hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路轉車站資料
開啟左側

[問題] 屯門公路轉車站資料

AVD1 發表於 2008-10-7 08:10 | 顯示全部樓層

原帖由 sunnylau 於 2008-10-7 01:47 發表

其實要聽哂果59分鐘既錄音都真係頗吃力的
呢次會係第一次傾轉車站既野
所以無咩結論出到
59分鐘入面除了建築師匯報設計外,
大部份時間都係唔同既議員throw佢地既意見

其實我聽到臨尾有一位議員raise左一個問題,就係6 ...

OT.
如果你係用 WMP 11
你可以在播放選擇選用快 (應該會快一半時間聽完) - 即 30 分鐘

PS. 我反而覺得應該開條新線由深井 - 該轉車站 (C1 板已經有板友建議)
根本上拉 52X 及 53 上去, 好像有點浪費時間

然而開短途線可以做接駁,
就算去九龍東, 尖沙咀及沙田就會方便好多
258D/259D (現時到荃灣轉地鐵或小巴或 40), 260X (現時需要到荃灣轉 234X), 263 (現時需到荃灣轉車 + 48X 要經葵涌) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
樂仔〞 發表於 2008-10-7 08:54 | 顯示全部樓層
洗唔洗畫定條巴士線俾車埋站 ? 同埋個站會唔會太短 ?
始終埋站學欖隧一堆堆過既話 , 仲塞
條條線去既地方幾乎都唔同

group 得既 -
58M 67M 往 葵芳鐵路站
59M 60M 66M 66P 往 荃灣鐵路站
58X 59X 67X 往 旺角東鐵路站
59A 66 往 深水埗欽州街
260B 261B 往 尖沙咀 [ 少客 ]
62X 259D 往 油塘
960 961 往 灣仔 [ 因為 961 不時要搬去灣仔碼頭 , 放埋一齊會好 D ]
60X 63X 往 佐敦匯翔道
59A 59M 59X 往 屯門碼頭
66 66M 66P 66X 往 大興
58M 58P 58X 往 良景
67M 67X 往 兆康苑
60M 60X 62X 往 屯門市中心
61M 260C 往 友愛南 [ 由於往屯門之轉車站較後 , 61M 往青公仍有一段距離 , 所以將於其他屯公路線一組 ]
57M 961 往 山景
[ 太多未能盡錄 ]

但同時另一邊既青公轉車站會唔會太少人 ? [ 因為下路得 962 61M 53 52X 962B K51 ]
不過眼見轉車站咁大 , 可以塞 K51 入往屯門既轉車站 , 唔好阻住大欖涌個站同哂左個轉車站既位
da54 發表於 2008-10-7 10:32 | 顯示全部樓層
原帖由 sunnylau 於 2008-10-7 02:55 發表
屯門公路的部份與青山公路的部份 垂直高度相差7米
我聽到D議員嘩聲四起

班議員知唔知 7 米有幾多?
至於你們信不信?反正我信了
ATE24 發表於 2008-10-7 11:18 | 顯示全部樓層

原帖由 ferrypier 於 2008-10-7 02:02 發表

另外,我覺得所有線(特快線除外)所有時間都入轉車站先有用,巴士,鐵路,生活* S4 S/ y- l' i9 J, s
分分鐘因為客量既加大,另各線有更大既加車理據。

唔通企爆o既 960 都要入去打個白鴿轉先出o黎繼續行程?

係o既話我寧願唔要轉車站。
公器公用 香港早要有品
DC3938 發表於 2008-10-7 11:28 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE24 於 2008-10-7 11:18 發表

根本好多行屯門公路的巴士都係企爆的,如果屯碼人搭59M轉260X去尖沙咀,
59M都唔知有無位上?260X未去到屯中己經打爆,點上?班區議員都 的!
S3BL343@66 發表於 2008-10-7 11:44 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2008-10-7 08:54 發表
洗唔洗畫定條巴士線俾車埋站 ? 同埋個站會唔會太短 ?
始終埋站學欖隧一堆堆過既話 , 仲塞
條條線去既地方幾乎都唔同

group 得既 -
58M 67M 往 葵芳鐵路站
59M 60M 66M 66P 往 荃灣鐵路站
58X 59X 67X 往 旺角東鐵 ...

