hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門良景區巴士服務討論
開啟左側

[問題] 屯門良景區巴士服務討論

nokia 發表於 2015-9-14 19:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

首先想討論一下,58系嘅58M/58M早晨特車/58P:

現有服務,
58M平日建生開:6:50/7:00/7:15/7:25/7:35/7:50/8:00/8:10/8:20
58M平日寶田開:6:40/7:00/7:20/7:40/8:00/8:20
58M以上服務時段,部分良景開出班次,直出屯門屯仁街再度載客

1)為何九巴早上唔開58P?而要大部分58系,由紅橋開始,排隊等埋站,排隊等上屯公?

2)為何下繁58P要經轉車站?落車人不多,又要塞幾分鐘,攪到實際同普通58M返良景唔差過5分鐘。

lsc04d11 發表於 2015-9-14 20:17 | 顯示全部樓層
根據幾位住良田區既朋友,58M會有班次良景邨總站開出後,經田景路直往紅橋才上客。
而良景邨開出部份班次,停完青松觀站就唔再停站直到轉車站。
只要捉緊時間,就會搭到快車。

所以你發問既早上版58P都係有既,不過冇正名JE…(正如960早上都有不經石排頭路班次)
MG9003 發表於 2015-9-14 20:45 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2015-9-14 20:17 發表
根據幾位住良田區既朋友,58M會有班次良景邨總站開出後,經田景路直往紅橋才上客。

所以你發問既早上版58P都係有既,不過冇正名JE… ...

朝早有 58m  既柯打車
由良景開出 , 埋完兆邦苑 就會右轉鳴琴路 左轉青田路 直往屯仁街 才埋站繼續上客
kmb63x 發表於 2015-9-14 21:12 | 顯示全部樓層

朝早仲有58m不停紅橋直落屯仁街班次
btw我讚成58p唔好入轉車站.. 雖然好多人係轉車站上...
+建議960a都唔入.. 960b剩係落完客就走..
pklaw 發表於 2015-9-14 21:59 | 顯示全部樓層
根本58P就唔應該入轉車站、入一入去反而更慢、本人試過搭7點那班58P、去到轉車站外上斜位已經排隊、前面更有2架58M一齊排.........入去轉車站不見了近6分鐘.........真是要[多謝]那一班話條條線都要入轉車站的[人士]
S3BL343@66 發表於 2015-9-15 00:48 | 顯示全部樓層
又唔好咁講,58P好多時都可以幫手清下58M轉車站條龍
Gary_B 發表於 2015-9-15 02:05 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL343@66 於 2015-9-15 00:48 發表
又唔好咁講,58P好多時都可以幫手清下58M轉車站條龍

當 58P 寫明不入轉車站 自然有機會尾站打爆
班熟客係識轉彎既
miklcct 發表於 2015-9-15 17:41 | 顯示全部樓層
原帖由 Gary_B 於 2015-9-15 02:05 發表

當 58P 寫明不入轉車站 自然有機會尾站打爆
班熟客係識轉彎既

我以前重住嗰頭嗰陣,繁忙時間由港島返屋企係960/961轉一個站58P㗎,如果58P唔停轉車站,無晒轉車客,可能取消服務都似(有咗轉車站之後58P都cut咗班)。反而應該係58P有服務嗰陣58M飛轉車站(因為已經有260X同960覆蓋58P飛咗嘅站)。
進智公交
GD1570 發表於 2015-9-16 08:34 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2015-9-14 20:17 發表

所以你發問既早上版58P都係有既,不過冇正名JE… ...

未聽過有紅字嘅班次...
田景路直往屯門係唔會停紅橋,由屯仁街起載的。
你有你可愛,我有我好笑。
leefung 發表於 2015-9-16 09:06 | 顯示全部樓層

原帖由 miklcct 於 2015-9-15 17:41 發表

我以前重住嗰頭嗰陣,繁忙時間由港島返屋企係960/961轉一個站58P㗎,如果58P唔停轉車站,無晒轉車客,可能取消服務都似(有咗轉車站之後58P都cut咗班)。反而應該係58P有服務嗰陣58M飛轉車站(因為已經有260X同960覆蓋58P飛咗嘅站 ...

58P有唔少人幫襯,包括我
但九巴人為式令到58P冇客(58P開前車海式開58M,中段再加58M千色店特車)
等車客全轉58M.及中段客上哂前後包抄
等到佢有數據cut班

成功cut班後將堆車海消失,令到17:40-18:00原本有位坐既班次變頂閘

咁你話58P有冇客 ?

我承認一點係58P係19:30後少客搭,通常得半車客左右