hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 3ASV的少少問題 [打印本頁]

作者: y512516    時間: 2013-3-16 11:31
標題: 3ASV的少少問題
有少少關於3ASV問題,小弟想問問D高手
有些人說司機對3ASV的整體評價不大正面

1.點解司機會對3ASV的整體評價不大正面?
2.唔該詳細說說3ASV邊Part 零件令到3ASV會有第1題的問題?
3.大家對3ASV的少少意見

萬分感謝~
作者: GK3258    時間: 2013-3-16 13:26
據聞架車水箱設計係會令架車較易自焚。不過架車爬坡能力較弱嘅問題應該係公認架喇。根據歷史呢批底盤嘅誔生係源於丹尼士成功研發低地台雙層巴士,而富豪就被迫在短時間內研製呢低地台底盤。咁趕個底盤設計差啲都無計嘅,不過B9系列已見問題有改善。所以呢批“過渡期貨品”都算係咁啦。我自己就對呢批車唔多鍾意喇,因為在將軍澳多到見親都厭
作者: 506W    時間: 2013-3-16 15:37
標題: 回復 2# 的帖子
有同感
作者: bnr34    時間: 2013-3-16 17:17
原帖由 GK3258 於 2013-3-16 13:26 發表
據聞架車水箱設計係會令架車較易自焚。不過架車爬坡能力較弱嘅問題應該係公認架喇。根據歷史呢批底盤嘅誔生係源於丹尼士成功研發低地台雙層巴士,而富豪就被迫在短時間內研製呢低地台底盤。咁趕個底盤設計差啲都無計嘅 ...

水箱設計差, 最多只會水滾, "燒"波箱 / "燒"車頭, 所謂"燒"亦只係機件運作溫度過熱
同自焚完全係兩回事啵
作者: JF1261    時間: 2013-3-16 18:38
只能講咸魚青菜, 各有所愛
都有司機鐘意3ASV, 貪佢呔輕 (好似係)

3ASV 易自焚? 好似淨係燒左將軍澳果部
同期d 躉自焚次數仲多過佢

我自己就幾鐘意超豪, 起步夠 smooth, 唔似ZF 躉咁chok
行公路線一流
作者: NEO_962    時間: 2013-3-16 20:49
咩車都有人愛有人唔愛既

唔愛超豪既會話佢 冇力冇太
唔愛Trident既會話佢 堂太又重又易搶

長途線唔好放ASU同Dennis車比我is okay
針對3ASV既我冇咩特別喜好

但針對ALX500...
裝工差唔在講 (applicable for all ALX500s)
行車啪啪啪都算, 座距又差過其他車身

禍根...MAN就坐得多, 超豪就少之又少, 唔講
作者: DGCNYO    時間: 2013-3-17 00:55
太輕又點,囉太難過對家喎.....有著數咩?B10TL簡單D講,就係由之前既貨色強位換左個SLF前部,前置水箱就改去側

聽落好合理,側水箱個個都玩過,但Volvo唔記得SLF無空間散,跟本撞唔入風....以前LF陣都叫前入後出到,B10TL裝完車身就3面圈水箱

加上D10A黎D本身己經怕熱到死既偈(可以留意D10A車,冬天表現似翻245匹既車,夏天就shXX一樣....),你想有咩好表現

今日座部扒行960,唔知壞咩車大扭大or stop and go就車尾好似有個沙板掉左入去車胎上面.....好彩公路車唔洗不停受...
作者: oman    時間: 2013-3-17 01:37
超豪,我就覺得佢避震好過TRIDENT
但力水就無咁好。

超豪另一好處係上層右前方,D 位好坐過TRIDENT,個背無咁直!

超豪數量其實九巴入左好大LOT,重大手筆過入TRIDENT,特別係歐三車
作者: 89B    時間: 2013-3-17 01:56
原帖由 DGCNYO 於 2013-3-17 00:55 發表
太輕又點,囉太難過對家喎.....有著數咩?B10TL簡單D講,就係由之前既貨色強位換左個SLF前部,前置水箱就改去側

聽落好合理,側水箱個個都玩過,但Volvo唔記得SLF無空間散,跟本撞唔入風....以前LF陣都叫前入後出到,B10TL裝完車身 ...

沙/屯/荔廠多数係爬山缐掛ATR,平路掛3ASV ,九廠就相反

87B 原本加金係膠牌ATR ,但返沙田方向真係好多彎掟,結果好快变欧三金豬
另273A都係多彎结果ATR留唔長

作者: ME    時間: 2013-3-17 05:18
其實富豪當年點解唔出3軸版B7TL
(唔知係咪富豪怕其7.3公升引擎拖咁重會比較吃力?
定係將現有的B10L套落Olympian來應付海外市場
研發成本會低過出3軸版B7TL?)
不過講番兩軸版
從乘客的角度看
B7TL除左打冷震勁d
同上斜差過Trident外
B7TL差不多每一方面都好過2軸版的Trident
不過Trident都有佢的優點
例如佢Steering angle有55度
而B7TL得50度
(請看下圖)
行市區比較有優勢
加上Trident構造比較簡單
特別係佢頭軸用Kirstall U擔
維修比B7TL的獨立頭擔來得容易
我想這也是Trident響英國銷量比B7TL較好的原因

