hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 九巴252X開辦消息 [打印本頁]

作者: FBI2    時間: 2017-9-13 10:30
標題: 九巴252X開辦消息

由2017年10月16日起,九巴開辦252X,由恆順園往返藍田站。
作者: lsc04d11    時間: 2017-9-13 12:39
會唔會學267x,258x,259x好快有回程?
如果同290有轉乘,我會考慮,但258x,259x,267x好似都冇。。。

作者: ricky    時間: 2017-9-13 14:15
lsc04d11 發表於 2017-9-13 12:39
會唔會學267x,258x,259x好快有回程?
如果同290有轉乘,我會考慮,但258x,259x,267x好似都冇。。。
...

258X或267X 係唔係快有全日服務?欣田邨同洪水橋人口都越來越多。
作者: tkwong    時間: 2017-9-13 14:46

258X同267X唔關洪水橋事喎,係咪想講258P?
今年RPP建議延長服務時間。

作者: andy92    時間: 2017-9-13 14:48
ricky 發表於 2017-9-13 14:15
258X或267X 係唔係快有全日服務?欣田邨同洪水橋人口都越來越多。

洪水橋暫時都仲要一段時間發展,RPP 只係話 258P 去程開到十點,回程1600-2000

至於欣田邨即將入伙,可以考慮將 62X 早繁過後拉上去(來回行屯公)全日服務,或者早繁屯市 62X 改號碼為 62P 避免混淆

早繁欣田可以搭返 267X,服務時間至 62X 頭車,順便抽返258P落屯公,理順走線

作者: ky927    時間: 2017-9-13 18:11
其實宜家係倒模式將廿幾年前堆尖沙咀線開去九龍東......時代變遷,巴士變遷.......
作者: ATENU135    時間: 2017-9-13 19:13
其實不如62x行兆康站至鯉魚門,全日服務,繁時8-12分鐘,非繁13-16分鐘,可將267x取消及將259D全日不經屯門市中心及友愛邨一帶

作者: andy92    時間: 2017-9-13 19:25
ATENU135 發表於 2017-9-13 19:13
其實不如62x行兆康站至鯉魚門,全日服務,繁時8-12分鐘,非繁13-16分鐘,可將267x取消及將259D全日不經屯門 ...

取消 267X 的話,62X 就要行埋何福堂果段青公塞燈,有得選擇行返屯公會較好,慳車慳時間。
作者: ATENU135    時間: 2017-9-13 19:32
andy92 發表於 2017-9-13 19:25
取消 267X 的話,62X 就要行埋何福堂果段青公塞燈,有得選擇行返屯公會較好,慳車慳時間。 ...

咁可以將267x改為在富泰邨開,並增設回程,62x就可行屯公

作者: lsc04d11    時間: 2017-9-13 20:01
hold on……星期五開?唔揀10月3日?
仲諗住請假搭,星期五唔係好請得。(呢行為個人意見,可以唔理)
252X應該同開學日、入伙日那類特定日子無關吧…
作者: ccicoltd    時間: 2017-9-13 23:31
lsc04d11 發表於 2017-9-13 20:01
hold on……星期五開?唔揀10月3日?
仲諗住請假搭,星期五唔係好請得。(呢行為個人意見,可以唔理)
252X應 ...

趕及 '17 Q3 開線交功課?

作者: stevechau    時間: 2017-9-14 15:55
ricky 發表於 2017-9-13 14:15

應該唔會...而家258X下繁回程離開九龍灣都只係坐滿...
267X就仲慘...唔係條線唔岩坐...而係去到九龍灣站果陣, 工商區果班打工仔根本就仆唔切出黎上車咁滯~

作者: andy92    時間: 2017-9-14 18:30
stevechau 發表於 2017-9-14 15:55
應該唔會...而家258X下繁回程離開九龍灣都只係坐滿...
267X就仲慘...唔係條線唔岩坐...而係去到九龍灣站 ...

267X 而家回程都可以大致坐滿

作者: ky927    時間: 2017-9-14 19:16
咦, 睇真D, 往返喎, 係咪意指一開開來回?
作者: 樂仔〞    時間: 2017-9-14 19:58
stevechau 發表於 2017-9-14 15:55
267X就仲慘...唔係條線唔岩坐...而係去到九龍灣站 ...

258X 259X 觀塘九龍灣比大量屯門邨巴㩒住嚟打,坐得滿咪算偷笑

作者: andy92    時間: 2017-9-14 22:34
樂仔〞 發表於 2017-9-14 19:58
258X 259X 觀塘九龍灣比大量屯門邨巴㩒住嚟打,坐得滿咪算偷笑

似係 258X, 259X 搶人地邨巴客多D

作者: stevechau    時間: 2017-9-15 12:21
andy92 發表於 2017-9-14 18:30
267X 而家回程都可以大致坐滿

坐滿囉...但同一時間258/9D呢D已經係九龍灣頂左閘走...

