hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

Advertisement

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-19 屯門區巴士路線計劃-諮詢結果

2018-19 屯門區巴士路線計劃-諮詢結果

查看數: 50212 | 評論數: 92 | 收藏 0
關燈 | 提示:支持鍵盤翻頁<-左 右->
    組圖打開中,請稍候......
發佈時間: 2018-6-7 19:46

正文摘要:

E33P 兜埋美樂去屯公 唔使等一個鐘你話幾好

回復

miklcct 發表於 2018-6-24 20:09
GD1570 發表於 2018-6-24 08:12
嘩...咁洪福邨三條X線唔該全部CUT晒佢啦..班客行去轉車站見咪得囉...
條條線都要成廿分鐘先上到高速公路, ...

洪福邨3條X線條條都成25分鐘先到轉車站喎,所以咪個個K75見囉,你見朝朝啲K75P頂晒閘都知點解啦。不過,經元朗嗰兩條唔cut得,因為要做$4.3買餸客由元朗返洪福邨。
58M當然多客搭啦,因為定線直接;960一樣,靠大興至屯門市中心,再加埋轉車站嘅客都夠塞滿部車啦。
香港黃毛小子 發表於 2018-6-24 08:33
66x班次有幾密?

就算將佢撤出彌敦道,對塞車問題都唔會有太大幫助。

要改嘅話就公平啲,

將同樣少客嘅67x縮落「欽州街」,班次頻密嘅60x縮落「維港灣」,

唔係剩係識向大興/山景區開刀。

GD1570 發表於 2018-6-24 08:12
miklcct 發表於 2018-6-23 23:58
唔夠客,兜多啲路係唔會儲到客嘅,因為啲客只會轉車站見。如果連去轉車站都無直達,啲客咪好似而家咁,西 ...

嘩...咁洪福邨三條X線唔該全部CUT晒佢啦..班客行去轉車站見咪得囉...
條條線都要成廿分鐘先上到高速公路,邊有客架..

咪住:經元朗嗰兩條成日都頂閘架WOR..唔通我眼花?定時運低咗啲呢...

以你咁講,58M呀、960依啲真係唔會有客搭的...快啲寫信叫九巴CUT咗去,咪浪費資源污染空氣啦!

miklcct 發表於 2018-6-23 23:58
香港黃毛小子 發表於 2018-6-23 23:45
大把巴士路線都係兜夠20mis先上公路,我唔認為有咩問題。

如果係通勤時段,配合居民趕時間返工嘅需要, ...

唔夠客,兜多啲路係唔會儲到客嘅,因為啲客只會轉車站見。如果連去轉車站都無直達,啲客咪好似而家咁,西鐵見。
香港黃毛小子 發表於 2018-6-23 23:45
miklcct 發表於 2018-6-23 23:17
兆康啲巴士咁垃圾,入邨條條線都兜到傻,否則就要行到虎地搭啲班次極度疏落嘅63X/68A先搭到特快,當然個 ...

大把巴士路線都係兜夠20mis先上公路,我唔認為有咩問題。

如果係通勤時段,配合居民趕時間返工嘅需要,可以開幾班車直上公路。

夠客嘅話咪拆線囉,但如果唔夠客而要兜多啲路儲客,都係無可厚非。

單靠欣田/兆康人口,現階段未必夠客撐起一條全日線。更莫論10mis一班車嘅班次。
miklcct 發表於 2018-6-23 23:17
arfung 發表於 2018-6-16 12:12
鋒哥哥接手了。
呢一兩年兆康區都多了258P半全日,A33x,960C/960P 加班等,不知是否有直接關係。

兆康啲巴士咁垃圾,入邨條條線都兜到傻,否則就要行到虎地搭啲班次極度疏落嘅63X/68A先搭到特快,當然個個西鐵見啦。

想令兆康多人搭巴士,唔該開返一條喺欣田邨直接虎地出屯門公路嘅線,而且要非繁10分鐘以內班次(用屯門市廣場起$4.3分段買餸客支持),咁先有得諗。
miklcct 發表於 2018-6-23 23:07
樂仔〞 發表於 2018-6-16 19:50
屯門區嘅定線好多時都係按山頭自己堆線行法去行,變相而家嘅線兜多少少都 we 嘩鬼叫 ...
...

合理,每區都當然想自己啲路線條條尾站直上高速啦,只要兜多少少就搭返自己條M然後轉車站見啦。
Haruka_Jerry 發表於 2018-6-23 23:02
Ricky403 發表於 2018-6-11 11:31
至弊大興山景唔鍾意要轉其他X先入到花墟女人街呢

咁嘅話起個轉車站嚟做咩
Haruka_Jerry 發表於 2018-6-18 11:31
E33P 兜埋美樂去屯公 唔使等一個鐘你話幾好

站規|清理本站Cookies|hkitalk.net 香港交通資訊網

GMT+8, 2024-3-28 20:06