d P 車就唔好停la
其實,條條都停都幾哂時間
如果咁,會唔會好d↓
新墟 / 市中心       61X  66M 263
市中心 / 友愛       60X 61X 263 E33 961
碼頭                     59A  59M
青公                     52X  53  61M
良田                      58X  258D 260X
山景 / 大興            57M  66M 66X 258D
兆康 / 富泰 / 景峰  67M 67X
虹橋                      58X 68A 260X
258D 260X 263  E33 e d獨市線開轉車站特車 / 屯門尾站開應該可以解決上唔到車的問題
960加特車直接係轉車站開出去港島 / 華都開

KC3555 發表於 2008-10-7 11:56 | 顯示全部樓層

原帖由 sunnylau 於 2008-10-7 01:47 發表

其實我聽到臨尾有一位議員raise左一個問題,就係61M同962入大欖涌既問題
呢個問題其實都幾值得傾,因為如果61M要入左大欖涌,再兜果個所謂既轉乘站2圈2 S* ]7 v( g4 {& {2 H8 ^4 [
分分鐘多左成5-10分鐘既行車時間
可惜佢問左2-3次,都無其他人正視

就這一點我的意見是:
第一:在一個那麼初步諮詢的階段,未必是應當時候討論。起碼到開專責委員會再傾都未遲。
第二:反而這個都唔係一個好大Concern:
61M同962大不了可以咁改:往荃灣方向:先行新大欖段,左轉青山公路入大欖總站,
再入轉車站,經新支路出屯門公路。用多2-3分鐘。
往屯門方向:先入小欖交匯處,轉入青山公路新大欖段,先入轉車站,然後入大欖總站返回原有路線,
這個應該用多1-2分鐘左右。
況且城巴可以以有962B為理由唔入大欖巴士總站,這個路線還要簡單。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
da54 發表於 2008-10-7 11:56 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE24 於 2008-10-7 11:18 發表

要打白鴿轉的係青山公路路線,屯公路線只係停類似大欖隧道站的轉車站,
時間唔會太耐。
至於你們信不信?反正我信了
DIH 發表於 2008-10-7 12:07 | 顯示全部樓層
眼下成功的轉乘系統,城隧線有40X/43X/46X/47X/48X/49X/263/269D共八條全日線,
其實六條線已經覆蓋沙田及荃葵大部分地區(263/269D係bonus),
因為當年係故意設計,用「A區市中心去B區非市中心」規劃。

每邊的非市中心區都有條線有獨市位,轉乘客又多,大部分線都可以班次頻密。

屯門呢?原本係無轉乘的,上面板友數了幾多條線?淨全日線都接近20條!!

屯公要搞合理的轉乘,必須大幅簡化路線網絡,其實就係因為無轉乘所以先有咁多線,
每個小區少則「一條荃葵一條西九」,多則「一條荃一條葵一條西九一條東九」,
當冇乜人需要轉乘,起個轉乘站有何用?

而且屯公咁長,就算減線都日日有大把巴士行一大段路~

我個人建議一個激烈的減線方案:
出九龍的各特快線保留
M線只留北中南各一條,再1荃1葵1青
過海線不受影響
青公線大致保留
部分路線縮短為屯門至轉車站

詳細點做我都唔識......牽涉到好多原本唔使轉車的人要轉車......難搞也。

S3BL343@66 發表於 2008-10-7 12:52 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2008-10-7 12:07 發表
我個人建議一個激烈的減線方案:
出九龍的各特快線保留巴士
M線只留北中南各一條,再1荃1葵1青巴士
過海線不受影響

M線一係咁,不過都俾人狂鬧
58M 改去寶田,跟258D上屯公 / 57M 改去寶田,經建生大興山景,67M就唔改,58M skip左建生
59A 食埋59M,最好縮到葵盛,擴大市場
67M 富泰開,經兆康站北虹橋

N線可以重組,但要城巴合作
N260 富泰開 經兆康 良田 大興 山景 西鐵站 市中心 安定 屯公 原線
N362  西鐵站開 經龍門 碼頭 青公 屯公 佐敦道 紅隧 銅鑼灣 灣仔 中上環
兩線加BBI