hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: [深圳]EVS25世界電動車大會公路遊(巴士篇) [打印本頁]

作者: ringo    時間: 2010-12-6 23:27
標題: [深圳]EVS25世界電動車大會公路遊(巴士篇)
世界電動車大會EVS25已於11月完滿舉行,
其中於11月4日大會舉辦了公路遊,
多家電動客車/混合動力生產商都有派出車輛參加,
現附上相片供各位欣賞

雷天電動美國大房車

雷天蘇金KLQ6128Q(A80),SCANIA底盤

雷天蘇金KLQ6129G

雷天廈金XMQ6123Y

雷天碧蓮

比亞迪K9 CK6120HGEV

五洲龍FDG6751EVG1

五洲龍FDG6113DEG

2台大家熟悉的五洲龍混合動力

福田BJ6123PHEV-1

南車黃海TEG6120EV

宇通ZK6129EGQA

宇通海豚車ZK6100EGAA

銀通廣通GTQ6118BEVB

銀通一汽CA6100URE80

新世紀能源廣通GTQ6117SFVB

中文沂星SDL6110EVSG

中文沂星SDL6120EVG,多謝觀看
作者: 2A_DL13    時間: 2010-12-7 09:01
原帖由 ringo 於 2010-12-6 23:27 發表
世界電動車大會EVS25已於11月完滿舉行,
其中於11月4日大會舉辦了公路遊,
多家電動客車/混合動力生產商都有派出車輛參加,
現附上相片供各位欣賞
...

係咪至少2架車巡遊完之後無展出?
新世紀能源展出果架無巡遊,呢架巡遊完既廣通就無展出。
同埋新穗既福田亦唔見有蹤影
作者: ddPAUL2    時間: 2010-12-7 11:26
臺珠海廣通LNGGTQ6117SFVB概造型好一般...不過可能呢款車將來會成為珠海公交概主力... ....
作者: LA16-3ASV465-51    時間: 2010-12-7 19:40
架KLQ6129G居然上深圳試車牌...

可惜係平日要返工...唉
作者: LV1012    時間: 2010-12-7 21:14
五州龍F500有冇供人試坐?

作者: hellomato    時間: 2010-12-7 21:21
原帖由 ddPAUL2 於 2010-12-7 11:26 發表
臺珠海廣通LNGGTQ6117SFVB概造型好一般...不過可能呢款車將來會成為珠海公交概主力... ....

中山已有一批造型相同的短陣版天然氣巴士在服役(型號無記錯是GTQ6857LNG,有錯請指正)。
小弟覺得其車尾設計OK有型,但車頭就似MAN非MAN......
作者: ringo    時間: 2010-12-7 22:33
新穗福田冇展出,五洲龍巡遊同展覽又係唔同,E500冇份參與巡遊,
金色珠通就擺出面同落有黎香港展覽,南車黃海又係唔同,
新世紀能源又係展唔同巡,數下數下真係唔止2台
作者: 2A_DL13    時間: 2010-12-9 09:57
原帖由 ringo 於 2010-12-7 22:33 發表
新穗福田冇展出,五洲龍巡遊同展覽又係唔同,E500冇份參與巡遊,
金色珠通就擺出面同落有黎香港展覽,南車黃海又係唔同,
新世紀能源又係展唔同巡,數下數下真係唔止2台 ...

我想問架南車黃海係用黃海底盤/車身,再配南車既電池?

理論上南車同埋黃海兩間公司都有能力自己製造整台巴士,想問下
呢架車入面,兩間公司之間有咩關係?
作者: ringo    時間: 2010-12-10 00:52
http://www.cvworld.cn/HtmlAsp/10-03-03/22408.html
合資企業

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4