hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 千禧創紀.盛世之城 [打印本頁]

作者: 182170    時間: 2006-6-16 14:19
標題: 千禧創紀.盛世之城
Millimmium City 1.2.3.5

影得唔係幾好,不過都幾有 Offical Photo Feel 。
作者: JX9097    時間: 2006-6-16 14:50
出年有埋第六期tim
作者: FD_8592    時間: 2006-6-18 02:30
順敘由左至右係5,1,2,3

創紀之城幾期的分佈都可以算係一個破格...
作者: superay    時間: 2006-6-18 09:55
創紀之城中間夾著一些舊大廈,若果創紀之城能夠連成一線,效果會更好。
作者: dennis28a    時間: 2006-6-18 10:53
原帖由 superay 於 2006-6-18 09:55 發表
創紀之城中間夾著一些舊大廈,若果創紀之城能夠連成一線,效果會更好。

其實根本沒有可能,創紀之城5、6中間正是 PCCW 電話機房及觀塘道變壓站,幾乎係半個觀塘既核心。
作者: nwfb1601    時間: 2006-6-18 11:34
原帖由 FD_8592 於 2006-6-18 02:30 發表

順敘由左至右係5,1,2,3

創紀之城幾期的分佈都可以算係一個破格...

第時可能仲散,去到海濱道0個邊......

據講創紀七期會係舊時海濱道麵粉廠0個度起......

作者: JX9097    時間: 2006-6-18 15:25
原帖由 nwfb1601 於 2006-6-18 11:34 發表

據講創紀七期會係舊時海濱道麵粉廠0個度起...... http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/shocke ...

唔係啩...咁咪差唔多有半個觀塘都係創紀?!
作者: denniskeung    時間: 2006-6-18 16:32
記得興建頭幾期時,
搭巴士經過見到呢句大標語:
「觀塘起飛,創造燦爛新世紀」
作者: JX9097    時間: 2006-6-18 17:00
原帖由 denniskeung 於 2006-6-18 16:32 發表
記得興建頭幾期時,

咁呢句slogan都係實踐到
現時apm可以話係全香港最受歡迎嘅商場之一
作者: guia    時間: 2006-6-18 21:14
原帖由 JX9097 於 2006-6-18 15:25 發表

九巴觀塘廠淨餘部份好大機會都係創紀之城
作者: dennis28a    時間: 2006-6-18 23:15
原帖由 denniskeung 於 2006-6-18 16:32 發表
記得興建頭幾期時,

觀塘根本係無咩人理,係新地有眼光,明知市建局會重建觀塘,唔理三七廿一搶灘先。
如果唔係...一早比人地搶左...仲會係新地福地?

其實,創紀係實現左唔少觀塘人既願望,明星黎觀塘開演唱會?拍戲就會...
當年有人擔心 apm 一定玩完,結果仲紅過朗豪坊。

同時間,根本無人會估到創紀之城會整到地鐵、政府、市建局即刻將目光放係觀塘度...
而家不知幾多謝郭生係觀塘起創紀,觀塘重建計劃即刻上馬。
作者: JX9097    時間: 2006-6-18 23:27
原帖由 dennis28a 於 2006-6-18 23:15 發表

觀塘根本係無咩人理,係新地有眼光,明知市建局會重建觀塘,唔理三七廿一搶灘先。

其實,創紀係實現左唔少觀塘人既願望,明星黎觀塘開演唱會?拍戲就會... ...

真係wo...
我住觀塘都成6年
未開apm之前
真係冇諗過觀塘會有一個比旺角更旺嘅商場!
作者: Ketsu    時間: 2006-6-18 23:33
記得以前搭經觀塘道既巴士去APM
我睇報站器見到「創紀之城」就落車
結果行到我隻野咁先去到

果時真係唔知「創紀之城」個站響牛頭角
但係APM就係響觀塘...

(咁APM都係創紀之城嘛...)
作者: sa    時間: 2006-6-19 00:00
原帖由 dennis28a 於 2006-6-18 23:15 發表

其實,創紀係實現左唔少觀塘人既願望,明星黎觀塘開演唱會?拍戲就會... ...

創紀之城係邊個發展商?
作者: U-157星之Kelvin    時間: 2006-6-19 00:10
原帖由 sa 於 2006-6-19 00:00 發表
創紀之城係邊個發展商?

