hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 960A/960B 服務更改
開啟左側

[服務調整] 960A/960B 服務更改

HJ8489 發表於 2009-10-20 20:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由10月27號起,960A取消19:10的班次
而960B會增加班次.

更改後班次
960A為一班中環開18:30
960B鰂魚涌開18:30 18:45 19:00 19:15 共4班, 於同日增加灣仔站,位於告士打道近菲林明道

其實九記可唔可以安排定點開車係中環開, 如果唔係前車走左都唔知.
KU8269-HV6857-LS2216-愛
KC3555 發表於 2009-10-20 20:17 | 顯示全部樓層
原帖由 HJ8489 於 2009-10-20 20:09 發表
由10月27號起,960A取消19:10的班次
而960B會增加班次.

更改後班次
960A為一班中環開18:30
960B鰂魚涌開18:30 18:45 19:00 19:15 共4班, 於同日增加灣仔站,位於告士打道近菲林明道

其實九記可唔可以安排定點開車係 ...

有時定點比較困難,始終東區走廊一直到干諾道中的塞車成為未知之數。
試過有次坐18:30的960B,結果19:05去到中環,點知埋唔到站,因為960A上緊客,
結果部車兜入德輔道中,再由畢打街出來埋站,結果塞多15分鐘,成車人媽聲四起。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
asv2 發表於 2009-10-20 20:18 | 顯示全部樓層
960B 再一次加班,證明佢係太古坊既吸客能力都幾高
可惜運輸署堅持要九巴用 960A 同 960B 一班換一班咁加
都唔明運輸署係咪真係咁有決心打擊中環非法村巴

另 960B 加灣仔站好有可能令佢唔再做得到一小時返到市中心
(現時係大概 50 -60 分鐘就返到,視乎中環塞唔塞)

我寧願 960B 跟 962C 咁加北角站
甚至掃到清風街先上橋都好過再係旺區加站 ...
asv2 發表於 2009-10-20 20:22 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2009-10-20 20:17 發表

有時定點比較困難,始終東區走廊一直到干諾道中的塞車成為未知之數。
試過有次坐18:30的960B,結果19:05去到中環,點知埋唔到站,因為960A上緊客,
結果部車兜入德輔道中,再由畢打街出來埋站,結果塞多15分鐘,成車人媽聲四起。 ...

另外我亦試過司機緊貼一架連燈到未開既 960A 埋站
焗住架 960A 提早開工,而班 960B 亦埋站超過 15 分鐘先走得 (要代替班 960A 等到夠鐘)
 樓主| HJ8489 發表於 2009-10-20 20:29 | 顯示全部樓層
原帖由 asv2 於 2009-10-20 20:18 發表
可惜運輸署堅持要九巴用 960A 同 960B 一班換一班咁加

另 960B 加灣仔站好有可能令佢唔再做得到一小時返到市中心
( ...

其實果個站加黎都只有少少用,d人已經慣左行多少少路去萬寧門口有條密密有車又平d既村巴線,
除左富泰去唔到之外,條定線可以話係同960B完全重疊.(去洪水橋)
只有唔想迫既客先會坐巴士.

KU8269-HV6857-LS2216-愛
JN6854 發表於 2009-10-20 20:32 | 顯示全部樓層
960B加站唔見係好事
「告士打道近菲林明道」即係灣仔警署外
如果有試過黃昏繁時去0個個站都知有幾「車多繁忙」
都唔知係咪要就番到中環時間...
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
EE9255 發表於 2009-10-20 20:37 | 顯示全部樓層

原帖由 asv2 於 2009-10-20 20:18 發表

( ...

962C,960B 順o既話 45 分鐘都到市中心 .. 50 分鐘已經夠你少少塞
雖則我搭開都唔想埋多個站, 但諗深一層灣仔個站唔難埋的.

塞車多數都係落金鐘樽頸位 ..
asv2 發表於 2009-10-20 20:42 | 顯示全部樓層
原帖由 EE9255 於 2009-10-20 20:37 發表

962C,960B 順o既話 45 分鐘都到市中心 .. 50 分鐘已經夠你少少塞
雖則我搭開都唔想埋多個站, 但諗深一層灣仔個站唔難埋的.

塞車多數都係落金鐘樽頸位 .. ...

45 分鐘係好理想既時間,近乎唔可能做到

中環個站已經好難頂,唔係 960A 抽班次出黎
我都唔希望 960B 要埋呢個站

灣仔差館呢個站一來經常有落客巴士龍,二來吸客能力有限
三來又會令 960B 無法係告士打道行晒右線直飛中環
除非九巴會一改常性去萬寧村巴站同大有恒生站落力宣傳 960B 特快
否則除左為拖慢 960B 到中環既時間,我睇唔到任何理由點解要加站
EE9255 發表於 2009-10-20 21:04 | 顯示全部樓層
原帖由 asv2 於 2009-10-20 20:42 發表

45 分鐘係好理想既時間,近乎唔可能做到

中環個站已經好難頂,唔係 960A 抽班次出黎
我都唔希望 960B 要埋呢個站

灣仔差館呢個站一來經常有落客巴士龍,二來吸客能力有限
三來又會令 960B 無法係告士打道行晒右線直飛 ...
45唔難做到ga wor

中環難埋過灣仔...灣仔響 960B 服務時間唔常見巴士車龍,
同埋 960B 好多時未必會一直響右線 .. 灣仔前少少行巴士線仲著數 ..

反而奇怪係銅鑼灣先 r 晒頭點樣搭巴士番屯中 ..
如能增加資源就好應該開條銅鑼灣出告士打道o既線 cover 番呢度
960B 唔埋中環就難 d .. 客量難支持,
當然 960B 點都比 962C 好客

咦 .. 18:45 咪同時有 960B 及 962C 開出
EH4312 發表於 2009-10-20 21:54 | 顯示全部樓層

資料好似有錯..
960B改左之後既班次係
6:45,7:00,7:15,7:30

真實身份,無需說明!