hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴城巴招標購買10至12.8米巴士共266輛 (9/2015) ...
開啟左側

[問題] 新巴城巴招標購買10至12.8米巴士共266輛 (9/2015)

s031096 發表於 2015-9-14 23:16 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2015-9-14 18:16 發表

睇完部 7500 就知機會大唔大....
仲有今年堆馬拉威豪遲交貨得咁緊要,都唔知有無影響

連一向鐘愛VOLVO嘅九記都唔落單,都知咩料啦
devin-1216 發表於 2015-9-14 23:18 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2015-9-14 21:52 發表
我意思是未來3341 - 3360 只用在15, 15B ; 9, 14會換標準高度新車, 所以20架33XX足矣
至於26XX上山頂問題, 上文有人指現時已有與26XX相當之旅遊車上山頂, 應該冇問題 ...
不如大大試下每日揸住架12米單層載客上落山頂五次呀,你頂得順一年半載又冇發生意外真係要俾個叻你
LF5502 發表於 2015-9-14 23:21 | 顯示全部樓層
但城巴新巴之前有加訂 wo

原帖由 s031096 於 2015-9-14 23:16 發表

連一向鐘愛VOLVO嘅九記都唔落單,都知咩料啦
愛護狗疤力量
ky927 發表於 2015-9-14 23:22 | 顯示全部樓層

原帖由 mak5052 於 2015-9-14 22:44 發表
上面我提到的用12.8m 換60XX, 是否合適? (即是8P, 720等東廊線都換12.8m)

另外, 新巴現時尚有28架2000系 (24架短陣, 4架長陣) 即將到期, 但2600系到埗後, 未見新巴再買單層, 難道新巴想未來除26XX, 及六架電動巴外 ...

呢幾日見60xx落左去18PX。

灣北線宜家菲林明道左轉駱克道街市偷位偷到盡哂。其他港島東站唔係太熟,唔敢講話得唔得。不過買得咁多應該落咩線心裡有數先會咁開標嘅。
LRT1027 發表於 2015-9-14 23:23 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2015-9-14 22:44 發表
上面我提到的用12.8m 換60XX, 是否合適? (即是8P, 720等東廊線都換12.8m)

另外, 新巴現時尚有28架2000系 (24架短陣, 4架長陣) 即將到期, 但2600系到埗後, 未見新巴再買單層, 難道新巴想未來除26XX, 及六架電動巴外 ...
而家新巴都冇路線必需用單層
其實而家20xx都過多
唔再買新單層都正常

另外唔係好明而家新巴26xx買來做乜?
110, 971呢D用雙層都得啦

新巴33xx同11.3米車又係過剩, 成日短車行大線
970,970X本身好多12米車, 而家換45xx載客量大減

新巴最應該買既係12米車
lolo58 發表於 2015-9-15 00:33 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2015-9-14 22:10 發表

14有用過標準高度雙層空調車種嗎?9還可以說得通,不過
睇返一直主力,新巴取態不難解釋

當年咁高既勝利二型都係咁行 咁當然冇得咁講

我覺得高可以就到位 避開D樹
反而闊就冇得好講  
有時坐14 見到對頭車
兩架車之間好似冇位剩
如果新車同E400一樣闊 咁就冇眼睇
tonywin 發表於 2015-9-15 00:37 | 顯示全部樓層

現時城巴專利部有七十三架富豪十一米巴士,我認為招標中四十架十一米會配給城巴。因為新創建購買了三十架富豪B9十一米巴士配給城巴,所以兩批加起來的總數目足以取代所有城巴十一米巴士的數量。
allen_814 發表於 2015-9-15 00:40 | 顯示全部樓層
宜家先發現上年9月新創建份Tender同今年個份都系大量訂單
petcity 發表於 2015-9-15 06:56 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
1005 發表於 2015-9-15 09:38 | 顯示全部樓層

題外話
新記青年出車率非常低
平均每日有一半留廠

(今朝所見,四部留廠)
快樂有時,唯有Timely