hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點樣又平又快咁由旺角去北角?
開啟左側

[問題] 點樣又平又快咁由旺角去北角?

S3BL100 發表於 2015-9-22 22:43 | 顯示全部樓層

原帖由 stevechau 於 2015-9-22 15:56 發表

咁當年...係城記自己豬JE...
但對118條線黎講, 又只係一家無乜多左著數(城記), 而另一邊有收獲多左(九記)JE~

雖然110明顯地新記比人跣到救返都費事...

但呢個所關乎既就唔係條線本身對客係咪受落, 而係兩巴/三巴 ...

所謂考慮實際情況,除左客量分佈、班次外,仲要考慮埋時段分配、巴士公司肯做的誘因,一籃子因素。
重點係你唔可能迫巴士公司落實重組,都講左好多次,一方想做而另一方反對都會拉倒,已經發生過幾次。

唔關條線係九新聯營定係九城聯營事,因為新城都係落同一個袋。

同埋我想講,好多野我唔係吹水,我係有睇過佢地的時段分配同詳細班次先講野的。

我本身係諗住 102 拆線提速。你試諗下,102 成條搬上東廊,民康街上落,如果唔係拆線的話,
銅鑼灣至北角班客點算?又夠唔夠客做得返原本個班次?
我可以好肯定話俾你聽,102 拆兩條,舊線縮鰂魚涌,102X 健康村上落,時段分配同班次上係可行的,
尤其是如果好似你話,景隆街根本「唔係咁多客」的話…

但唔代表尾站可以飛起完全放棄,102 放棄景隆街,就意味住過海客會有唔少送俾對家 112 或者 103/106,
九巴送俾新城/新城送俾九巴都可能會發生,但大家好明顯都唔願意冒呢個險,
唔係話你話果個站相比起怡和街少客,就可以拎住支槍迫佢地放棄的。

仲有就係,如果 102 放棄景隆街,咁美孚至長沙灣一段應該搭咩巴士去銅鑼灣?
唔係話好多人咁搭,但呢個會係一個好大的問題,唔通又拉 112 去美孚,之後又將時段同服務時間改到鬼五馬六?咁蘇屋同李鄭屋又點算?
咁只會越搞越多問題,open up a whole can of worms...

亦唔好以為 117 好容易改,雖然灣仔對巴士改動通常容易放行,但事實係跑馬地除外。
內告會塞車,但同時堅拿道落橋、天樂里、軒尼詩道東行都會塞,尤其是下繁,撞中軒尼詩道東行塞車就好玩。

基於 102 唔可能放棄銅鑼灣、112 亦唔可能放棄怡和街、117 亦好難改,
仲有就係北角要兩條線做(因為有唔少時間 102 同 112 去到北角的時段分配係相反)的前提下,
我覺得唯一可以做的,係 102 自行分拆,112 又自行分拆。

順便幫巴士公司可以在時段長度內完成車程,唔需要無謂私牌浪費資源,造成出 14 部車開 10-12 班車的情況。

你可以唔同意,但事實上係我望過晒各線時間表先提出來的,
而重組聯營過海線,時段分配其實仲緊要過實際派車數目同班次,
因為牽涉兩巴利益分配,傾唔掂數就一定拉倒,反而就算要加一兩架車都無咁難,況且而家都唔係派車數目同做緊生意的車數相等。

就算係 102,當每邊 15 部車,已經可以快線 15 分而慢線 10 分一班,
而實際上城巴出緊 17 部車,兩繁實際出車數目都比路線表令所列為多,城巴下繁筲箕灣開緊至少 21 班車。

fb.com/scientisthk2usa/
stevechau 發表於 2015-9-24 11:37 | 顯示全部樓層

回復 491# 的帖子

所以咪就係話..我會唔會GET錯左你個PLAN某D野...
因為一開波睇落你係SKIP完呢度又唔現4果度...基本只係搞102, 但就搞死埋112~

但你而家咁講我就明你想做乜~

但都係果句...除左行車時間, 對客量尤其係現有過海線...
最重要既反而係班次~ 你慢D唔緊要, 不過班次一定要好密~
密到拆完唔可以疏過現有既一倍...
好似112咁, 拆完最疏只可以開4-10...
102拆完最疏只可以係6-10...
你拆完得15...無人會咁癲咁同你等條原本好密但改完唔密仲要又塞又甩既線...
亦都係因為咁, 所以我先唔一開波就102P全日, 寧願102KEEP住比而家快少少而唔疏...等客習慣先再搞密102P/X~
112就仲死...客既習慣就係10已經甩得幾緊要...
你拆完又係得返10/15...咁同倒客落車有咩分別??
咁係加強回車時間又唔拆既情況下(因為舊118位有102)~
南行拉112落維園已經係好理想既做法...
對117黎講, 要巴士公司肯做大...就要比到個天樂里客倉比佢睇...所以我先會話, 改117唔難(當然唔難=/=好容易)~
而因為改117係唔包北行, 對跑馬地黎講影響不大...事實上而家南行入號馬地既客係好少, 所以佢地既反對聲音亦唔會大~

景隆街既問題...我唔再紏纏, 雖然我覺得102北行既死穴就係呢度~

我同你既出發點唔同...所以玩法睇法都唔同JE~
你就從要改就要必先從巴士公司利益出發, 入面包埋什麼時段車數果D~
我就從客人角度出發, 去諗點樣既分工同走線可以舊晒D舊客又做到新客, 同時又多數客人可以得益...搞掂左呢PART之後, 利益既野你去到果個MOMENT先慢慢斟掂佢~
如果從兩巴利益角度行先去改線...果種走線好可能令到客唔坐~
如果從客人角度出發, 可能會多左客, 但賺既錢/利益整體未必會多左好多~ 但起碼無人既服務會被削減而令到少左客...同時資源又分得均勻D~
 樓主| ahken 發表於 2015-10-18 01:48 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2015-9-14 01:03
我個人就真係諗唔到點唔加車下可以改快102又做到維園啦

根本當年改118唔改時段的話,118係改快,係要額外 ...