作者: stevechau    時間: 2017-9-15 12:22
樂仔〞 發表於 2017-9-14 19:58

唔奇丫...我上次係MEGABOX之後果個站等258X諗住入市中心...
都好後悔做乜唔上早就係巴士站等緊客既NR725...又平D又快D...

作者: exspeed    時間: 2017-9-15 13:03
ATENU135 發表於 2017-9-13 19:13
其實不如62x行兆康站至鯉魚門,全日服務,繁時8-12分鐘,非繁13-16分鐘,可將267x取消及將259D全日不經屯門 ...

安定個位女議員一定會好好招呼你

作者: exspeed    時間: 2017-9-15 13:06
ky927 發表於 2017-9-14 19:16
咦, 睇真D, 往返喎, 係咪意指一開開來回?

當然係例牌既一至五黃昏一班車

作者: 樂仔〞    時間: 2017-9-15 20:06
stevechau 發表於 2017-9-15 12:22
唔奇丫...我上次係MEGABOX之後果個站等258X諗住入市中心...
都好後悔做乜唔上早就係巴士站等緊客既NR725. ...

而家係站停客嘅何止 NR725 NR748 NR753 都會等客,不過再講就離題啦

作者: 2076    時間: 2017-9-19 01:01
呢條252X我等Q3等到頸都長
住青山灣番觀塘真係慘無人道,日日望轉車站迫到上258D/259D/258X/259X去東九,但係去轉車站又難預時間
(到最後放棄龍翔東九線,改搭252B去油麻地轉219X去觀塘係後話,但係219X都唔係易等)
最後番觀塘番到9/28 last day唔做,252X走黎同我9/29開線

其實青山灣番觀碼一帶有乜合理選擇? 258D/259D上唔到車,258X/259X車同52X/53/61M到轉車站時間唔夾,下下驚會走左呢4班車
作者: FBI2    時間: 2017-9-19 07:23
2076 發表於 2017-9-19 01:01
住青山灣番觀塘真係慘無人道,日日望轉車站迫到上258D/259D/258X/259X去東九,但 ...

擺明個天都唔幫你
作者: EX-TL    時間: 2017-9-19 09:33
住青山灣番觀塘真係慘無人道,日日望轉車站迫到上258D/259D/258X/259X去東九,但 ...

入返去豐景園 安定邨搭62X會否更好?

或者搭252B出到鴉蘭街, 行過去通菜街搭69A.
作者: ma212223    時間: 2017-9-19 09:50

61M > 42C 囉
計埋BBI仲平過屯轉

作者: lsc04d11    時間: 2017-9-19 12:40

你有心搭258x,259x共4班往觀塘碼頭其中一班,如果4班都fulfill你返工時間,冇理由求其搭52x,53,61m都catch up 唔到嗰4班卦。。。。
有時唔明港人將搵工重點放左喺交通度,但另一邊又有大把人搭960,968,978返工

作者: HT408    時間: 2017-9-19 12:42
lsc04d11 發表於 2017-9-19 12:40
你有心搭258x,259x共4班往觀塘碼頭其中一班,如果4班都fulfill你返工時間,冇理由求其搭52x,53,61m都catc ...

有直接車同要轉車已經係兩個情況
作者: ricky    時間: 2017-9-19 17:17

你考慮搬屋仲實際,屯門的交通重心在市中心,其次係兆康同屯碼,青山灣都被人忽略。

作者: 樂仔〞    時間: 2017-9-19 19:56

52X 53 > 234C 完全避開屯公塞車

作者: 2076    時間: 2017-9-19 21:31
樂仔〞 發表於 2017-9-19 19:56
52X 53 > 234C  完全避開屯公塞車

世界級番工方法

不過反正朝早屯公有巴士線問題不大,反而係龍翔道成日塞車 (加士居道都係日日塞,最近幾日連觀繞都日日塞啊慘)

太子轉69A又未必快得過行啟隧的219X

61M>42C冇個半鐘都到唔到觀塘,仲要行出碼頭

不過有樣野想講好耐
點解258D/259D/62X去到藍田同油塘
268C同269C同時觀碼總站

點解九巴唔會將268C或者269C搬去藍田然後換258D觀碼做總站? 咁樣分配對觀碼上班族有利,對元天又有好處
(不過九巴想觀碼客上258X/259X另計,現實係送客畀村巴)

作者: bobbycheng    時間: 2017-9-19 23:51

52X轉40又可唔可行?

雖然避唔到龍翔道塞車
但起碼落到去觀塘碼頭

作者: tony223    時間: 2017-9-20 00:26
ricky 發表於 2017-9-19 17:17
你考慮搬屋仲實際,屯門的交通重心在市中心,其次係兆康同屯碼,青山灣都被人忽略。
...

