hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: [巴史相]豐年路巴總 [打印本頁]

作者: 牛奶仔    時間: 2010-6-5 00:49
標題: [巴史相]豐年路巴總
鳴謝54511兄

作者: EX5627    時間: 2010-6-5 03:40
When is this pic take? Is all 66 bus from L deport? When I move to Tuen Mun at 1984, all 66 bus use Leyland Victory II, I never see 66 with Feetline.
作者: NL273a    時間: 2010-6-5 07:57
66去上水?!
作者: Crotone    時間: 2010-6-5 10:26
原帖由 EX5627 於 2010-6-5 03:40 發表
When is this pic take? Is all 66 bus from L deport? When I move to Tuen Mun at 1984, all 66 bus use Leyland Victory II, I never see 66 with Feetline.

呢張相起碼係70年代尾影的,起碼見到九記一人控制舊色係度。
作者: 牛奶仔    時間: 2010-6-5 13:15
原帖由 EX5627 於 2010-6-5 03:40 發表

題目度已經寫左, 係元朗豐年路巴總, 即元朗商會小學對出, 大馬路往屯門方向.

66開線時係用新落地既紅燈籠平頂寶, 80年開始大換車, 全線用CC牌雞車.
作者: andrewyl    時間: 2010-6-5 13:54
愚 問 , 點 解 架 D274 會 係 K 廠 ?
係 調 佐 廠 定 借 車 行 ?
作者: Gary_B    時間: 2010-6-5 13:58
標題: 回復 6# 的帖子
估計係轉廠車未轉廠徽

當時唔係用貼紙 用漆油呀
作者: edhong    時間: 2010-6-5 15:28
作者: kiwai    時間: 2010-6-5 16:29
原帖由 edhong 於 2010-6-5 15:28 發表
點解架 3024 出 66 上水牌又係元朗 ?
50 (?) 架 4730 又出上水牌 ???
76, 77 當年用雙層車沒有 ?

相信係因為拍攝當日, 呢個巴總已經冇巴士線做總站(搬晒去擊壤路)
所以用黎泊車囉

p.s. 對面就係巴士廠(即今日的元朗廣場)
作者: cn2661_2d32    時間: 2010-6-5 18:04
其實平寶真係咁唔好睇咩,
我一路覺得佢好睇過圓寶

Anyway,好相.多謝晒.
作者: Crotone    時間: 2010-6-5 21:36
原帖由 Gary_B 於 2010-6-5 13:58 發表
估計係轉廠車未轉廠徽

當時唔係用貼紙 用漆油呀

不過有趣係部車布牌仲有2A呢條唔係U廠線係度
換D唔換D
作者: edhong    時間: 2010-6-5 21:59
作者: Crotone    時間: 2010-6-5 22:38
原帖由 edhong 於 2010-6-5 21:59 發表
12A 定 2A ar ?

我明明見到係2A...而且2字個字體也是大隻..
作者: WM    時間: 2010-6-5 22:48
原帖由 cn2661_2d32 於 2010-6-5 18:04 發表
其實平寶真係咁唔好睇咩,
我一路覺得佢好睇過圓寶

Anyway,好相.多謝晒.

平頂寶論外型就的確唔錯既
簡簡單單,平平實實
搵現今巴士比同b.MAN都有幾分相似
不過如果上中架平頂寶就最好唔好坐上層咁解啫

原帖由 Crotone 於 2010-6-5 22:38 發表
我明明見到係2A...而且2字個字體也是大隻..

我睇到就係12A啦
雖然塊牌布(張紙?)摺左少少
但係都隱若可以見到2字隔離仲有個1字

作者: 3asv6    時間: 2010-6-5 22:58
會唔會係52A?呢度係元朗,所以都有可能係52A.
作者: 牛奶仔    時間: 2010-6-5 23:03
原帖由 3asv6 於 2010-6-5 22:58 發表
會唔會係52A?呢度係元朗,所以都有可能係52A.

52A只掛過亞比安17/23.

其實以前九記D車既廠徽同路線牌係上到亂七八糟, 烏呢單刀, 唔同今日咁有系統, 所以係元朗見到K廠徽, 或者撕開50路線紙下面係3B, 一D都唔出奇!
作者: 3asv6    時間: 2010-6-5 23:06
原帖由 牛奶仔 於 2010-6-5 23:03 發表

52A只掛過亞比安17/23.

其實以前九記D車既廠徽同路線牌係上到亂七八糟, 烏呢單刀, 唔同今日咁有系統, 所以係元朗見到K廠徽, 或者撕開50路線紙下面係3B, 一D都唔出奇! ...

唔出奇,我見過呢度有人貼過有部亞比安230係元朗西巴總個頭牌
係56,側牌竟然係3A.不過會唔會好少行都會整埋落副牌布度.
作者: 牛奶仔    時間: 2010-6-5 23:11
原帖由 3asv6 於 2010-6-5 23:06 發表

唔出奇,我見過呢度有人貼過有部亞比安230係元朗西巴總個頭牌
係56,側牌竟然係3A.不過會唔會好少行都會整埋落副牌布度.

以前路線唔多, 一套牌布係有齊哂所有路線號同目的地, 如果有新總站投入服務, 係要駁上去.
作者: DW8306    時間: 2010-6-5 23:39
原帖由 3asv6 於 2010-6-5 23:06 發表

以前既側牌係好似而家d黑色巴士站指示牌咁油上去架
最後一款用黑油底既鐵側牌應該係倫敦寶
作者: 牛奶仔    時間: 2010-6-5 23:51
原帖由 DW8306 於 2010-6-5 23:39 發表

以前既側牌係好似而家d黑色巴士站指示牌咁油上去架
最後一款用黑油底既鐵側牌應該係倫敦寶

除左油上去之外, 當年車務人員"下有對策", 會貼張號碼紙上去, 所以文具倉係有紅/黑兩色電線膠布派發, 用黎貼路線紙.
作者: Crotone    時間: 2010-6-6 19:14
原帖由 牛奶仔 於 2010-6-5 23:51 發表

除左油上去之外, 當年車務人員"下有對策", 會貼張號碼紙上去, 所以文具倉係有紅/黑兩色電線膠布派發, 用黎貼路線紙.

果D唔係特見時(或調掛牌線)先至用此方法?
作者: cmkmichael    時間: 2010-6-6 19:48
亦都有用粉筆寫上去,64k的亞比安就係一例
作者: ef8860@40    時間: 2010-6-6 20:00
原帖由 牛奶仔 於 2010-6-5 23:11 發表

以前路線唔多, 一套牌布係有齊哂所有路線號同目的地, 如果有新總站投入服務, 係要駁上去.
應該話:每個廠都有自已制定轄下路線既號碼/地點牌布。

下列為當年 元朗廠 其中一款 的號碼牌布:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=325775&highlight=%E9%9B%85%E8%B7%AF%E8%B3%93

作者: 牛奶仔    時間: 2010-6-6 22:39
原帖由 cmkmichael 於 2010-6-6 19:48 發表
亦都有用粉筆寫上去,64k的亞比安就係一例

都唔及中記咁"經典", 求其搵張白紙用箱頭筆撩兩野!!!

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4