc    時間: 2017-7-9 23:03

沙中線通車後5/5C/116可能減班減到以前3B咁疏
3B而家都唔多人搭,11到時成條線都同鐵路重疊,到時九巴又有藉口殺呢兩條線

作者: CliveTo@FB    時間: 2017-7-9 23:12
林鈞賢@FB 發表於 2017-7-9 21:58
how about E23,215x,14x,30x,41,45,2E?

215X目前客量唔錯,與地鐵相比仲有一啲優勢,應該唔使死,頂多減班
30X而家攞咗嚟做212個替代,冇咁易取消,況且荃景圍一定唔放過你,不過陰乾就在所難免
E23唔同一般市區線,估計唔會用鐵路通車為由作改動
其他就難逃一劫

作者: ATS131@45    時間: 2017-7-9 23:30

狗巴可能會為左保住條貴價6C, 陰乾埋6號仔
作者: 林鈞賢@FB    時間: 2017-7-10 12:04
chaukc 發表於 2017-7-9 23:03
沙中線通車後5/5C/116可能減班減到以前3B咁疏
3B而家都唔多人搭,11到時成條線都同鐵路重疊,到時九巴又有 ...

116相信唔會減,因為去老銅,北角mtr轉兩次巧麻煩,116一程過,況且仲有慈雲山獨市位
作者: FBI2    時間: 2017-7-10 12:54
ATS131@45 發表於 2017-7-9 23:30
狗巴可能會為左保住條貴價6C, 陰乾埋6號仔

唔會,因為客戶群不同,但兩線同步陰就有可能。
作者: 三巴合一    時間: 2017-7-10 12:59
作者: ChungLam    時間: 2017-7-10 16:15

我見到有人轉貼話運輸署用 6F 改行欽州街+深旺道取替 212 喎…理論上深水埗一東一西嘅客戶群,6C/6F 應該都保得住…

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1378957792158324&substory_index=0&id=100185283368921
作者: chaukc    時間: 2017-7-10 16:20
林鈞賢@FB 發表於 2017-7-10 12:04
116相信唔會減,因為去老銅,北角mtr轉兩次巧麻煩,116一程過,況且仲有慈雲山獨市位 ...

沙中線開埋過海段就好難講

作者: ATS131@45    時間: 2017-7-10 16:33
ChungLam 發表於 2017-7-10 16:15
我見到有人轉貼話運輸署用 6F 改行欽州街+深旺道取替 212 喎…理論上深水埗一東一西嘅客戶群,6C/6F 應該 ...

好難講, 之前咁樣行既212又咪係俾人cut鬼左

個人建議: 其實6F改埋入海逸同行紅磡繞道/紅磡站出QE可能仲好, 如果肯定唔塞車, 班客就有機會回流

作者: 林鈞賢@FB    時間: 2017-7-10 22:12
chaukc 發表於 2017-7-10 16:20
沙中線開埋過海段就好難講

你當慈雲山冇到?

作者: chaukc    時間: 2017-7-10 23:10
林鈞賢@FB 發表於 2017-7-10 22:12
你當慈雲山冇到?

觀塘延綫通車後,連完全唔關事的5/5C都減班,就知道運輸署同九巴做法根本係夾硬嚟啦!

作者: exspeed    時間: 2017-7-11 19:39
林鈞賢@FB 發表於 2017-7-9 21:58

去機場既E23會有咩影響?

講咁耐6C 竟然仲未有人提快佢幾倍既美土紅 van

自從有地鐵,同埋加到十蚊一程後,美孚以前一路都係人等車條龍
竟然消失得無影無踪

而家係美孚死等爛等5分鐘都未坐夠一半客

作者: 林鈞賢@FB    時間: 2017-7-11 22:04
exspeed 發表於 2017-7-11 19:39

去機場識坐都坐A22 la

作者: darrelclever    時間: 2017-7-11 22:20
exspeed 發表於 2017-7-11 19:39

邊有人會貼$買難受?

作者: neosan    時間: 2017-7-11 22:39
林鈞賢@FB 發表於 2017-7-11 22:04
去機場識坐都坐A22 la

去東涌/後勤區搭E23好過地鐵

作者: 林鈞賢@FB    時間: 2017-7-12 11:31
neosan 發表於 2017-7-11 22:39
去東涌/後勤區搭E23好過地鐵

點解,地鐵都係南昌轉姐
作者: HT408    時間: 2017-7-12 11:56
林鈞賢@FB 發表於 2017-7-12 11:31
點解,地鐵都係南昌轉姐

東涌仲要轉S1/S64
作者: exspeed    時間: 2017-7-12 12:12
林鈞賢@FB 發表於 2017-7-12 11:31
點解,地鐵都係南昌轉姐

E23 一程過上車訓到落車

作者: exspeed    時間: 2017-7-12 12:13
darrelclever 發表於 2017-7-11 22:20
邊有人會貼$買難受?

日日都有大班人陪我一齊貼$比城巴買難受呀,陰公~~~~~

作者: darrelclever    時間: 2017-7-12 12:24
exspeed 發表於 2017-7-12 12:13
日日都有大班人陪我一齊貼$比城巴買難受呀,陰公~~~~~

講緊小巴 E23服務算ok啦

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4