hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 紅磡火車站 尖沙咀火車站並存時間,曲街定線 [打印本頁]

作者: hon3hk    時間: 2010-11-25 00:55
標題: 紅磡火車站 尖沙咀火車站並存時間,曲街定線
紅磡車站於1975落成並啟用,尖沙咀火車站於1975年關閉並於1978年拆除,請問兩個車站有沒有並存的時期?
另外,我睇過一些歷史圖片,以前是有路軌由何文田牲口站延伸至曲街,請問走線大約是如何?
興建/改造漆咸道北行車天橋,曲街附近環境有無大改變?
圖片現已重新排列,請ching請指點..

作者: Walker    時間: 2010-11-25 01:02
原帖由 hon3hk 於 2010-11-25 00:55 發表
紅磡車站於1975落成並啟用,尖沙咀火車站於1975年關閉並於1978年拆除,請問兩個車站有沒有並存的時期?
另外,我睇過一些歷史圖片,以前是有路軌由何文田牲口站延伸至曲街,請問走線大約是如何?
興建/改造漆咸道北行車天橋 ...
轉載自WIKI

http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E5%B0%96%E6%B2%99%E5%92%80%E7%AB%99_%28%E4%B9%9D%E5%BB%A3%E9%90%B5%E8%B7%AF%E8%8B%B1%E6%AE%B5%29
作者: yoyotown    時間: 2010-11-26 01:43
原帖由 hon3hk 於 2010-11-25 00:55 發表
...

上面呢張相所見, 正中海邊一幅平地應該係現時紅磡車站同紅隧口, 紅磡車站已完成地基並開始進行上蓋工程, 旁邊機車行車室已建成並有若干側線建成.

右方五層高建築物為今理工大學範圍, 左面三座住宅現時尚存, 旁邊為溫思勞街. 正下方的路軌已成為海隧出口連接路, 溫思勞街隧道等道路.

有錯請指正.
作者: DIH    時間: 2010-11-26 09:25
似乎樓主只要將3>4>2呢三幅圖依呢個次序睇一次,就會大概明白去到曲街的路軌走線。
原來康莊道/漆咸道交界在市中心整到咁大個交匯處,係用了以前的貨場用地。
作者: hon3hk    時間: 2010-11-26 16:39
為左興建紅隧,漆咸道北變化都幾大.
又要興建橫跨路軌既行車天橋...康莊道,漆咸道北,公主道改造工程真係複雜

作者: himchan    時間: 2010-11-26 22:27
我於紅磡站看到車站啟用紀念碑寫着「紅磡火車站」,想知道是否當時九龍車站是否曾稱「紅磡火車站」?
作者: a_drew    時間: 2010-11-26 22:29
請問圖中多個大鋼架是什麼來?
作者: hkaiw    時間: 2010-11-26 22:49
原帖由 a_drew 於 2010-11-26 22:29 發表

電台發射站?
作者: DIH    時間: 2010-11-26 23:00
原帖由 a_drew 於 2010-11-26 22:29 發表

我覺得似係通訊天線。
真係滄海桑田,而家九廣鐵路終於開始潛入維港的第一步了。
作者: cl1403    時間: 2010-11-26 23:21
原帖由 yoyotown 於 2010-11-26 01:43 發表

上面呢張相所見, 正中海邊一幅平地應該係現時紅磡車站同紅隧口, 紅磡車站已完成地基並開始進行上蓋工程, 旁邊機車行車室已建成並有若干側線建成.

右方五層高建築物為今理工大學範圍, 左面三座住宅現時尚存, 旁邊 ...

呢張相係大約60年代中至尾影的.

平地係現時紅磡車站, 行車室是已建成但紅磡車站並未開始興建, 當時塊地是用來舉辦工展會用的.
作者: cl1403    時間: 2010-11-26 23:24
原帖由 DIH 於 2010-11-26 09:25 發表
似乎樓主只要將3>4>2呢三幅圖依呢個次序睇一次,就會大概明白去到曲街的路軌走線。
原來康莊道/漆咸道交界在市中心整到咁大個交匯處,係用了以前的貨場用地。 ...

其實呢個係當時的何文田車廠, 並不是貨場來的. 那時何東樓車廠仍在興建中,
作者: 93A_S3_6:30am    時間: 2010-11-27 15:26
我想問一問圖2前方的行人路同後方的車路而家仲是否存在?
作者: hon3hk    時間: 2010-11-28 00:46
轉自友網懷舊圖片區
作者: hon3hk    時間: 2010-11-28 00:54
標題: 回覆 10
原來在紅隧通車前有路軌由行車室連接漆咸道南原有路軌 (, 下載次數: 176)