hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 問早期退役九巴退役原因 [打印本頁]

作者: Chick    時間: 2009-5-20 23:05
標題: 問早期退役九巴退役原因
下列九巴為何這麼早退役呢?

車隊編號                                     退役日期
BL9           4/1998
M11           2/1997
M58           6/1996
M59           6/1996
M85           8/1997
3BL74         6/1997
S3BL13        8/1994
S3BL46        3/1991
S3BL190       10/1992
S3N221        8/1994

作者: 3AD172004    時間: 2009-5-20 23:12
S3BL13同埋S3N221於1993年3月26日o係源禾路與沙田鄉事會路交界發生嚴重碰撞,兩車事後都被編為除牌。

相關新聞影片:
http://www.youtube.com/watch?v=GilYOyl_qHo&feature=related
作者: HE7921    時間: 2009-5-20 23:17
M85(EH5919)因大陣有裂紋而要早退
作者: a396    時間: 2009-5-20 23:25
3BL74 行 Rt.690 果時, o係鯉魚門道炒車
而提早拜拜.

另回 #3, M58 都係同一個原因而早走.

作者: petcity    時間: 2009-5-20 23:29
作者: 2157    時間: 2009-5-21 03:23
S3BL46 DL2328係因為嚴重交通意外而退役,如果我冇記錯日期的話,
此車於18/04/1992在沙田廠拆毀。
而S3BL190 DR4258則在16/11/1991晚上在沙田廠洗車後突然起火,
導致全車燒毀,並在28/07/1992在沙田廠拆毀。

作者: s3m234    時間: 2009-5-21 20:12
聽聞康偈車原祖M58-60因底盤勞損嚴重而早退
作者: gordon    時間: 2009-5-22 01:00
原帖由 3AD172004 於 2009-5-20 23:12 發表
S3BL13同埋S3N221於1993年3月26日o係源禾路與沙田鄉事會路交界發生嚴重碰撞,兩車事後都被編為除牌。

相關新聞影片:
http://www.youtube.com/watch?v=GilYOyl_qHo&feature=related ...

小弟在1994年1月去過沙田廠參觀, 當時兩車都放在沙田廠的地下車坑, 以為佢地都會重修, 但最後......

當年89用S3BL係特見來的.
作者: gordon    時間: 2009-5-22 01:06
原帖由 s3m234 於 2009-5-21 20:12 發表
聽聞康偈車原祖M58-60因底盤勞損嚴重而早退

M58/59/85係因為大陣裂左而提早退役, M60則是因為火警焚毀而退役.

M58是在天水圍天慈廠拆毀的, 同期仲有大量雞車退役, 當年唔興將退役巴士駛入/拖去上村的, 九巴會提供場地予中標者拆卸車輛.
作者: ricky619    時間: 2009-5-22 01:19
原帖由 gordon 於 2009-5-22 01:00 發表

小弟在1994年1月去過沙田廠參觀, 當時兩車都放在沙田廠的地下車坑, 以為佢地都會重修, 但最後......
當年89用S3BL係特見來的.

S3BL13 是當時 89 的掛牌車, 不是「特見」.
另外我從來未見過 M59, 沒有理由是 1996年退的
作者: S3BL100    時間: 2009-5-22 02:56
原帖由 ricky619 於 2009-5-22 01:19 發表

如果沒記錯,M59/M60其中一部早於1991年時行15A焚毀,退役收場。
作者: S3BL100    時間: 2009-5-22 02:57
原帖由 2157 於 2009-5-21 03:23 發表
S3BL46 DL2328係因為嚴重交通意外而退役,如果我冇記錯日期的話,
此車於18/04/1992在沙田廠拆毀。
而S3BL190 DR4258則在16/11/1991晚上在沙田廠洗車後突然起火,
導致全車燒毀,並在28/07/1992在沙田廠拆毀。 ...

這兩部車好像特別obscure,請問S3BL46是發生了甚麼嚴重交通意外?

記得很久以前這裏有人貼過相,但已無法尋回。請問有沒有資深板友有該兩車意外後的照片?
作者: 2157    時間: 2009-5-22 04:45
原帖由 S3BL100 於 2009-5-22 02:57 發表

這兩部車好像特別obscure,請問S3BL46是發生了甚麼嚴重交通意外?

記得很久以前這裏有人貼過相,但已無法尋回。請問有沒有資深板友有該兩車意外後的照片? ...

S3BL46這張相我就無喇!不過有一張係S3BL190 o係沙田廠內Scrapped後o既相,
不知方便在此(B2版)貼出來嗎?煩請告知,謝謝。

(註:相片是由朋友給我的。)

作者: s3m124    時間: 2009-5-22 14:09
原帖由 S3BL100 於 2009-5-22 02:56 發表

如果沒記錯,M59/M60其中一部早於1991年時行15A焚毀,退役收場。

係M59, M60後期同其他M仔一直掛31
作者: dongfeng    時間: 2009-5-22 23:08
原帖由 2157 於 2009-5-22 04:45 發表

S3BL46這張相我就無喇!不過有一張係S3BL190 o係沙田廠內Scrapped後o既相,

可以。現在站規沒有規定不得張貼廠相。
作者: ADS131    時間: 2009-5-26 14:45
原帖由 2157 於 2009-5-22 04:45 發表

(註:相片是由朋友給我的。) ...

嘩!湯得咁岩蠶既?
作者: king    時間: 2009-6-1 00:39
原帖由 ricky619 於 2009-5-22 01:19 發表

當時89 係 (S)廠派11米車, (K)廠派10米車, 所以當咗係特見囉
作者: joeli16    時間: 2009-6-1 01:03
96年退役那架係M77。
M59 91年燒死退役。

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4