hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 288延長服務時段、加班及加開禾輋特車 [打印本頁]

作者: 流星☆雨    時間: 2017-10-11 11:04
標題: 288延長服務時段、加班及加開禾輋特車

288頭班車提早至0520 尾班車延後至1230am
上繁6點前會由15分鐘一班加密至10分鐘一班
8點至8點半加到7分鐘一班

另外加開一至五往禾輋特班
開0710 月泉樓後不停站直達源禾路
預計10/23生效

Source: 瑞典駐沙田大使館

hkitalk.media小編按:
水泉澳往禾輋特車
路線編號為288B

作者: ATEU15    時間: 2017-10-11 12:01
可以见到就算不招标,九巴也樂意加强有钱赚的路线的服务水平
作者: HT408    時間: 2017-10-11 12:09
ATEU15 發表於 2017-10-11 12:01

288有唔少客係俾得$0.1,仲要上條大斜,唔見得有錢賺
作者: ky927    時間: 2017-10-11 12:18
咁不如改288A, 沙田市中心後去禾輋
作者: HT408    時間: 2017-10-11 12:27
ky927 發表於 2017-10-11 12:18
咁不如改288A, 沙田市中心後去禾輋

最高幾座無288A
作者: Choi    時間: 2017-10-11 12:34
HT408 發表於 2017-10-11 12:09

甚至有乘客付$0.0,唉
作者: YoungMan    時間: 2017-10-11 12:36

問題係某國人搭車成日唔比錢
強烈要求港府割地黃泉澳以一地兩檢模式割出黃泉澳村實施全國性法律,區內授權廣州軍區直屬部隊維持治安

作者: Tummy    時間: 2017-10-11 13:20

條線 15 年開 開頭仲要行單層十幾廿分鐘先一班
比人鬧下鬧下先做到咁 真係好「樂意」喎

作者: toyl    時間: 2017-10-11 13:22
HT408 發表於 2017-10-11 12:09

特車呢個方向佢收足,係其他線收少咗

作者: PKD32    時間: 2017-10-11 14:37
toyl 發表於 2017-10-11 13:22

咁九巴整體無賺多到啊!

作者: GR1473    時間: 2017-10-11 14:44
作者: Choi    時間: 2017-10-11 14:52
toyl 發表於 2017-10-11 13:22

好地地叫288B唔好?唔通B仔留番開一條大圍線?
作者: AVW28    時間: 2017-10-11 15:43
Choi 發表於 2017-10-11 14:52

我都同意應該另開一個號碼做288的禾輋特車。
不過咁,禾輋和瀝源那邊有咁多學校(加埋都差唔多10間),開得一班又似乎少得滯

作者: clivetock    時間: 2017-10-11 17:50

83S嗰班禾輋特車一樣冇冧巴,好似連通告都冇,得張傳單,288都係咁可能方便靜雞雞取消?

作者: mckhgc    時間: 2017-10-11 18:56
同性質相若既282比較,288貴幾毫,但待遇就好太多太多:班次密、用車新、BBI交足貨。

BBI 263、269D又得;
BBI 89、89B 唔夠,再要多條 83X;
最過份,係水泉澳已有287X,都仲要畀288 BBI 280X,282呢?
作者: lucky_al    時間: 2017-10-11 19:51

作者: 284    時間: 2017-10-11 20:18
lucky_al 發表於 2017-10-11 19:51

九巴今年都幾積極拓展學校線
作者: lsc04d11    時間: 2017-10-11 20:18
mckhgc 發表於 2017-10-11 18:56
同性質相若既282比較,288貴幾毫,但待遇就好太多太多:班次密、用車新、BBI交足貨。

BBI 263、269D又得; ...

288開既時候,287X仲O係樓下嘛。
佢搞既轉乘都係沙田市中心一帶有既線。

D轉乘計劃成日都唔update……
不過有287X轉280x,唔代表唔可以同時提供288轉280x嫁……

作者: mckhgc    時間: 2017-10-11 20:35
lsc04d11 發表於 2017-10-11 20:18
288開既時候,287X仲O係樓下嘛。
佢搞既轉乘都係沙田市中心一帶有既線。

唔係唔可以,係公平同合理問題。

287X o係樓下就識set 288 BBI,288 BBI就識交足貨,同樣287X o係樓下既282呢?

昔日87A有得BBI 81M/81K,87A變287X後,唔知係故意歧視某處,定係唔記得左(係囉,條條邨都記得,連世界花園都識補返增停87B,偏偏就係某處會唔記得),同樣BBI冇過渡至287X。

唔再講太多。

作者: HT408    時間: 2017-10-11 20:56
lucky_al 發表於 2017-10-11 19:51

即係288B喺最高幾座係停288返水泉澳個站,而唔係落山個站
都好嘅,而家朝朝同小巴條隊打哂交

Btw 瀝源之後係直去,不入瀝源邨内街?
作者: UR2646    時間: 2017-10-11 21:12
標題: 九巴開辦新線288B

水泉澳單向往禾輋

10月23日開

週一至五
0710 一班

水泉澳總站 - 嶺泉樓 - 朗泉樓 - 月泉樓 - 源禾路 (瀝源) - 源禾路 (禾輋廣場)
$4.3

作者: m_rd08    時間: 2017-10-11 21:15

Del
作者: ky927    時間: 2017-10-11 21:40
0710,去到禾輋都係0730,開多班0730都得喎;

0800又可以開多班到去山尾街做返工客 XDD

作者: GW4866    時間: 2017-10-12 00:16
Tummy 發表於 2017-10-11 13:20
...