新鴻基地產
作者: KR1691@102    時間: 2006-6-19 00:52
原帖由 JX9097 於 2006-6-18 15:25 發表

剩低o既九巴觀塘廠據報所載將會重建為創紀之城第八期。
作者: JX9097    時間: 2006-6-19 01:22
原帖由 Ketsu 於 2006-6-18 23:33 發表
記得以前搭經觀塘道既巴士去APM
我睇報站器見到「創紀之城」就落車
結果行到我隻野咁先去到

果時真係唔知「創紀之城」個站響牛頭角
但係APM就係響觀塘...

(咁APM都係創紀之城嘛...)

我覺得九巴真係有需要改善吓報站嘅準確性
其實佢可以講明係第幾期
(現時除咗第五期之外,都好似冇特別講明)
咁就冇咁易混淆喇
作者: OtisLeung    時間: 2006-6-19 15:31
新鴻基似乎迷信得有點過火,
連期數都飛掉第四期!

另一傑作就係凱旋門飛晒40-49樓, 39樓樓上就係50樓!!
作者: dennis28a    時間: 2006-6-19 15:45
原帖由 JX9097 於 2006-6-19 01:22 發表

我覺得九巴真係有需要改善吓報站嘅準確性
其實佢可以講明係第幾期
(現時除咗第五期之外,都好似冇特別講明)
咁就冇咁易混淆喇

無計,一、二、三、六期根本係一齊...所以咪覺得無需要...
作者: KE7782    時間: 2006-6-19 16:09
原帖由 OtisLeung 於 2006-6-19 15:31 發表
連期數都飛掉第四期!

另一傑作就係凱旋門飛晒40-49樓, 39樓樓上就係50樓!!

又唔係的,APM都有四樓。
作者: dennislokawai    時間: 2006-6-19 16:16
其實創紀之城最終會有幾多期的?
作者: dennis28a    時間: 2006-6-19 16:16
原帖由 JX9097 於 2006-6-18 23:27 發表

真係wo...
我住觀塘都成6年
未開apm之前
真係冇諗過觀塘會有一個比旺角更旺嘅商場!

不過,創紀之城同時間又係最得意(甚至荒謬)既重建計劃。
1. 為左起創紀之城二、三期,曾高價收購美亞廠房,但因收購失敗,美亞廠房要去翻新外牆(聽人講新地好似有份出錢)...
2. 為左方便人揸車入創紀之城,係六期、三期地面起兩條路往返觀塘道
3. 為左創紀之城既意頭好,成座創紀之城四期無左...
4. 為左起創紀之城五期,將成座王氐港建搬去隔離座樓,重新裝修港貿中心大堂,出錢重建觀塘站天橋,重一直等鱷魚恤重建(成個天橋口都預留左,仲想收購成座鱷魚恤)
5. 為左起創紀之城六、七、八期,唔單止申請補地價,仲走去城規會申請放寬建築物限制高度,屢試屢敗,屢敗屢試...六期做唔到酒店,咪七、八期試下申請做酒店...
6. 新地分析房地產基金上市,又係叫「創紀」...

如果要形容新地起創紀之城,根本係「完全失控」...汗...
作者: dennis28a    時間: 2006-6-19 16:17
原帖由 dennislokawai 於 2006-6-19 16:16 發表
其實創紀之城最終會有幾多期的?

直至新地再係觀塘起唔到為止...即係有排先完...
作者: JX9097    時間: 2006-6-19 17:22
原帖由 dennis28a 於 2006-6-19 16:17 發表

咁觀塘咪要改名做「創紀」?
作者: guia    時間: 2006-6-19 18:06
原帖由 OtisLeung 於 2006-6-19 15:31 發表
連期數都飛掉第四期!

萬景峰都係冇4x 的層數
作者: hz6751    時間: 2006-6-19 18:16
原帖由 dennis28a 於 2006-6-19 16:16 發表

1. 為左起創紀之城二、三期,曾高價收購美亞廠房,但因收購失敗,美亞廠房要去翻新外牆(聽人講新地好似有份出錢)...
2. 為左方便人揸車入 ...

一個個人意見:
apm為了保持高人流,差不多逢週六或長假期就有明星藝人做宣傳或表演,然後又高調地對外宣稱過往
週末或長假期有幾多十萬/百萬人次進入,然後就有理由瘋狂加租,很努力地在以草根階層人口為主的
觀塘把apm去打造成一個「觀塘太古廣場」
作者: U-157星之Kelvin    時間: 2006-6-19 19:21
原帖由 JX9097 於 2006-6-19 17:22 發表
咁觀塘咪要改名做「創紀」?

睇英文Millennium就知點解,新地要在觀塘建一個世紀城

作者: nwfb1601    時間: 2006-6-19 21:28
原帖由 dennis28a 於 2006-6-19 16:16 發表

4. 為左起創紀之城五期......重一直等鱷魚恤重建(成個天
橋口都預留左,仲想收購成座鱷魚恤)

今次終於俾新地恨到啦......0個幢鱷魚恤而家做緊
拆樓0既前期工序......

