hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴69C開辦消息
開啟左側

[服務調整] 九巴69C開辦消息

siusiupeople 發表於 2015-9-3 13:35 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
lsc04d11 發表於 2015-9-3 15:52 | 顯示全部樓層
原帖由 groom1002 於 3-9-2015 11:57 AM 發表
想問其他人,究竟係睇目的地先定路線編號先?

死喇,我近視到變左係睇顏色分公司,睇車型,睇總站幾多字或字型大小,再睇路線,睇清總站名
點解要講前面兩個?因為啲電牌唔搶眼,睇唔清,所以我愛橙牌!
巴士迷A號 發表於 2015-9-3 16:03 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-9-3 13:35 發表

搭巴士路線號唔睇,目的地又唔睇,呢尐客要受下教訓先得。

呢D人只有紅色、綠色同藍色先幫到佢地, 包佢地點對點到目的地
groom1002 發表於 2015-9-3 16:12 | 顯示全部樓層

原帖由 PF2802 於 2015-9-3 12:08 發表
編號唔重要既話點解以前要將全九龍新界既編號重組?
就要想統一d同埋方便所有人
問題係搭車前應該係只睇目的地定編號?
例如58M/58X出市區,屯門段分站一樣,搭車前會唔會只睇編號唔睇目的地,按以上人兄邏輯,隨時因為字母唔同都會搭錯車
咁車頭牌要來做乜
當然最值得討論的是58M/58P
2010年前起終點/路線一樣,但後者唔停屯公3站,而且弊在車頭無告示,無論只睇編號定睇目的地,應該當時仍有唔少人搭錯車
因此搭車前睇清楚目的地同編號

ky927 發表於 2015-9-3 16:16 | 顯示全部樓層
原帖由 astrial 於 2015-9-3 11:38 發表
其實就算屯門啲number都亂晒。。。

良田區有960,260X

山景有961

61M,61X,261,961完全無關係

263,63X又係無關係

拉埋城巴講,點解碼頭區係962。。。 ...

以前80年代初都試過大計劃嘅重組number,(記得69>73A,71>81,70M>80M etc),其實都30年,宜家去執一次啲號碼我覺得都唔算擾民嘅。

屯門:50系
天元:60系
EH2674 發表於 2015-9-3 20:07 | 顯示全部樓層
原帖由 PF2802 於 2015-9-3 13:33 發表
明知唔經都照上 咁好明顯係有原因啦
你唔比人返天水圍再轉車咩?

原因有無我就唔知,我只係見佢由美湖開始打比人話上左A車,跟住係咁問個司機呢個站係乜名,係咪最近天瑞邨者

強人所難,不可一不可再
expertuser2004 發表於 2015-9-3 20:18 | 顯示全部樓層

原帖由 astrial 於 2015-9-3 11:38 發表
其實就算屯門啲number都亂晒。。。

良田區有960,260X

山景有961

61M,61X,261,961完全無關係

263,63X又係無關係

拉埋城巴講,點解碼頭區係962。。。 ...

69C = 269C 分支
269C  << 豪華巴士?

早10年前編號好似係自帶關系, 依家改改下唔知變左點, 計整個大區, 非一條主要路線
屯門系: 58-62, 66-67
天元系: 64, 65, 68, 69

9xx = 西隧系
2xx = 豪華巴士 (xx = 一個編號)
2??X = 超特快系 (?? = 一個編號)
miklcct 發表於 2015-9-3 22:35 | 顯示全部樓層
最好學深圳,只用字頭加數字,字母尾全部都係服務範圍相同嘅分支路線,再放膠牌喺車側。
進智公交
EH2674 發表於 2015-9-3 23:57 | 顯示全部樓層
原帖由 miklcct 於 2015-9-3 22:35 發表
最好學深圳,只用字頭加數字,字母尾全部都係服務範圍相同嘅分支路線,再放膠牌喺車側。

深圳堆路線先亂

強人所難,不可一不可再
hadboy5 發表於 2015-9-4 08:16 | 顯示全部樓層

原帖由 ky927 於 2015-9-3 16:16 發表

以前80年代初都試過大計劃嘅重組number,(記得69>73A,71>81,70M>80M etc),其實都30年,宜家去執一次啲號碼我覺得都唔算擾民嘅。

屯門:50系
天元:60系 ...
但係50系列可以用的都所淨無幾,而且51,53同54點處理?仲有無位去處理60M,60x,61m,61x,62x,67M,67x260X,其實51至69已經代表哂整個屯元天啦,基本上問題不大,太過細分攞來搞,仲有元朗係將來仲會有幾多線開先