公平d講...開線時水泉澳入哂伙未先?

作者: ATEU15    時間: 2017-10-12 06:43
GW4866 發表於 2017-10-12 00:16

点都好过213m开车海蝕钱
作者: Tummy    時間: 2017-10-12 10:25
GW4866 發表於 2017-10-12 00:16

213M 開線 安達都只係啱啱入伙添

作者: Snowbb    時間: 2017-10-12 22:47
其實山下既 81K 都應該要有類似特車方便學生或通勤客
明明鄉事會路轉右就係源禾路,但係因為停市中心就要停多三枝燈

作者: Tummy    時間: 2017-10-12 23:33
Snowbb 發表於 2017-10-12 22:47
其實山下既 81K 都應該要有類似特車方便學生或通勤客
明明鄉事會路轉右就係源禾路,但係因為停市中心就要停 ...

其實最大問題都係 81K 用細車 同成日甩班 ..

每朝喺新城市轉車 都見到有成廿幾個人排緊隊 (有時可以排到 72 個位)
同埋一定頂晒閘

作者: HT408    時間: 2017-10-13 00:22
Tummy 發表於 2017-10-12 23:33

每朝喺新城市轉車 都見到有成廿幾個人排緊隊 (有時可以排到  ...

等成10分鐘之後80M,81K,280X三架一齊到先頂癮

作者: GW4866    時間: 2017-10-13 02:19
Tummy 發表於 2017-10-12 10:25

所以開線初期咪出現服務過剩囉

你288係陸續入伙之時無加強過服務咩?

作者: exspeed    時間: 2017-10-13 10:12
Tummy 發表於 2017-10-11 13:20
...

水泉澳初期人口少到,連街市都頂唔順喎

咁巴士又可以開到有幾密呢?

作者: CRH5    時間: 2017-10-14 01:34
clivetock 發表於 2017-10-11 17:50
83S嗰班禾輋特車一樣冇冧巴,好似連通告都冇,得張傳單,288都係咁可能方便靜雞雞取消?
...

尋日見,唔記得壽全樓定豐和邨有貼“83S 特別車 落客站”

作者: Gary_B    時間: 2017-10-14 02:19
YoungMan 發表於 2017-10-11 12:36
問題係某國人搭車成日唔比錢
強烈要求港府割地黃泉澳以一地兩檢模式割出黃泉澳村實施全國性法律,區內授 ...

正寫係 蝗泉澳

作者: 3ASV174    時間: 2017-10-17 01:59
Tummy 發表於 2017-10-12 10:25

213M 開線時安達根本未入伙,
頭一個月完全吉車遊街,仲要朝五晚二開最疏 8 分班,直情割喉式放血。

o個個月蝕條數,分分鐘之後一年都未賺得返。

作者: AVW28    時間: 2017-10-17 07:43
Tummy 發表於 2017-10-12 23:33

每朝喺新城市轉車 都見到有成廿幾個人排緊隊 (有時可以排到  ...

81K,以致80M和280X用細車係因為道路限制而焗住用。咁當然,81K和280X都用過12米車上穗禾苑,但唔係常見。
始終穗禾苑一日未正式解禁,一日都要用細車。
呢個情況已經有三十幾年。

講真,穗禾苑既問題始終都要解決,但都唔容易搞。
邨內通道係屬於私家路,問過人地個法團和議員先啦!

作者: HT408    時間: 2017-10-19 09:55
仲未出通告?
作者: HT408    時間: 2017-10-20 21:57
運輸署通告
http://www.td.gov.hk/filemanager ... _ta_288b_chi_v2.pdf

唔見九巴通告
作者: HT408    時間: 2017-10-23 09:22
288A尾車提早至0805
作者: AVW28    時間: 2017-10-23 11:16
有無人知今日288B客量如何?
作者: lucky_al    時間: 2017-10-23 11:47
HT408 發表於 2017-10-23 09:22
288A尾車提早至0805

288A尾車不嬲都係0805喎

作者: HT408    時間: 2017-10-23 12:04
lucky_al 發表於 2017-10-23 11:47
288A尾車不嬲都係0805喎

本來係0825
作者: HT408    時間: 2017-10-23 21:47

補充返288新班次資料,早繁最密由5分班變咗6分班:

星期一至五
0520-0600 10
0600-0900 6-8
0900-1500 10
1500-1930 7-8
1930-2330 10-12
2330-0030 15

星期六
0520-0550 15
0550-2300 10-12
2300-0030 15

假日
0520-0530 10
0530-0730 15
0730-2230 10-12
2230-0030 15

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4