兆康如果唔計鐵既話其實交通只係好過洪水橋藍地少少反而良田交通來說其實分分鐘好過屯碼

我個人認為屯門交通最好至最差分別係:
1)市中心, 安友及豐景園>2)良田>3)屯碼>4)大興山景=/>5)青公(大欖至置樂)>6)青公(何福堂至富泰)及兆康>7)青公(屏山至藍地)

作者: ricky    時間: 2017-9-20 12:19
tony223 發表於 2017-9-20 00:26
兆康如果唔計鐵既話其實交通只係好過洪水橋藍地少少反而良田交通來說其實分分鐘好過屯碼

我個人認為屯門 ...

有鐵路已經跑贏成條街。良田區係多巴士線,但去西鐵站要駁程輕鐵係缺點。

作者: lsc04d11    時間: 2017-9-27 14:59
咪又係冇消息。。。。
預10月9日得唔得?
作者: FBI2    時間: 2017-9-27 15:44
延期最少一星期
作者: ATENU135    時間: 2017-9-30 21:54
請問會會由邊條線柯打?

作者: FBI2    時間: 2017-9-30 21:58
ATENU135 發表於 2017-9-30 21:54
請問會會由邊條線柯打?

聞說由259D抽車

作者: 樂仔〞    時間: 2017-9-30 22:43
FBI2 發表於 2017-9-30 21:58
聞說由259D抽車

方向正確 ... 259D 朝早客量的確唔夠 258D 嚟,259D 有條件拉疏少少谷爆部車

但 258D 頭段密車時段又真係有 D 尷尬,一唔順燈就會搞到後車坐唔爆 ...

作者: ky927    時間: 2017-9-30 23:00

其實我覺得轉車站嘅用途,係應該個區每條線都必經,最多諗下點係區內同區外縮車程;但起碼你係轉車站係多路線,唔駛點等先吸引到人轉

以屯門<>九東為例,仲有62X/267X/258P/258S幾條去分個九龍東嘅餅,咁用青公線入到去轉都無咁哩hei

作者: andy92    時間: 2017-10-1 10:54
ky927 發表於 2017-9-30 23:00
其實我覺得轉車站嘅用途,係應該個區每條線都必經,最多諗下點係區內同區外縮車程;但起碼你係轉車站係多 ...

而家返工時間轉車站閒閒地都要排3-5分鐘完成上落客

每條線都必經只會塞爆轉車站

作者: 樂仔〞    時間: 2017-10-1 11:32
andy92 發表於 2017-10-1 10:54

轉車站來回方向 D 站其實都好應該重新 design 過啦
E33 962X 同落客站其實最浪費排隊空間 ...

作者: S3BL343@66    時間: 2017-10-1 13:59
樂仔〞 發表於 2017-10-1 11:32
轉車站來回方向 D 站其實都好應該重新 design 過啦
E33 962X 同落客站其實最浪費排隊空間 ...
...

一早就取消落客站啦.....同埋 962 系極為浪費空間

作者: ky927    時間: 2017-10-1 14:02
andy92 發表於 2017-10-1 10:54

我又覺得多車反而會攤薄上車人數同時間
作者: eric278    時間: 2017-10-4 15:54
朱順雅議員FB消息:10月16日開線
(附宣傳單張)
作者: stevechau    時間: 2017-10-4 17:29
唉....行觀塘道係好事既...不過開1805...
即係基本上係九龍灣工廠區班人都唔使旨意仆得切出黎上車....
作者: ky927    時間: 2017-10-4 17:34
eric278 發表於 2017-10-4 15:54
朱順雅議員FB消息:10月16日開線
(附宣傳單張)

個即日學生回程半價係呢條線先有定有左好耐? 我真係無呢方面update

作者: HT408    時間: 2017-10-4 17:55
ky927 發表於 2017-10-4 17:34
個即日學生回程半價係呢條線先有定有左好耐? 我真係無呢方面update

7月1號九巴續專營權嗰陣,所有全程高過12蚊嘅線都有
作者: dennisung    時間: 2017-10-4 20:52
ky927 發表於 2017-10-4 17:34

呢條真係無其他野SELL
要SELL學生回程半價優惠??
全日都唔知有無學生用到

作者: 樂仔〞    時間: 2017-10-4 21:18
ky927 發表於 2017-10-1 14:02
我又覺得多車反而會攤薄上車人數同時間

多車上客時間會攤薄,但問題係繁時落客增長速度遠遠快過上客速度呢 ...
作者: toby_tl10    時間: 2017-10-12 17:58
沿線已設有站牌和豬紙
作者: lsc04d11    時間: 2017-10-12 19:38
toby_tl10 發表於 2017-10-12 17:58
沿線已設有站牌和豬紙

應該話「終於」有站牌和豬紙,佢咁唔積極宣傳,我有D奢想我星期一可以包車……(包唔到既話,十個客都讚佢叻)

冇單張搣……
其實九巴係咪出左咁大通告就唔係好想印D印刷品出黎,但老實講,好多人睇到有野搣,就會搣左返去等車時/搭車時慢慢睇。如果淨係睇一張大通告,有人睇緊既時候,O個D唔知頭唔知路既又唔會好意思走去一齊睇,咁咪即係冇宣傳過……
(, 下載次數: 8)