hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 兩台上週收視(2006/3/20-3/26)
開啟左側

兩台上週收視(2006/3/20-3/26)

hkbw 發表於 2006-3-27 22:30 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-3-27 22:23 發表

老實講丫
徐生係做左幾件好壞既事
但佢既家人係無辜架喎
話哂都叫做死左個家人
我諗都唔應該響人地既傷口上面灑咋鹽掛...

咪係, 古語都有云: 禍不及妻兒...
殺雞焉用牛刀?!
AL_29 發表於 2006-3-27 23:02 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-3-27 22:23 發表

呢個唔係好人壞人既問題
問題係徐生既家人
見到傳媒仲令佢既事黎當show咁做
甚至係受害人既曾生、梁生同果名印巴籍護衛既家人
仲要見到次一個殺自己家人既兇手又再上電視
佢地既心情都可以而知...

老 ...

其實徐生上電視都只係佢之前既生活剪影姐
叫俾人知道下佢有玩過呢個節目

假如你咁講,即係你認為連新聞都唔應該該再跟進
警方即使再查到結果都唔好再理會
以尊重死者既感受??
AL_29 發表於 2006-3-27 23:10 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2006-3-27 22:28 發表

根據香港普通法, 一個人未定罪之前, 依然是清白, 頂多只可說成是疑犯.
一日未經法庭判決, 一日佢都冇罪.
再者, 就算徐生仲在生(當其他野無變), 警察就算有足夠證據, 都未必告得佢入,
因為案情還有很多疑點 ...

先多謝你既提醒先
不過聽聞係梨木樹現場收集到既dna樣本好似同徐先生既
dna樣本初步吻合,睇黎佢仍然有最大嫌疑

相比起atv,我覺得出面報紙既渲染情況更加嚴重
atv只係播一播段片,都冇咩批判性,以中立角度出發(起碼我自己覺得係先)
相比其他報紙寫佢爛賭,又平時既為人如何之類,呢d似乎對佢更加批判
Ketsu 發表於 2006-3-27 23:38 | 顯示全部樓層

原帖由 AL_29 於 2006-3-27 23:02 發表

其實徐生上電視都只係佢之前既生活剪影姐
叫俾人知道下佢有玩過呢個節目

假如你咁講,即係你認為連新聞都唔應該該再跟進
警方即使再查到結果都唔好再理會
以尊重死者既感受??

其實我覺得俾人知道佢玩過百萬富翁
都已經足夠
播埋佢既片段根本冇咁既必要
咁做法似乎似係刺激收視既手段

況且報導調查結果
與報導佢過往既生活片段
似乎都冇乜關係
唔可以將兩者雙題並論喎

原帖由 AL_29 於 2006-3-27 23:10 發表

先多謝你既提醒先

atv只係播一播段片,都冇咩批判性,以中立角度 ...

老實講
報紙確係更加過份
但亞視播既片
就頗為無謂
仲俾人鬧添

Abusing dead rule -> Denial of reality
CardCaptor 發表於 2006-3-27 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_29 於 2006-3-27 23:10 發表
先多謝你既提醒先

atv只係播一播段片,都冇咩批判性,以中立角度出發(起碼我自己覺得係先)
相比其他報紙寫佢爛賭,又平時既為人如何之類,呢d似乎對佢更加批判

首先,應該是石圍角現場

小弟沒看該節目
(當時在將軍澳閒逛)
但聽到atv播這些"垃圾"(直接些)的時候
第一個反應是"不悶嗎,又來??"
(最少"訪問陳啟泰"是否多餘?)

至於報紙方面提供的"娛樂"
小弟只好用"市場導向"替他們"辯護"...
不定期舉辦各類代購活動, 詳情PM.
orange 發表於 2006-3-28 00:40 | 顯示全部樓層
香港人都幾怪,鍾意睇但又要鬧人無道德(15點收視
以亞視7:30pm時段o黎講係超高,仲可以超過無記同
時段既收視)

情形同睇八婆雜誌偷拍報導一樣,八八卦卦,但又要扮
正義話唔應該影響他人私隱,真係唔知香港人想點,所
以法改會建議偷拍行為,影響最大唔係雜誌銷路,反而
係班讀者們有乜"精神寄託",俾佢o地"吹水一番"
dennis28a 發表於 2006-3-28 17:26 | 顯示全部樓層

原帖由 orange 於 2006-3-28 00:40 發表
香港人都幾怪,鍾意睇但又要鬧人無道德(15點收視
以亞視7:30pm時段o黎講係超高,仲可以超過無記同
時段既收視)

情形同睇八婆雜誌偷拍報導一樣,八八卦卦,但又要扮
正義話唔應該影響他人私隱,真係唔知香港人想點 ...

香港人係咁ga la,遲早我都係轉台去睇 now 或有線仲好過。
根本上 TVB 同 ATV 既節目都係不倫不類…
dcyw 發表於 2006-3-28 19:40 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2006-3-28 17:26 發表

香港人係咁ga la,遲早我都係轉台去睇 now 或有線仲好過。
根本上 TVB 同 ATV 既節目都係不倫不類…

小弟也覺得現在的免費電視頻道的節目大多也是不值得一看
,略看一兩眼無妨,像昔日那般「電視撈飯」便可免則免了

只是家父又不滿現在的免費電視頻道的節目,又不肯關機不
看,更不願付款安裝任何收費電視頻道,結果每天也對著電
視在「罵」,煩惱不已。
sparrow369 發表於 2006-3-28 20:55 | 顯示全部樓層
今日太陽
廣管局共接獲六百零二宗投訴有關節目(徐步高事件實錄),主要投訴亞視不應播放有關節目;不顧徐的家人感受;節目令人不安,不適宜在合家歡時段播放;影響警方調查;及對徐步高有人身攻擊等,廣管局發言人強調會按既定程序了解投訴是否成立,再交由委員會跟進。
superbus 發表於 2006-3-28 22:16 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2006-3-27 21:13 發表

個人覺得ATV呢次真係不知所謂, 完全唔尊重有關人士的家屬, 並且不尊重警方及香港的司法制度.
咁樣有收視, 只係可悲!

呢一次佢係贏咗收視,但係輸咗個名
我問過識得既人,佢0地大部份對呢間電視台今次咁做都好不齒
而我呢個曾幾何時同情呢間電視台既人
而家已經決定罷睇佢所有節目