hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 觀塘廠 [打印本頁]

作者: JV2004-06    時間: 2008-10-12 09:57
標題: 觀塘廠
  請問其實以前觀塘廠係點運作?以前D車點樣係出面馬路入番廠同埋係廠出去總站?另外有無高人有觀塘廠未拆時的相呢?
作者: av220    時間: 2008-10-12 18:28
原帖由 JV2004-06 於 2008-10-12 09:57 發表
  請問其實以前觀塘廠係點運作?以前D車點樣係出面馬路入番廠同埋係廠出去總站?另外有無高人有觀塘廠未拆時的相呢?

入廠: 觀塘道, 勵業街, 鴻圖道, 巧明街, 右轉入廠.
出廠: 創業街, 鴻圖道, 勵業街, 觀塘道.

以前296a/98a 在觀塘道既調頭位封路時,
曾經改行以上路線調頭出返觀塘道
作者: DD2113    時間: 2008-10-12 21:40
原帖由 JV2004-06 於 2008-10-12 09:57 發表
另外有無高人有觀塘廠未拆時的相呢?

觀塘廠到而家都仲未拆,
樓主可以到創紀之城 (唔記得幾期) 渣打中心後面的巧明街考察.
作者: hkaiw    時間: 2008-10-12 22:06
原帖由 DD2113 於 2008-10-12 21:40 發表
樓主可以到創紀之城 (唔記得幾期) 渣打中心後面的巧明街考察.

是第1期。
作者: nwfb1601    時間: 2008-10-12 22:32
原帖由 DD2113 於 2008-10-12 21:40 發表

觀塘廠到而家都仲未拆

不過都已經拆0左一半。

而家創紀一期以前係觀塘廠北廠。

作者: ef8860@40    時間: 2008-10-13 03:07
原帖由 nwfb1601 於 2008-10-12 22:32 發表

不過都已經拆0左一半。

而家創紀一期以前係觀塘廠北廠。
唔係叫"北廠"而係叫"A廠"。另外內街的一間叫"B廠"。我之前貼過出嚟:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=276510&highlight=%E8%A7%80%E5%A1%98%E5%BB%A0

作者: 2157    時間: 2008-10-21 11:26
A,B兩廠係有一條天橋橫跨巧明街,由B廠天台入A廠三樓,但明文規定3軸車唔可以行天橋,過廠一定要行地面過,工程部寫字樓係B廠地下,鑄胎部係2樓,交通部同派更部係A廠二三樓,印象中B廠冇維修車坑。九龍灣廠在90年初落成後不久A廠便關閉,改建成為創紀之城,但B廠就運作至90年代中才停用。
作者: EF107    時間: 2008-10-21 13:07
原帖由 2157 於 2008-10-21 11:26 發表
A,B兩廠係有一條天橋橫跨巧明街,由B廠天台入A廠三樓,但明文規定3軸車唔可以行天橋,過廠一定要行地面過,工程部寫字樓係B廠地下,鑄胎部係2樓,交通部同派更部係A廠二三樓,印象中B廠冇維修車坑。九龍灣廠在90年初落成後不久A廠 ...

印象中好似執左一排

"觀塘廠" - 孖 K 仲仍然存在

而家應該少見好多 lu
作者: JV2004-06    時間: 2008-10-21 13:21
標題: 回復 8# 的帖子
我以前細過坐13D(熱狗),車頭有兩個K廠廠徽,係咪即係代表泊觀塘廠B廠?即係依家M記位置?
作者: 請勿下車    時間: 2008-10-21 17:39
但我記得B廠好後期都仲有好多巴士泊入去
-我阿姨屋企可以睇到廠頂,成堆MCW同利蘭泊晒係度
-仲好記得個時換大頭狗,創紀一期McDondon入面食野都仲望到好多(3)AV係廠入面
作者: av220    時間: 2008-10-21 23:58
原帖由 請勿下車 於 2008-10-21 17:39 發表
但我記得B廠好後期都仲有好多巴士泊入去
-我阿姨屋企可以睇到廠頂,成堆MCW同利蘭泊晒係度
-仲好記得個時換大頭狗,創紀一期McDondon入面食野都仲望到好多(3)AV係廠入面 ...

印象中幾乎所有細車線都係泊觀塘廠........
我印象中係大車就唔准上天台, 23 d 國寶都係就咁泊樓下算數.

天台好似仲有部洗車機??

ps d 泊位好細, 鋸齒型泊法, 全部車都係斜斜地咁擺. 唔似啟德死車陣個款泊法.

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4