hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 馬鐵石門站隔離係咪起緊公屋? [打印本頁]

作者: Rick    時間: 2007-7-19 23:06
標題: 馬鐵石門站隔離係咪起緊公屋?
即浸大教育學院側;睇地圖話係學校,但個樣完全係公屋咁款
作者: pcckw    時間: 2007-7-19 23:50
原帖由 Rick 於 2007-7-19 23:06 發表

正確,會興建兩座公共房屋。(兩座新和諧一型,其中一座會相連新和諧附翼五型)
作者: guia    時間: 2007-7-20 13:10
原帖由 Rick 於 2007-7-19 23:06 發表

由於好多地區人士、區議會好多人反對原村重建或市區建公屋,
所以宜家新建公屋地方都會係好騎呢地方
如建係偏遠地方、原來規劃其他用途地塊等
作者: pakchi70    時間: 2007-7-20 16:17
作者: dennis28a    時間: 2007-7-20 23:56
原帖由 pakchi70 於 2007-7-20 16:17 發表
牛頭角咪算好囉
咁近地鐵站都起返公屋

但最近地鐵站嗰塊空地係咪都係起公屋定係賣地?

本身係想賣,賣出去既市值將會超高。
市區難得一見靚地。
作者: JX9097    時間: 2007-7-21 00:31
原帖由 pakchi70 於 2007-7-20 16:17 發表
最近地鐵站嗰塊空地係咪都係起公屋定係賣地?

個勢想賣地...
因為對面牛頭角上邨都起緊啦
佢要起嘅,應該都起ga la...
但都唔見政府有任何動靜
作者: alexero    時間: 2007-7-21 00:33
原帖由 guia 於 2007-7-20 13:10 發表

由於好多地區人士、區議會好多人反對原村重建或市區建公屋,
所以宜家新建公屋地方都會係好騎呢地方
如建係偏遠地方、原來規劃其他用途地塊等 ...

其實石門都唔算騎呢啦,咁大個馬鐵站響隔離,方便到爆
雖然無巴士服務,不過都有架小巴去沙田火車站
再唔係可以行過去小瀝源路,都有巴士搭,算係咁啦
作者: Gary_B    時間: 2007-7-21 01:17
標題: 回復 #4 pakchi70 的帖子
牛頭角下邨一區 (已清拆部份,前 1 - 7 座)
- 建議興建公屋

牛頭角下邨二區 (現仍存在部份,現 8 - 14 座)
- 建議興建社區設施 (區域大會堂)
作者: JX9097    時間: 2007-7-21 01:21
原帖由 Gary_B 於 2007-7-21 01:17 發表
牛頭角下邨一區 (已清拆部份,前 1 - 7 座)
- 建議興建公屋

牛頭角下邨二區 (現仍存在部份,現 8 - 14 座)
- 建議興建社區設施 (區域大會堂)

政府咁好死?!
塊靚地竟然用嚟起公屋
作者: nwfb1601    時間: 2007-7-21 11:57
原帖由 JX9097 於 2007-7-21 01:21 發表

政府咁好死?!
塊靚地竟然用嚟起公屋

據講一兩年前政府0係牛頭角做過咨詢,先
至決定將呢塊「好似創紀五期咁優越」0既
地皮用作發展公屋同社區會堂。

至於公屋0個 part,我估都係起非標準居多

作者: JX9097    時間: 2007-7-21 12:05
原帖由 nwfb1601 於 2007-7-21 11:57 發表
至於公屋0個 part,我估都係起非標準居多
...

愚問:何謂「非標準」??
作者: nwfb1601    時間: 2007-7-21 12:27
原帖由 JX9097 於 2007-7-21 12:05 發表

愚問:何謂「非標準」??