都係果句,城巴急急腳幫118提速而無視其他可預視既後果,蝕死佢係分明自己攞黎架啦。

而家佢累左好多人:
一:九記(攬炒倒北角客落鐵同冇左5.7北角客)
二:固然係北角客(都唔駛點解釋,尤其係炮台山至北角商業區D客真係多得城記唔少)
三:簡接係則魚涌客(點解?110變左冇佢份,不過好在有BBI,叫做好番少少,但唔好忘記要搭102的話到頭黎俾舊118北角客阻住喎⋯⋯)
四:跟手係太古,西灣河客(道理同上)

你話城記係唔係可以話「害人害己」?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
cruisesnet + 1 + 10 蝕死佢係分明自己攞黎架啦

查看全部評分

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
S3BL100 發表於 2015-10-18 04:09 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2015-9-24 11:37
所以咪就係話..我會唔會GET錯左你個PLAN某D野...
因為一開波睇落你係SKIP完呢度又唔現4果度...基本只係搞10 ...
我同你既出發點唔同...所以玩法睇法都唔同JE~
你就從要改就要必先從巴士公司利益出發, 入面包埋什麼時段車數果D~
我就從客人角度出發, 去諗點樣既分工同走線可以舊晒D舊客又做到新客, 同時又多數客人可以得益...搞掂左呢PART之後, 利益既野你去到果個MOMENT先慢慢斟掂佢~
如果從兩巴利益角度行先去改線...果種走線好可能令到客唔坐~
如果從客人角度出發, 可能會多左客, 但賺既錢/利益整體未必會多左好多~ 但起碼無人既服務會被削減而令到少左客...同時資源又分得均勻D~

岩岩有人推文,先睇到你的回覆

由客人角度出發唔係唔可以,但「利益的野去到果個moment先慢慢斟掂佢」,到最後原來搞到巴士公司唔肯做,點斟都斟唔掂,你就企左晌度,就唔駛重組。
唔係話到到最後先考慮利益分配,兩巴就一定點都傾得掂數的,講完。

況且唔見得你個諗法「無人的服務被削減」,至少跑馬地回程變慢、美孚長沙灣無巴士落銅鑼灣,朝早六點九前西九無巴士落銅鑼灣,呢D都係好大的問題。
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| ahken 發表於 2015-10-18 18:26 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2015-9-14 03:48
112 南行客量差過北行唔少,最簡單當然係直接拆條線跟 118 落北角。

不過點重組都好,因為時段問題,就 ...

好老實,我成日話新城唔好就係每次行事都亂黎兼衝動,呢件事本身黎講其實絕對可以做得好好多的
 樓主| ahken 發表於 2015-10-18 21:19 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2015-9-14 10:32
北角早繁入小西灣, 以前九巴起碼到300~400客, 全日估計有600~700客

118當年統計數字我就分析過, 根本就係 ...

我問過好多北角人,真係好多去左保鐵囉⋯⋯
 樓主| ahken 發表於 2015-10-18 21:21 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2015-9-14 11:28
咁又倒返轉頭咁諗
而家先講左拆右拆既
左補右補既

Exactly, 根本係未ready就格硬起飛提速係超錯(城巴)
stevechau 發表於 2015-10-19 16:29 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2015-10-18 04:09
岩岩有人推文,先睇到你的回覆

由客人角度出發唔係唔可以,但「利益的野去到果個moment先慢慢斟掂佢」 ...

唔緊要...我都好耐無理過...太忙了...

我又咁睇, 單一條線唔肯做可以理解, 條條線都唔肯改??
即係條條線都一定對自己無利?? 未必掛~

再者, 跑馬地回程變慢(至少唔會無車坐之餘仲密左車, 又有埋假日全日服務, 都功多於過丫)
美孚長沙灣無巴士落銅鑼灣(長沙灣有112, 美孚就真係頭痕D, 不過都可以用舊118果種海皮設站落車行入去頂住先)
朝早六點九前西九無巴士落銅鑼灣(仲簡單, 112提早開頭車/N122延長尾班車就得...)
提早開頭車, 個時段邊個想食就邊個食/邊個唔想對家做就要自己做左佢~
咁嚴格黎講, 又真係無地方被削減左服務BOR...反而幾個位都加左服務TIM~
stevechau 發表於 2015-10-19 16:39 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2015-10-18 21:19
我問過好多北角人,真係好多去左保鐵囉⋯⋯

唔奇...始終對比起118, 對北角黎講就算係102都係差好遠~
但呢樣都係比大多數唔知既人忽略得好緊要既野~
 樓主| ahken 發表於 2015-10-20 15:14 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2015-10-19 16:29
唔緊要...我都好耐無理過...太忙了...

我又咁睇, 單一條線唔肯做可以理解, 條條線都唔肯改??

諗得好仔細,如果新城有你一半已經冇人再係度嘈啦(包括我在內)