hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 新巴伸路線 796A [打印本頁]

作者: S3N353    時間: 2009-1-26 16:03
標題: 新巴伸路線 796A
今天是年初一, 祝各位牛年心想事成, 萬事如意, 身體健康...

劣相一張, 請笑納
作者: da54    時間: 2009-1-26 17:11
不過無論係部車宣傳果條線,定係行果條線,都已經香左....
作者: gakei    時間: 2009-1-26 17:56

作者: ctb8107    時間: 2009-1-26 20:36
估唔到796A最終捱唔到牛年, 其他796系仲有機會響牛年bye bye添!

呢個廣告印證左當年新巴浩浩蕩蕩殺入將軍澳, 可惜時至今日, 新巴將軍澳線已經被削得的削減得的減了! 實在令人痛心!
作者: JX9097    時間: 2009-1-26 22:16
原帖由 ctb8107 於 2009-1-26 20:36 發表
估唔到796A最終捱唔到牛年, 其他796系仲有機會響牛年bye bye添!

呢個廣告印證左當年新巴浩浩蕩蕩殺入將軍澳, 可惜時至今日, 新巴將軍澳線已經被削得的削減得的減了! 實在令人痛心! ...

印象中當年好似係延長796A,取消796S
但唔知點解最尾調轉咗
作者: ctb8107    時間: 2009-1-26 23:03
原帖由 JX9097 於 2009-1-26 22:16 發表

印象中當年好似係延長796A,取消796S
但唔知點解最尾調轉咗

有人講過因為可以用番現有八仔data, 無需改data
當年亦建議796C/X搬去調景嶺開, 經尚德, 296C取消, 結果都係不能成事
作者: Wright---AVW16    時間: 2009-1-27 08:35
當年#5016-5019同5029都有上呢個廣告

唔知樓主有冇同樣用牛做主角的796S呢?

小弟當年坐過兩次796A,都係將線通車前,第一次仲要兜尚德,客量甚少,第二次就特快出九龍,非繁時都有半車客

不過最難忘都係當年寶盈花園同彩明苑擺街總站既盛況

作者: S3N353    時間: 2009-1-27 09:55
5016行112(私牌)

貼多張5029行796A

劣相二張, 請笑納
作者: Gavin    時間: 2009-1-27 11:41
follow
作者: tofu    時間: 2009-1-27 21:02
原帖由 Wright---AVW16 於 2009-1-27 08:35 發表
當年#5016-5019同5029都有上呢個廣告

唔知樓主有冇同樣用牛做主角的796S呢?

小弟當年坐過兩次796A,都係將線通車前,第一次仲要兜尚德,客量甚少,第二次就特快出九龍,非繁時都有半車客

不過最難忘都係當年寶盈花園同彩明苑 ...

講得冇錯,果時我啱啱搬入彩明,全部車都泊哂係樓下,果陣d價錢牌仲係用紙做
作者: ctb8107    時間: 2009-1-28 00:44
忽然間勾起好多回憶~~
我都係將南人, 睇住新巴796系大, 又睇住佢地壞!
唉~ 一切都像過眼雲煙!
作者: Fu8336.    時間: 2009-1-28 02:02
以前成日都去寶盈搵親戚 ..
樓下個巴總 ..
咩車都泊哂係度好勁架 ..
宜家係咪冇路線入寶盈前巴總果度 ? ..

我仲有以前新巴派俾寶盈既宣傳單張 ..
唔係有人企係度派喎 ..
係一戶一戶放入信箱入面 ..
果陣真係睇得出新巴好有心機搞 ..

仲有張 692 既 tim ...

其實我覺得有得搞落去架喎 ..
新巴將南好多線都方便過港鐵 ..
例如 796C , 796X 等 ... 搭佢一定快過搭港鐵 ..
宜家都有好多人搭架 ~
加上宜家將軍澳發展左咁多住宅 ...
客量唔差得去邊既 ~~
作者: ctb8107    時間: 2009-1-28 03:54
原帖由 Fu8336. 於 2009-1-28 02:02 發表
樓下個巴總 ..

