hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴69C開辦消息
開啟左側

[服務調整] 九巴69C開辦消息

astrial 發表於 2015-9-4 10:02 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2015-9-4 08:16 發表
但係50系列可以用的都所淨無幾,而且51,53同54點處理?仲有無位去處理60M,60x,61m,61x,62x,67M,67x260X,其實51至69已經代表哂整個屯元天啦,基本上問題不大,太過細分攞來搞,仲有元朗係將來仲會有幾多線開先 ...

洪水橋發展新市鎮,我覺得應該留返一個號碼俾洪水橋開但係南行嘅路線,就咁睇63就最適合。。。263改號碼叫260K,反正兩邊總站都係前九鐵火車站

順便將一堆洪水橋開嘅特車改number

258P > 263D
960P > 963

960A/B/X就棘手啲,係唔係應該開始考慮分拆?
miklcct 發表於 2015-9-4 10:05 | 顯示全部樓層
原帖由 astrial 於 2015-9-4 10:02 發表

洪水橋發展新市鎮,我覺得應該留返一個號碼俾洪水橋開但係南行嘅路線,就咁睇63就最適合。。。263改號碼叫260K,反正兩邊總站都係前九鐵火車站

順便將一堆洪水橋開嘅特車改number

258P > 263D
960P > 963

960A/B/X就 ...

258P同960P都無必要改,因為服務範圍仍然同258D同960相近,大家都是屯門北往觀塘/灣仔。
進智公交
astrial 發表於 2015-9-4 11:12 | 顯示全部樓層
原帖由 miklcct 於 2015-9-4 10:05 發表

258P同960P都無必要改,因為服務範圍仍然同258D同960相近,大家都是屯門北往觀塘/灣仔。

問題係960P屯門區走線同63X係完全一樣,258P係洪水橋+藍地+富泰+景峰,同258D走線完全唔同
PF2802 發表於 2015-9-4 12:38 | 顯示全部樓層

原帖由 miklcct 於 2015-9-4 10:05 發表

258D同258P都叫相近
TR5774
ky927 發表於 2015-9-4 13:06 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-9-4 08:16 發表
但係50系列可以用的都所淨無幾,而且51,53同54點處理?仲有無位去處理60M,60x,61m,61x,62x,67M,67x260X,其實51至69已經代表哂整個屯元天啦,基本上問題不大,太過細分攞來搞,仲有元朗係將來仲會有幾多線開先 ...

51/53/54變 61/63/64 無撞

6字頭0既屯門線其實得67M撞左57M, 必要時其實將兆康系列開>54M,54X,254S就KO左.

反而天元就唔駛乜線都69,68..仲有好多吉號俾天元同洪水橋.
過海線就唔一定要改, 天元屯夾埋得用唔哂6字

shakugan2005 發表於 2015-9-4 21:50 | 顯示全部樓層
原帖由 ky927 於 2015-9-4 13:06 發表

51/53/54變 61/63/64 無撞

6字頭0既屯門線其實得67M撞左57M, 必要時其實將兆康系列開>54M,54X,254S就KO左.

反而天元就唔駛乜線都69,68..仲有好多吉號俾天元同洪水橋.
過海線就唔一定要改, 天元屯夾埋得用唔哂6字 ...

真係要分開屯門用5字元朗用6字既話, 51應該改做32A或32K, 54/251A/251B既改做64/64A/64B, 57M就同66M併埋去做56字頭(例如56/56A), 67字頭改哂做57字頭, 61M應該改做52M, 但當68E都唔叫怪雞, 連X42C個咁既編號都出得黎既時候, 我唔覺得九巴果面會去埶

ky927 發表於 2015-9-4 22:23 | 顯示全部樓層

原帖由 shakugan2005 於 2015-9-4 21:50 發表

真係要分開屯門用5字元朗用6字既話, 51應該改做32A或32K, 54/251A/251B既改做64/64A/64B, 57M就同66M併埋去做56字頭(例如56/56A), 67字頭改哂做57字頭, 61M應該改做52M, 但當68E都唔叫怪雞, 連X42C個咁既編號都出 ...

怪架.....E字好似呢幾年興返,259E之後隔咁多年之後無端端68E同277E。最主要係BCDK都無用過。

X42C就不在話下,基本上同T270/T277同類嘅超特快線,一區叫X,一區叫T,黎緊268P又用返普通P;但係AWE散場線又係X41......真係完全無羅輯。
miklcct 發表於 2015-9-4 22:42 | 顯示全部樓層
原帖由 astrial 於 2015-9-4 11:12 發表

問題係960P屯門區走線同63X係完全一樣,258P係洪水橋+藍地+富泰+景峰,同258D走線完全唔同

一條過海,一條去九龍,好難話係同一組別路線。我始終認為同一號碼應代表服務相同區域路線,字母只係分細微分別。(深圳有一段時間有M同無M完全唔同嘅線行同一條街引起乘客混淆搭錯車)

好似沙田嘅85 85A 85B咁樣就可以算係服務範圍相近,大家都係沙田來往九龍城。以前86A 86B 86C,87A 87B等情況都一樣。但係81C 87D應該改一改用281編號(281C 281D),與281A 281B 281X睇齊,因為全部都係圓洲角至馬鞍山來往尖沙咀嘅路線。始終81C行獅隧九龍塘,同81行馬騮山深水埗旺角差太遠,而87D亦唔到石硤尾同大角咀。

我覺得而家最容易令人混淆包括大埔嘅73/73K/73X、74K/74X、75K/75X等等完全無關嘅組合,而過海隧巴套號碼就最好,搭車可以唔理個字母。

進智公交
ky927 發表於 2015-9-4 23:45 | 顯示全部樓層
原帖由 miklcct 於 2015-9-4 22:42 發表

一條過海,一條去九龍,好難話係同一組別路線。我始終認為同一號碼應代表服務相同區域路線,字母只係分細微分別。(深圳有一段時間有M同無M完全唔同嘅線行同一條街引起乘客混淆搭錯車)

好似沙田嘅85 85A 85B咁樣就可以算係 ...

屯門同沙田嘅例子有點不同

屯門區編號傾向一邨一號(將軍澳都係傾於此);而沙田區就傾向一區一號;

如果沙田用一邨一號呢,應該唔夠用
ccchhhuuunnn 發表於 2015-9-4 23:55 | 顯示全部樓層

原帖由 ky927 於 2015-9-4 23:45 發表

屯門同沙田嘅例子有點不同

屯門區編號傾向一邨一號(將軍澳都係傾於此);而沙田區就傾向一區一號;

如果沙田用一邨一號呢,應該唔夠用
屯門係計新界果邊, 沙田係計九龍果邊