hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 【新聞】港鐵批出60億合約予南車四方購買93列國產車(#1 ...
開啟左側

【新聞】港鐵批出60億合約予南車四方購買93列國產車(#1更新)

cs8687 發表於 2015-7-24 01:27 | 顯示全部樓層

原帖由 h2o 於 2015-7-24 01:11 發表

某國貨出事,換來負責,給予人嘅係可以原諒同信心。

某國貨出事,官方係會負責....只係坊間 鐘情某國貨,有情意結的fans們心態會不以為意,視若無睹
Snoopy@FB8617 發表於 2015-7-24 01:37 | 顯示全部樓層
原帖由 cwsj2003 於 2015-7-23 21:45 發表
我個人感覺覺得佢冷氣分佈好怪,當我行到身水身汗,如果架車多人,要企係車門附近,會特別熱同焗
d冷氣好似吹死某d位,唔得流動

btw,從價錢去睇,港鐵可以用個仲低過差唔多10年前的價錢去訂呢批車,依家通漲+人仔升值,我真係想像唔 ...
暫時未試過有咁既情況
不過學你咁講
港鐵係縮骨既情況下
就算架車幾好冷氣
唔知可唔可以較高D溫度省下錢
咁到時就唔係架車質素差而冇冷氣

始終今次訂咁大批車
平唔少係正常
同時如果質素同價錢係成正比又冇咩問題
反而用高價買垃圾
又或者低價買超垃圾就真係出事
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GK9141 發表於 2015-7-24 01:38 | 顯示全部樓層
原帖由 cs8687 於 2015-7-24 01:27 AM 發表

某國貨出事,官方係會負責....只係坊間 鐘情某國貨,有情意結的fans們心態會不以為意,視若無睹
負擔既
搵d 泥蓋著佢咪搞掂囉
GK9141 發表於 2015-7-24 01:41 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-7-24 01:37 AM 發表
暫時未試過有咁既情況
不過學你咁講
港鐵係縮骨既情況下
就算架車幾好冷氣
唔知可唔可以較高D溫度省下錢
咁到時就唔係架車質素差而冇冷氣

始終今次訂咁大批車
平唔少係正常
同時如果質素同價錢係成正比又冇咩問題
...
而家就係用低價買垃圾
不過我就唔明年年大賺(仲好似係全球數一數二賺)都要省錢買垃圾
所以多數唔係真係為省錢,而係另有目的

cs8687 發表於 2015-7-24 01:49 | 顯示全部樓層
原帖由 GK9141 於 2015-7-24 01:38 發表
會負擔既
搵d 泥蓋著佢咪搞掂囉

仲提...

拜託,營運C-train的公司是港鐵呢
定係M.I.C都預設一個function,出事時自動將自身埋落地下,再搵d泥蓋body?

Snoopy@FB8617 發表於 2015-7-24 01:54 | 顯示全部樓層
原帖由 GK9141 於 2015-7-24 01:41 發表
而家就係用低價買垃圾
不過我就唔明年年大賺(仲好似係全球數一數二賺)都要省錢買垃圾
所以多數唔係真係為省錢,而係另有目的
咁唔同下下大家手上用iPhone先化算?
或者我賤民一個
用住一部千幾蚊既zenfone 6預佢一年鬆D貨仔其實已經好夠

其實
而家有邊間私人公司既方針唔係將profit撐到最大?
調返轉有0066既都想隻股票升
的確係好病態
不過成個世界都係咁crazy

批車用唔足年期唔緊要
返正technology層面上冇蝕
批車用突年期自然唔使講

另外目的真係咁重要既
前年仲夠膽買韓仔車想死?
其實類似行為當年港英都有
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GK9141 發表於 2015-7-24 02:06 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-7-24 01:54 AM 發表
咁唔同下下大家手上用iPhone先化算?
或者我賤民一個
用住一部千幾蚊既zenfone 6預佢一年鬆D貨仔其實已經好夠

其實
而家有邊間私人公司既方針唔係將profit撐到最大?
調返轉有0066既都想隻股票升
的確係好病態
不過成 ...
就算港英的確都係另有目的
但至少貪你錢得黎都真係俾足料你
而家呢,貪你錢再送返d 次貨俾你
同人地其他國家就算真係想利潤最大化都不至於要冒險去大手買入d 無人買既無保障既車

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
cn2661_2d32 + 1 + 1 港英至少貪你錢得黎都真係俾足料你 ...

查看全部評分

GK9141 發表於 2015-7-24 02:10 | 顯示全部樓層
原帖由 cs8687 於 2015-7-24 01:49 AM 發表

仲提...

拜託,營運C-train的公司是港鐵呢
定係M.I.C都預設一個function,出事時自動將自身埋落地下,再搵d泥蓋body?
依個只係舉例
顯示出該國處理問題既作風
cs8687 發表於 2015-7-24 02:24 | 顯示全部樓層
原帖由 GK9141 於 2015-7-24 02:10 發表
依個只係舉例
顯示出該國處理問題既作風

點攞黎做例子?
某國貨出事,某國企把它埋落地下,作風遮遮掩掩
但某某國貨出事,是落到香港水土不服先至會出事

HU6455 發表於 2015-7-24 03:49 | 顯示全部樓層

簡單咁講,

如果你唔鐘意大陸野, 你一定搵十萬九千幾個大陸野出口既問題, 細至手工, 或者係顏色都可以批評/小提大做

如果你中意日本野/外國野, 你就可以當佢地出現既仕何問題都唔會睇到

依家呢個貼跟本已經無討論價值, 反對大陸既朋友已經失去理性, 只係不停咁"捉痛腳"

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
waichiu + 1 + 10 Agree
dongfeng + 1 + 10 支持反盲反。

查看全部評分