果陣真係睇得出 ...

好多謝你既分享!

巴士其實唔係你諗得咁好做...
而家將南發展左8~9年, 住宅都只係覆蓋去到地鐵站周邊,
果度既住客去地鐵站同去巴士站一樣咁方便 (基本上所有線都是由地鐵站開出的, 796S除外)
競爭已經好大, 仲要加埋d道路設計, 多燈又等得耐, 大部分巴士站位置又遠離居民主要出入口。
剩係呢d巴士已經輸晒啦,
再加上港鐵咁鬼精, 設有學生優惠, 教到而家d香港人唔識搭車, 剩係識搭港鐵
港鐵唔嬴就奇!

結果巴士就愈做愈唔掂, 要cut班, 但愈cut班就愈無生意, 愈無生意就愈cut班, 搞下搞下, 唯有連條線都執埋囉!
你睇下796, 最初開時10min一班, 後來cut下cut下, cut到兩架單層走天捱, 到最後線都cut埋~

作者: tofu    時間: 2009-1-28 11:43
原帖由 Fu8336. 於 2009-1-28 02:02 發表
樓下個巴總 ..

果陣真係睇得出 ...

寶盈前巴總連個站都冇埋
不過以前彩明寶盈成條街都係巴士真係超壯觀
不過點解我一張宣傳單張都冇ps.我係彩明人
作者: jv2004    時間: 2009-1-28 12:32
小弟拙作兩張, 請見諒!

當年為左影呢系列"伸路線"BANNER而成日去將軍澳...

作者: .KD.8283.    時間: 2009-1-28 16:31
想問而家仲有邊條 796 系係客量仍然保持水準 .... 未到蝕本既命運呢 ?
作者: JX9097    時間: 2009-1-28 17:27
原帖由 .KD.8283. 於 2009-1-28 16:31 發表
想問而家仲有邊條 796 系係客量仍然保持水準 .... 未到蝕本既命運呢 ?

796X同796C應該未至於死嘅
(796C應該係新巴玩大佢居多)
作者: nwfb1601    時間: 2009-1-28 22:02

樓下個巴總 ..

係哂 Lu~

記得係 2001 年我搭 796M 入寶盈
探親,0個陣時我見到個戀站起得
咁靚,仲以為0係永久總站,估都
估唔到之後會掘到爛哂......

之後0係 2002 年我再入寶盈0個陣
,成條唐俊街已經變哂。0係度睇
住條又窄又爛0既街度,俾一大堆
扒霸哂0黎泊車,嘩!簡直蔚為奇
觀......

不過一切都俱往矣......唐俊街擴闊
0左,而新記將南線,就愈做愈霉
......

作者: gn3509    時間: 2009-1-28 22:11
原帖由 ctb8107 於 2009-1-28 03:54 發表

好多謝你既分享!

巴士其實唔係你諗得咁好做...
而家將南發展左8~9年, 住宅都只係覆蓋去到地鐵站周邊,
果度既住客去地鐵站同去巴士站一樣咁方便 (基本上所有線都是由地鐵站開出的, 796S除外)
競爭已經好大, 仲要加 ...
796搞成咁根本就係新巴自己攞黎
調景嶺開圍住尚德兜兩次,仲要入埋寶盈同將軍澳站
調景嶺去坑口冇半個鐘都唔掂
呢個時間已經夠我搭地鐵來回再去多次坑口
作者: tofu    時間: 2009-1-29 00:04
原帖由 nwfb1601 於 2009-1-28 22:02 發表

係哂 Lu~

記得係 2001 年我搭 796M 入寶盈
探親,0個陣時我見到個戀站起得
咁靚,仲以為0係永久總站,估都
估唔到之後會掘到爛哂...... http://img.photobucket ...