非標準設計大廈。

作者: JX9097    時間: 2007-7-21 12:32
原帖由 nwfb1601 於 2007-7-21 12:27 發表

非標準設計大廈。

再愚問:即係點??小弟唔太明
作者: guia    時間: 2007-7-21 13:22
原帖由 JX9097 於 2007-7-21 12:32 發表

再愚問:即係點??小弟唔太明

按地理環境得別設計大廈
不過每個單位都係以和諧式為藍本
作者: JX9097    時間: 2007-7-21 13:23
原帖由 guia 於 2007-7-21 13:22 發表
按地理環境得別設計大廈

再度愚問:香港有冇先例?有冇圖睇吓??

先謝
作者: pcckw    時間: 2007-7-21 20:48
原帖由 guia 於 2007-7-21 13:22 發表

按地理環境得別設計大廈

原帖由 JX9097 於 2007-7-21 13:23 發表

再度愚問:香港有冇先例?有冇圖睇吓??

先謝

非標準設計大廈因應地勢及環境特別設計外型及單位組合,外型不再是普遍的
「十字」新和諧一型。
石硤尾村重建第一期(美如及美映樓)為首批非標準設計大廈。
另外,石排灣村重建第二期的碧蔚及碧綠樓(不知有沒有記錯樓名)的非標準設
計大廈,主力提供二睡房及三睡房單位。
作者: HV7025    時間: 2007-7-22 00:10
原帖由 pcckw 於 2007-7-21 20:48 發表

非標準設計大廈因應地勢及環境特別設計外型及單位組合,外型不再是普遍的
「十字」新和諧一型。
另外,石排灣村重建第二期的碧蔚及碧綠樓(不知有沒有記錯樓 ...

興建中既黃大仙上村(近竹園村果邊)既公屋應該都係非標準型
個樣係和諧式, 但唔係呈十字型
作者: Gary_B    時間: 2007-7-22 01:48
牛頭角上邨 (興建中二/三期) 是嗎?
作者: hkaiw    時間: 2007-7-22 15:29
還有興建中的:

.愛東村第五期
.柴灣村第四期(原址為第14座及第15座)
.紅磡村第二期
.東頭平房區項目
.東頭村第九期
.沙田坳村
.彩雲道(部分)
.油麗村
.馬鞍山第86B區
.將軍澳第73B區
.葵聯路
.天水圍第103區及第104區

參考網頁:
http://www.hk-place.com/view.php?id=228
作者: epsilon    時間: 2007-7-22 22:10
原帖由 alexero 於 2007-7-21 00:33 發表

其實石門都唔算騎呢啦,咁大個馬鐵站響隔離,方便到爆
雖然無巴士服務,不過都有架小巴去沙田火車站
再唔係可以行過去小瀝源路,都有巴士搭,算係咁啦 ...

邊條小巴? 67K?
作者: nwfb1601    時間: 2007-7-22 22:43
原帖由 Gary_B 於 2007-7-22 01:48 發表

牛頭角上邨 (興建中二/三期) 是嗎?

係,而牛上村亦都係第一條引入微氣
候監察0既公屋。

作者: SKAL    時間: 2007-7-23 12:15
原帖由 pcckw 於 2007-7-21 20:48 發表

「十字」新和諧一型。
另外,石排灣村重建第二期的碧蔚及碧綠樓(不知有沒有記錯樓 ...

請問有沒有碧蔚, 碧綠樓的圖則可以看?
我覺得兩座大廈的外型不像新和諧型的單位。先謝
作者: chan6723    時間: 2007-7-23 16:26
原帖由 SKAL 於 2007-7-23 12:15 發表

請問有沒有碧蔚, 碧綠樓的圖則可以看?
我覺得兩座大廈的外型不像新和諧型的單位。先謝

呢款樓有少少彈性十字第三型的影子,即係大圍嘉田苑果款樓。
本身好似係 for 居屋用的。

之前已經有一座入伙,石蔭村禮石樓。
作者: pcckw    時間: 2007-7-23 22:59
原帖由 chan6723 於 2007-7-23 16:26 發表

