hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴月票推出消息
開啟左側

[小道消息] 九巴月票推出消息

lsc04d11 發表於 2018-2-7 19:34 | 顯示全部樓層

情人節前後賣,咁咪好快睇到條款?
30個指定地方,好奇怪……30個真係好少……

每月14號開賣既話,定係只係2月早D開賣,想搶港鐵月票客(最早7日前可買)
lsc04d11 發表於 2018-2-8 05:59 | 顯示全部樓層
Gary_B 發表於 2018-2-7 20:50
我驚佢只收八仔, $250 自動增值既卡會唔夠錢俾

買月票通常只收現金。
如果只收八達通,阿信屋好似可以為八達通增值嫁呵?咁咪增完值先至用八達通買囉。
最好就可以網上信用卡/過數APP whatever買,一了百了,不限地點、時間(當然要限番O個個月買,我講緊既係24小時都買得既不限時者)

updated
睇過各大免費報章,綜合左
應該係月中於30幾個有蓋巴士總站/車站賣,月底增至50多個,下月增至70多個
會有部售票機入錢,然後將月票存入八達通。

入錢就好心800蚊,又要俾20蚊錢,好少熨到筆直既20蚊錢嫁咋。。。除非可用信用卡,支付寶,wechat,oepay等啦…如果唔係條隊實長過港鐵站(熱門總站計)
2018-02-08 21.53.46.png cs話仍然商討中。。。。

lsc04d11 發表於 2018-2-9 11:53 來自手機 | 顯示全部樓層

唔係喎,2月全月都可買3月月票,要買2月就要喺20日或之前買,條款應該係咁解。 3月1日可以買3月或/及4月月票,不過只買4月就不能3月提早用。。。

“現時”唔包k12,k14,k17,k18,係咪暗示“將來”唔包p960,p968?
lsc04d11 發表於 2018-2-9 21:33 | 顯示全部樓層

我覺得要提醒銷售機附近既711/OK要小心劫匪囉,個個都俾800蚊去七仔/OK增值,仲唔係一個大目標?
可唔可以改善唔直接用八達通俾錢呀?
lsc04d11 發表於 2018-2-10 09:48 | 顯示全部樓層
HJ8388-S7 發表於 2018-2-10 01:07
7-11夠有收公屋租同水電煤啦,要係做目標一早做咗喇

上年有一個月都有4單啦。
但全港千幾間便利店,仲有郵局、華潤超市好多地方。 根據數學平均理論(雖則都知一定唔會平均分配),每間分店收的錢不會太多。
但如果買月票係30幾個點,以香港人性格,總是在最後一刻才增值(或者要拍過卡先知冇錢要增值),個目標就縮細左,仲要個個肯定800,(唔係個個交單都一定好貴家嘛,仲要30日內都可以分配黎交,月票呢樣野,又加上港人性格,一定係最後幾日先至谷去買(雖然九巴都俾你28-31日都買得))所以機會大左係正常。
lsc04d11 發表於 2018-2-12 19:41 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-2-12 17:01
要搭968堆客基本上會善用隧道轉車站,唔會死等968囉

係咁既咩?咁O個幾班968特別班做68F特別班很快很快來往元朗南及元朗站咪得囉(因回車快,可以有十幾班架喇),如果居民係唔會死等968既……
或者P968完全朗屏開,唔洗行大馬路,去埋錦田/凹頭O個幾堆新樓,然後欖隧俾大馬路人轉上就算啦。

事實就擺明968班客好多都唔會落車轉啦。(968欖隧上幾多轉乘客?唔好計埋251A/251B O個D一定要欖隧轉O個D喎)

不過,我回應番元朗市冇得買月票而欖隧有,咁你求其3月搵一日O係欖隧落車,再轉番68M/268C……返去元朗,中途買個月票咪得囉。4月既月票又唔洗4月先買既。如果你買左3月月票,搭978都去到欖隧買飛嫁。冇既咪繼續善用968欖隧轉乘買囉!30日/31日搵一次早D落車應該唔難。
可能去到5月,元朗廣場入面或元朗西總站/YOHO分站/元朗站總站都已經擺機有得賣呢……
捱一兩個月者。