宜家都係咁樣,d成條街都係私家車,都唔知係咩世界.
我仲見到城巴泊係果度
作者: tofu    時間: 2009-1-29 00:05
原帖由 jv2004 於 2009-1-28 12:32 發表
小弟拙作兩張, 請見諒!

當年為左影呢系列"伸路線"BANNER而成日去將軍澳...

果時796M好似都係直出呵?
超快到藍田~
作者: ctb8107    時間: 2009-1-29 00:47
原帖由 tofu 於 2009-1-29 00:05 發表

果時796M好似都係直出呵?
超快到藍田~

果時796M又密又快, 愈做愈好生意!
可惜將軍澳線通車後首先被cut (當然如果再留響度都無咩作為啦)

其實最唔明係點解條796B在將軍澳線通車後反而改到同地鐵平行, 但又要調景嶺開, and then兜到嘔先出九龍 (當時用25min兜將南, 但得果4個站, 真係極品!!)
人地調景嶺一程觀塘線已經到左目的地九世喇!!

新巴最不智就係02年唔乾脆cut左796B佢!
你估真係咁多人去Festival Walk shopping, 仲要專登將軍澳行大運咩?
作者: syp    時間: 2009-1-29 01:05
原帖由 ctb8107 於 2009/1/29 00:47 發表

可惜將軍澳線通車後首先被cut (當然如果再留響度都無咩作為啦)

其實最唔明係點解條796B在將軍澳線通車後反而改到同地鐵平行, 但又要調景嶺開, and then兜到嘔先出九龍 (當時用25 ...

巴士除o左服務總站至總站外, 還可以服務沿途地方的, 換句話講巴士路線不是為服務總站而設, 更多巴士路線只以總站為找地方泊車o既地方而已. 如果由調景嶺站直出九龍, 條線隨時死得更快.
作者: andrewyl    時間: 2009-1-29 01:19
原帖由 syp 於 2009-1-29 01:05 發表

巴士除o左服務總站至總站外, 還可以服務沿途地方的, 換句話講巴士路線不是為服務總站而設, 更多巴士路線只以總站為找地方泊車o既地方而已. 如果由調景嶺站直出九龍, 條線隨時死得更快. ...

根 本 成 個 將 南 都 係 不 利 巴 士 發 展 ,
係 新 巴 唔 知 係 比 運 吉 騙 左 入 局 ,
定 係 新 巴 估 計 錯 誤 或 者 自 視 過 高 ,
如 果 將 南 唔 會 有 地 鐵 既 話 都 叫 做 巴 士 專 利 實 多 客 ,
一 有 地 鐵 既 話 除 非 係 去 地 鐵 無 覆 蓋 地 方,
或 者 唔 想 轉 黎 轉 去 , 乘 客 老 早 去 坐 左 地 鐵 .
仲 同 你 坐 巴 士 兜 .
作者: nwfb1601    時間: 2009-1-29 11:20
原帖由 ctb8107 於 2009-1-29 00:47 發表

無法啦......鬼叫將軍澳線通車之後,796M
極速發霉咩......

而且新記0係東九0既巴士網絡唔似得九記
咁發達,想學296A咁搞個巨大轉乘去吊鹽
水又唔可以......

作者: gn3509    時間: 2009-1-29 11:45
原帖由 nwfb1601 於 2009-1-29 11:20 發表

極速發霉咩......

水又唔可以.... ...

796M開黎係100%用黎駁地鐵,去程淨係得藍田站一個站,回程都係多個觀塘警署
如果佢肯改路,兜藍田山去油塘,或許夠客做繁時既
作者: bustop    時間: 2009-1-29 15:05
原帖由 nwfb1601 於 2009-1-29 11:20 發表

極速發霉咩......

水又唔可以.... ...

796M在將軍澳支線通車當日,
客量暴跌的幅度簡直嚇死人.
前一日仲因為係獨市經營,
放工時間班班頂閘.
地鐵一開,
放工時間得番幾丁友坐.
所以拿拿聲取消係明智的.

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4