不過就唔知係麗新拆定係新地拆喇......

作者: sg    時間: 2006-6-19 22:02
連期數都飛掉第四期!

佢想skip 左d 4 字頭樓層,
來製造更多8字頭樓層"浪"高個價0者。
作者: sg    時間: 2006-6-19 22:08
原帖由 guia 於 2006-6-18 21:14 發表

九巴觀塘廠淨餘部份好大機會都係創紀之城

九巴係新鴻基有份咖嗎, 九成機會都ok ga la !
作者: dennis28a    時間: 2006-6-19 23:53
原帖由 nwfb1601 於 2006-6-19 21:28 發表

今次終於俾新地恨到啦......0個幢鱷魚恤而家做緊
拆樓0既前期工序......

不過就唔知係麗新拆定係新地拆喇......

今次係麗新拆姐,如果唔係...又變左創紀..
作者: FD_8592    時間: 2006-6-20 00:50

2. 為左方便人揸車入 ...

王氐港建冇搬wow...係港貿因為APM 而靚左
3 期果條路仔同時係停車場的入口

作者: FD_8592    時間: 2006-6-20 00:55
原帖由 superay 於 2006-6-18 09:55 發表

曾經聽係建築公司做的朋友講過原本成條觀塘道由美亞開始直到APM 都係創紀...但當然事實上做唔到
作者: FD_8592    時間: 2006-6-20 00:57
原帖由 nwfb1601 於 2006-6-18 11:34 發表

據講創紀七期會係舊時海濱道麵粉廠0個度起...... http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/shocke ...

但麵粉廠圍左好多年的圍板最近拆左..仲有係1,2 樓之前零零丁丁裝上的玻璃幕牆都拆左WOW
作者: virus    時間: 2006-6-20 02:08
作者: dcyw    時間: 2006-6-20 11:18
原帖由 FD_8592 於 2006-6-20 00:50 發表

印象中當年現創紀之城五期一帶的大廈排列是這樣的:

駿業里 - 現觀塘道410號 - 星光集團中心 - 王氏港建大廈 - 東九龍廣場 - 觀塘消防局 - 開源道

王氏港建大廈原址是售予新鴻基地產,與東九龍廣場一併重建為創紀之城五期,而王氏港建
則購入旁邊的星光集團中心。
作者: dennis28a    時間: 2006-6-20 14:05
原帖由 dcyw 於 2006-6-20 11:18 發表

駿業里 - 現觀塘道410號 - 星光集團中心 - 王氏港建大廈 - 東九龍廣場 - 觀塘消防局 - 開源道

王氏港建大廈原址是售予新鴻基地產,與東九龍廣場一併 ...

無錯,順道一提,其實 apm 本黎係叫創紀超級城,因此需要擴大商場樓面而瘋狂收購。
作者: nwfb1601    時間: 2006-6-20 21:36
原帖由 dennis28a 於 2006-6-19 16:17 發表

嘩......咁即係新地想係觀塘畫地盤?

咁不如連郭氏三兄弟都改係觀塘返工啦......

作者: sg    時間: 2006-6-20 22:54
原帖由 FD_8592 於 2006-6-20 00:50 發表

王氏港建大廈搬左去APM 隔鄰,
而同系的港貿中心商場亦拼入左APM 商場組合內,
所以港貿中心商場的新裝修及租務熱線同APM 商場同出一轍。
作者: FD_8592    時間: 2006-6-20 23:50
原帖由 dcyw 於 2006-6-20 11:18 發表

王氏港建大廈原址是售予新鴻基地產,與東九龍廣場一併 ...

但我4 年前做速遞果陣王氏港建大廈(wkk) 都係觀塘道414,觀塘道410號,APM就睇住佢起,觀塘道410號係正駿業里觀塘道交,駿業里天橋亦都因為觀塘道410落成而多左個出口
作者: gordon    時間: 2006-6-21 02:34
原帖由 FD_8592 於 2006-6-20 23:50 發表

但我4 年前做速遞果陣王氏港建大廈(wkk) 都係副[塘道410落成而多左個出口

九十年代末期, 王氏港建大廈的而且確是在星光電訊大廈旁邊, 對住同仁街,
新地收購舊王氏港建大廈是在約1999-2000年間的事, 唔係佢收購, 好少人會
知原來舊王氏港建大廈有成三十幾年樓齡, 因為該座大廈外牆曾翻新成白色
瓷磚.

