hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴796P, 796S服務調整
開啟左側

[服務調整] 新巴796P, 796S服務調整

CTB690 發表於 2015-9-8 06:09 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2015-9-7 23:15 發表

仲有應該要追究埋,點解新巴走上山開 798 支線就可以,九巴想重組路線開將秀沙就唔俾。

不過 296C/796C 我覺得係無得搞,796C 係無可能放棄尚德,放棄左就意味回程停唔到調景嶺公共交通交匯處,會輪到調景嶺發爛渣,
新巴亦無 ...
原因應該同當年龍運想係開將軍澳機場巴一樣(做成競爭)
kuro 發表於 2015-9-8 06:46 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2015-9-8 07:58 | 顯示全部樓層
原帖由 kuro 於 2015-9-8 06:46 發表
回復 19# 的帖子
咁依家係新巴搶九巴生意
你叫尖東撘兜路又塞九龍城既796X,你有無搭過嫁?
你知唔知由漆咸道南行出彌敦道比行廣東道行出彌敦道遠好多?由尖東行
你又知唔知296D尾班車去到九展已經頂閘番尚德
P.s:296D/796P常客

796X最大問題就係行紅磡繞道又唔入紅磡站又唔盡快飛東九龍走廊。

所以796P最好應該全日雙向好似46樓所提議咁樣專注服務紅磡西部+紅磡站+尖沙咀:

原帖由 paul2357paul 於 2015-9-8 00:59 發表
絕對同意,796X來往紅磡尖沙咀實在太慢,凈係識得掛名行紅磡繞道扮特快,到頭來卻是由尖沙咀紅磡一路碌到去新蒲崗。
而796P又唔生性,卻行漆咸道北來往漆咸道南貪繁時加士居道果個位有機會大塞有寶。
其實796P應該好似我所提議既211X咁樣(http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-922238-1-1.html)順便做埋紅磡西部和紅磡站,跟住行紅磡繞道、梳士巴利道出入尖沙咀。

而796X最好例如跟105咁樣縮去高山劇場擺街邊總站算數。

至於紅磡北部既客請行遠少少去山谷道果個站搭796P或者去高山劇場果個站搭796X。:handshake

053h4 發表於 2015-9-8 08:32 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
ma212223 發表於 2015-9-8 08:41 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-9-7 23:09 發表
反而我會比較擔心的係,將秀沙因運吉行政失誤同利益輸送搞到流產,加埋將荃最後拎左去招標,額外要倒 21 部車落去,
九巴其實已經少左誘因,好似當年計劃去拎 93K 換線。

因為 93K 雖然蝕得好勁,但其實本身係一條超級屎忽數,做貴價流水執雞屈錢,尤其是屈班上唔到 98A 的乘客上車。

所以今年 RDP 佢都只係將條線轉兩味,因為建議的兩味時段,93K 單向係有錢賺的,分分鐘載客率可以上到七成甚至八成幾。
如果轉兩味通過左,93K 應該唔使旨意換線,只會以兩味形式保留直到永遠,因為載客率會有返咁上下。

93K 都算係少有,全香港應該無邊條線係區議會一致同意拎出來交換,問題係九巴俾運吉搞到唔肯郁。
咁喺區議會眼中93k有換線機會
其實轉兩味通過嘅機會都唔大
而西貢又唔係做緊區域性重組
以93K條數
運吉未必夠膽絡行政指令

去沙田市場未必咁大
但我相信如果山上其實支撐得起條直出尖咀線
寶達自己都未必想兜入安達臣同樂華

之前93K同95都話要換線
而家咁就仲好
最少再無藉口削減根本客量唔錯嘅95
一出RDP   要去鵝頸橋?
HF3204@243M 發表於 2015-9-8 09:03 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-9-7 23:09 發表

反而我會比較擔心的係,將秀沙因運吉行政失誤同利益輸送搞到流產,加埋將荃最後拎左去招標,額外要倒 21 部車落去,
九巴其實已經少左誘因,好似當年計劃去拎 93K 換線。

因為 93K 雖然蝕得好勁,但其實本身係一條超級屎忽數, ...
唔洗擔心
睇個勢都係
安達臣 RDP 加埋 798AB 已經畫晒成個東九山來往沙田個藍圖出嚟
換言之如果中間冇咩大意外,將秀沙應該係咁先

唔知 798AB 沙田段點走,又唔知車務班次點安排啦
又唔知係唔係真啦單嘢
不過我諗一條去火炭、一條去濱景石門一城好過齊齊入火炭

其實 93K 重可以食 6C 流水客
不過都食唔到幾耐
HF3204@243M 發表於 2015-9-8 09:06 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2015-9-7 19:01 發表

如果 RDP 計劃無變,就係中港碼頭總站上廣東道北行,去到佐敦道就圍繞柯士甸站北部轉一個圈,再出返廣東道南行....

大半條線同 296D 一樣
咁都開到真係好嘢

eric278 發表於 2015-9-8 09:49 | 顯示全部樓層
796P, 796S新豬紙已出
http://www.nwstbus.com.hk/RDP/CN/796P_796S_package_ri.pdf

另運輸署交通通告已出
http://www.td.gov.hk/tc/traffic_notices/index_id_43233.html

還看香港公交
kuro 發表於 2015-9-8 10:08 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2015-9-8 10:18 | 顯示全部樓層

我又反而覺得新巴擺796P落彌敦道呢個做法幾積極喎。
插定旗,分分鐘2-3年後嘅RDP,就將796P/X合併,兼紅磡尖沙咀分家。

就算明搶296D又無問題喎。有競爭先有進步。再者,唔講將來,宜家條796P行彌敦道,似乎都係想吸班地鐵客,因為尖沙咀同佐敦搭地鐵去康城,行港島同油麻地線都係轉好多次之車同車程耐。

不過個敗筆位係中港碼頭兜個高鐵圈再落廣東道囉。呢個走法真係兜到世界盡頭。唔該一係就索性擺九龍站,一係就提早頭車去到1730......塞得黎就差不多1800到彌敦道。XD