P.S. 每次見到丹尼士vs富豪既討論
我都會聯想到90年代樂壇兩大死對頭黎明同劉德華既煲水新聞

作者: NEO_962    時間: 2013-3-17 12:48
原帖由 ME 於 2013-3-17 05:18 發表
不過講番兩軸版
從乘客的角度看
B7TL除左打冷震勁d
同上 ...
D7系最大力果副D7C都好似得310隻馬仔, 仲要唔夠扭力
B7LT都極限級數, 香港仲要推多副冷氣, 死硬

頭軸轉幾多度, 我會睇成入窄灣攞太既遲與早既問題

我關心既反而係太既輕重...
每扭一下太都關隻手事
淨係識得用隻眼去講車緊係冇著數

作者: DGCNYO    時間: 2013-3-17 18:32
原帖由 NEO_962 於 2013-3-17 12:48 發表
D7系最大力果副D7C都好似得310隻馬仔, 仲要唔夠扭力
B7LT都極限級數, 香港仲要推多副冷氣, 死硬

頭軸轉幾多度, 我會睇成入窄灣攞太既遲與早既問題

我關心既反而係太既輕重...
每扭一下太都關隻手事
淨係識得用隻眼 ...

家下重太得幾多,輕果D手指尾都扭到既就舒服?轉向比例高加太輕行高速加上手勢不定的車手必然直路西到九彩(始西不是粗口切忽對號入座)

有D廠派車神奇就唔好囉黎講,這己經不是新料....43X都掛得扒,夏天高漫爬上斜何奇精彩...自從AL瓜曬後,我就成日聽有人話重太...咩3代AP重?AL又重又多細比例的轉向果D叫咩.....

AP扭一圈幾入街坊彎AL仲要扭多半圈先入到啦....輕過頭行公路部車左西右西就開車舒服,座既多謝你.....
作者: TankKingEH9697    時間: 2013-3-17 23:09
原帖由 DGCNYO 於 2013-3-17 18:32 發表

家下重太得幾多,輕果D手指尾都扭到既就舒服?轉向比例高加太輕行高速加上手勢不定的車手必然直路西到九彩(始西不是粗口切忽對號入座)

有D廠派車神奇就唔好囉黎講,這己經不是新料....43X都掛得扒,夏天高漫爬上斜何奇精彩 ...
唔一定指跑公路 區內線都會有重
"車太"車揸到師兄手軟既例子

JB2660 @ 23 已經係重"車太"既好例子

BTW 上面見到3601既樣板時代相
作者: barking    時間: 2013-3-17 23:17
3ASV缺點
水箱嘈 - 係司機位後面
呔慢 - 入彎前要收到好慢以爭取時間扭呔

一個有氣有力的巴士佬, 寧願盤呔重啲渣三鋒, 都好過渣奧林
作者: GA6072    時間: 2013-3-17 23:26
原帖由 DGCNYO 於 2013-3-17 18:32 發表

有D廠派車神奇就唔好囉黎講,這己經不是新料....43X都掛得扒,夏天高漫爬上斜何奇精彩 ...

係LOR
有D廠派車真神奇
入埋D上斜又唔係勁,上大斜起歩又塞住哂D接駁線,落斜又跣到九彩既車入某區
某區某邨又成日比老鼠搞到塞渠,D渠成日噴到大路成地泡泡,
某廠車莫講話過彎,飄移埋站,連起歩都有問題
作者: ML29    時間: 2013-3-17 23:39
原帖由 ME 於 2013-3-17 05:18 發表
不過講番兩軸版
從乘客的角度看
B7TL除左打冷震勁d
同上 ...
如果說英國市場,印象中B7TL當年還因為水箱風扇引致噪音
問題

富豪花了很長時間才解決到,以致不少訂單流失到丹尼士手上。
作者: NEO_962    時間: 2013-3-18 02:06
原帖由 TankKingEH9697 於 2013-3-17 23:09 發表
唔一定指跑公路 區內線都會有重"車太"車揸到師兄手軟既例子

JB2660 @ 23 已經係重"車太"既好例子

BTW 上面見到3601既樣板時代相
人地用KEYBOARD渣車點會明呢D野

早幾年先聽完西貢渣ATS既師兄講架車太重都算
條路爛少少都搶太搶到死先好波
作者: AV385    時間: 2013-3-18 03:53
原帖由 DGCNYO 於 2013-3-17 02:32 發表

軑輕點解就一定上高速西呢?
你講既問題好明顯係車手既操控有問題,同軑輕唔輕好似冇咩關係WO

原帖由 barking 於 2013-3-17 07:17 發表
3ASV缺點
水箱嘈 - 係司機位後面
呔慢 - 入彎前要收到好慢以爭取時間扭呔

一個有氣有力的巴士佬, 寧願盤呔重啲渣三鋒, 都好過渣奧林

你講既軑慢,我唔係好明,如果你係指3ASV比ATR要多扭半個圈先盡軑
我諗呢半個圈未足以大差別到會令你感覺到車長需要用車速黎遷就
再者,如果軑輕,扭軑既速度絕對可以比軑重快,兩者根本唔會有大差別

反而如果向慢速既90度彎,軑重比軑空會更差,揸過車既人(尤其揸大車)都知
車速越慢,扭軑需要既力就越多,想控制得準確就更難

如果係講緊私家車呢類細車,無可否認,軑稍微重少少對車輛既操控會較為容易
但好似大如巴士呢類車,軑輕絕對比軑重更易掌握

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4