呢款樓有少少彈性十字第三型的影子,即係大圍嘉田苑果款樓。
本身好似係 for 居屋用的。

之前已經有一座入伙,石蔭村禮石樓。

據聞石蔭村禮石樓原先是居屋設計的,後期跟隨公屋模式作內部裝飾。

石排灣村碧蔚及碧綠樓走廊設計有點像後期新十字型的設計,連升降機所到達
樓層也跟足新十字型的排列。(高低層各兩部,1-22及23-40)

石排灣村是近期提供較多三睡房單位的屋村(第一期:54個,第二期:480個,
共534個)
其他同村單位類型的總數:
1P/2P:第一期416個,第二期318個,共731個
2P/3P:第一期374個(全數在碧銀樓附翼)
1B:第一期1046個,第二期640個,共1686個
2B:第一期788個,第二期960個,共1748個
第一期碧輝樓的小型單位大廈不知總數
作者: SKAL    時間: 2007-7-24 13:51
第一期碧輝樓的小型單位大廈不知總數

很簡單, 只要在大廈外數就可以了
回正題, 石門站附近不太適合興建住宅,
因為附近街道有很多貨櫃車出入,很吵
作者: TL    時間: 2007-7-24 19:24
作者: TL    時間: 2007-7-24 19:27
作者: nwfb1601    時間: 2007-7-24 19:56
原帖由 TL 於 2007-7-24 19:27 發表

講開牛上有個問題:
牛上一至五座舊址起緊既新樓會分幾多個樓名? 睇圖大致上只分到三座樓.

係六座非標準型大廈加一個商場。

資料來源

作者: nwfb1601    時間: 2007-7-24 19:59
原帖由 TL 於 2007-7-24 19:24 發表

果度可能起緊非標準型, 不過和諧唔一定係十字.
和諧一至三型只有一型係呈十字,
二型係呈風車 Y 字, 三型係呈凸字 (凸出部分不是置中).

講真,要分出非標準型大廈,只要睇0下幢樓
係咪起到奇型怪狀就可以分得到架喇......

作者: TL    時間: 2007-7-26 20:30
作者: nwfb1601    時間: 2007-7-27 12:35
原帖由 TL 於 2007-7-26 20:30 發表

哈...其實小弟也不知道黃大仙上村 14, 15 座舊址正在興建公屋, 是看板友留言才知道的.

不過講真,呢兩座拆0左之後塊地丟空0左好耐
先至起樓。唔知係咪重建之前房署要改改塊地
0既規劃或者幢樓0既設計呢?

作者: Alex_Tsang    時間: 2007-7-27 18:07
拆樓期間正值房署水緊的時候,好多工程都減成本,
不必要的都不上馬。

黃大仙上邨,是起一座類似Y型的樓宇,另外有兩
組天橋接駁現有竹園南邨熟食中心及黃大仙下邨,
各有兩座電梯塔。
作者: epsilon    時間: 2007-7-27 22:43
原帖由 Alex_Tsang 於 2007-7-27 18:07 發表
拆樓期間正值房署水緊的時候,好多工程都減成本,
不必要的都不上馬。

黃大仙上邨,是起一座類似Y型的樓宇,另外有兩
組天橋接駁現有竹園南邨熟食中心及黃大仙下邨,
各有兩座電梯塔。 ...

咁日後竹園邨居民就有一條大部份有蓋
同唔洗爬樓梯既通道往返地鐵站啦.
作者: HV7025    時間: 2007-7-28 21:34
原帖由 epsilon 於 2007-7-27 22:43 發表

咁日後竹園邨居民就有一條大部份有蓋
同唔洗爬樓梯既通道往返地鐵站啦.

所以有議員拉banner說成功爭取興建竹園至黃大仙的升降機

呢個對我來講係好事
平時我o係竹園都係行路落黃大仙
但黃大仙返竹園, 夏天行上樓梯真係有D辛苦, 唯有坐211
將來坐211既次數可以減少了

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.3