hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴城巴招標購買10至12.8米巴士共266輛 (9/2015) ...
開啟左側

[問題] 新巴城巴招標購買10至12.8米巴士共266輛 (9/2015)

ATE24 發表於 2015-9-17 01:02 | 顯示全部樓層

原帖由 PZR58 於 2015-9-17 00:34 發表

同埋有師兄話九巴有廣通股份 ...

柏斯敦有張舊相,自己睇
https://www.facebook.com/plaxtonlbuspage/photos/a.514871081883931.1073741825.459548207416219/535772663127106/?type=1&permPage=1

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
PZR58 + 1 感謝分享

查看全部評分

公器公用 香港早要有品
allen_814 發表於 2015-9-17 01:15 | 顯示全部樓層
原帖由 PZR58 於 2015-9-17 00:18 發表

如是咁就不如一早叫廣通砌曬當時剩低嗰百幾部,砌嗰60部時仲以為wrightbus同廣通簽咗長期協議,點知後尾就轉咗去masdef

當時已經有版友話係收咗附加費先來幫手砌,我估附加費再高應該都高唔過馬拉D手工費同運費

我反而 ...

唔只新創建,載通都應該睇唔過眼批馬拉蛋
Wrightbus授權Masdef裝車身應該系決策上最大既失敗
反而廣通砌個批MMC個水準越來越好
由初時既雜聲啪啪聲到宜家差唔多冇咩聲咁制
而且交貨時間快,執漏少,廣通算贏馬拉幾條街
cyrcheung 發表於 2015-9-17 13:03 | 顯示全部樓層
馬拉批蛋,記得四月返完深圳落粉嶺坐 277X,坐中的馬拉蛋沿高速公路行,車內係聽到明顯風聲囉。。。

雖則 #2603 曾經因為風缸漏風要執漏而遲出牌,但坐青年同坐 MAN 分別不太大 (不喜中國的勿插我)。

馬拉砌車質量差,或者係班友掛住遊行而放棄質量掛。。。
krausssammy 發表於 2015-9-17 16:57 | 顯示全部樓層

原帖由 PZR58 於 2015-9-17 00:18 發表

如是咁就不如一早叫廣通砌曬當時剩低嗰百幾部,砌嗰60部時仲以為wrightbus同廣通簽咗長期協議,點知後尾就轉咗去masdef

當時已經有版友話係收咗附加費先來幫手砌,我估附加費再高應該都高唔過馬拉D手工費同運費

我反而 ...

9記買B9係CKD.

你懂嗎?
PatPatLeo 發表於 2015-9-17 17:30 | 顯示全部樓層
原帖由 PZR58 於 2015-9-17 12:34 AM 發表

話說今日搵中電E50D有新發現,原來廣通有一條九巴專屬生產車間,斷估以後九巴想玩D新嘢都有機會俾廣通砌黎過下癮?

另一條就寫住ADL雙層巴士生產車間,應該係做城/新/鐵/中電/SMRT

同埋有師兄話九巴有廣通股份 ...

樓上有人講到九巴買車係CKD....會唔會因為係九巴買散件叫廣通砌,所以有專屬生產車間(運作類似屯裝不過廠房去左珠海....)?理論上技術、人手可行嘅話,咩新車都可以俾廣通砌...
其他公司買CBU(ADL砌好-->交車),所以響另一道ADL專屬生產車間生產?

bnr34 發表於 2015-9-17 19:23 | 顯示全部樓層
原帖由 PatPatLeo 於 2015-9-17 17:30 發表

樓上有人講到九巴買車係CKD....會唔會因為係九巴買散件叫廣通砌,所以有專屬生產車間(運作類似屯裝不過廠房去左珠海....)?理論上技術、人手可行嘅話,咩新車都可以俾廣通砌...
其他公司買CBU(ADL砌好-->交車),所以響另一 ...

當然, ADL只係賣散件比九巴, 九巴再拎啲散件搵人砌架嘛
 樓主| da54 發表於 2015-9-17 20:12 | 顯示全部樓層

原帖由 PatPatLeo 於 2015-9-17 17:30 發表

其他公司買CBU(ADL砌好-->交車),所以響另一 ...

九巴 ADL 同 Wright 係廣通都係 CKD 件砌,亦即係散件交九巴,九巴*委託廣通去砌。
新城 ADL 係廣通就係 CBU 砌,即係 ADL 委託廣通去砌,然後先至將完成品交貨比新城。
兩個做法下,d 保養條款、驗收程序等都會有唔同....

當年係九巴搵廣通先,後來 ADL 亦放棄五洲虫,改為搵廣通砌,順便 support 埋九巴。
所以廣通有兩邊生產線,一邊叫九巴生產線 ,另一邊叫 ADL 生產線.... 不過兩邊都會有 ADL 的技術支援....
正如你所講,九巴 CKD 的模式其實用左好耐,當年屯門 80 廠砌車已經係呢個模式.....

後來點解九巴 Wright 改係馬拉砌呢?呢個當然係多方面的商業決定,不過 Wright 有個說法
就係廣通同 ADL 簽左協議,廣通唔可以砌 CBU 的雙層巴士,而同時 Wright 就接左香港
其他公司的 CBU 單,所以就連九巴的 Wright 都一齊改係馬拉用 CBU 方式砌,
等 Wright 可以整合資源係一個地方砌車.... 當然,有無其他野我就唔知喇....

* 九巴 = 九巴(中國)車輛組裝投資有限公司 <-- 載通旗下全資公司,唔係合資公司

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
PZR58 + 5 多谢師兄解答

查看全部評分

至於你們信不信?反正我信了
LF5502 發表於 2015-9-17 23:32 | 顯示全部樓層
一定要同你講架 ???

而且未必跟足 tender 的數目

原帖由 Bdog 於 2015-9-17 00:11 發表
不知謂何知情人士,到今時今日仍守口如瓶,不願透露tender result。唔通真系要等到新車落地,才知结果?
愛護狗疤力量
allen_814 發表於 2015-9-18 15:33 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2015-9-17 23:32 發表
一定要同你講架 ???

而且未必跟足 tender 的數目

[size=34.3372px]其實依啲算唔算商業機密?