現時的王氏港建大廈前身為星光電訊大廈, 1998年小弟在星光工作時, 很多
時都要返呢座大廈開會, 當年呢座大廈地下的舖面是星光門市部(現時是王
氏港建的旅行社), 1996年時已放了數十部電腦供人免費試用上網.

而東九龍廣場, 如無記錯是在1979年間建成, 當年觀塘地鐵A1出口是要經過
東九龍廣場落地面的, 它在1996年被新地收購隨即拆卸, 連帶A1出口也封閉,
直至2005年APM開幕, 這個A1出口才重開, 屈指一算, 都有九個年頭.
作者: BL69    時間: 2006-6-21 11:22
原帖由 gordon 於 2006-6-21 02:34 發表

而東九龍廣場, 如無記錯是在1979年間建成, 當年觀塘地鐵A1出口是要經過
東九龍廣場落地面的, 它在1996年被新地收購隨即拆卸, 連帶A1出口也封閉,
直至2005年APM開幕, 這個A1出口才重開, 屈指一算, 都有九個年頭.

果個係A2出口,
A1係去裕民坊果邊
作者: BL69    時間: 2006-6-21 11:25
原帖由 sg 於 2006-6-20 22:54 發表

王氏港建大廈搬左去APM 隔鄰,
而同系的港貿中心商場亦拼入左APM 商場組合內,
所以港貿中心商場的新裝修及租務熱線同APM 商場同出一轍。

不過到依家個「商場」都係一間都租唔出
反而成為左巧明街來往觀塘地鐵站既捷徑

*今朝港貿管理處搵人count人流

作者: cu5437    時間: 2006-6-24 20:19
作者: nwfb1601    時間: 2006-6-24 20:27
原帖由 gordon 於 2006-6-21 02:34 發表

無咁快,我記得東九龍廣場前身係森那美汽車中心,94
年先至被新地買起0左,而且有一段短時間係做0左東九
龍廣場而無被拆。

作者: dennis28a    時間: 2006-6-25 11:59

東九龍廣場理論上是在 1999-2000 年拆卸,在 2000 年拆卸完成,除左 A1 出口外。
因為需要向城規會申請更改圖則需時,加上又爭論過 apm 高度問題,實際上 2001 年 8 月 A1 出口先封閉重建。

當時 A1 出口預計開放日期曾是 2004 年 12 月、2005 年 1 月,直至 2005 年 3 月才正式開放。
作者: OtisLeung    時間: 2006-6-25 20:13
原帖由 dennis28a 於 2006-6-25 11:59 發表

東九龍廣場理論上是在 1999-2000 年拆卸,在 2000 年拆卸完成,除左 A1 出口外。
因為需要向城規會申請更改圖則需時,加上又爭論過 apm 高度問題,實際上 2001 年 8 月 A1 出口先封閉重建。

當時 A1 出口 ...

創紀之城第五期原先的設計係更高的, 頂部有個尖塔及被雷針
不過總係又係有人又話影響景觀乜乜物物,
才修改過設計, 不過整體上好似每層面積大左
作者: dennis28a    時間: 2006-6-25 21:04
原帖由 cu5437 於 2006-6-24 20:19 發表

大佬,觀塘而家有唔少I/O寫字樓既樓齡最多都只係十幾年咋噃

十年前既樓,十年後變成二十年,到三十年又係比人拆...
根本係一個循環,同太古坊一樣,拆到無得拆為止
作者: superay    時間: 2006-6-25 23:28
原帖由 OtisLeung 於 2006-6-25 08:13 PM 發表

創紀之城第五期原先的設計係更高的, 頂部有個尖塔及被雷針
不過總係又係有人又話影響景觀乜乜物物,
才修改過設計, 不過整體上好似每層面積大左

可是現在的創紀之城5期,不論內部外部,都可以用俗不可耐來型容。
四四方方的倒模外觀。
作者: JX9097    時間: 2006-6-25 23:31
原帖由 superay 於 2006-6-25 23:28 發表
可是現在的創紀之城5期,不論內部外部,都可以用俗不可耐來型容。
四四方方的倒模外觀。

都係嗰句:每個人都會有唔同睇法嘅
作者: virus    時間: 2006-6-26 11:54
作者: sg    時間: 2006-7-1 10:40
原帖由 virus 於 2006-6-26 11:54 發表

在發展商眼中,就是要有這樣的倒模設計,
才能營造統一的形象。

同埋最重要是---慳皮 !
正正方方設計, 買料易d 平d ,
古靈精怪設計,d 料下下要特制,自然貴好多.

所以APM 同其他大廈都係正正方方.....

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4