hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) K75P巴士路線重整 洪水橋持分者無奈受屈 ...
開啟左側

[服務調整] K75P巴士路線重整 洪水橋持分者無奈受屈

tony223 發表於 2015-9-23 00:14 | 顯示全部樓層

根本港鐵見洪福邨邨民用北行站方便過南行站就索性將K75P改做逆時針完全無考慮過廈村居民感受

以前K75同K75P各自開車反而時間仲好預
而家講就講可以同一分站上車,但係經常見到都係前後腳到站,換句話說係有等於無

最後,港鐵話就話加左車,但係加左車又真係做唔做到載客量既UTILIZATION呢,我覺得做唔到囉~
dogdog002 發表於 2015-9-23 00:25 | 顯示全部樓層
原帖由 tony223 於 2015-9-23 00:14 發表
根本港鐵見洪福邨邨民用北行站方便過南行站就索性將K75P改做逆時針完全無考慮過廈村居民感受

以前K75同K75P各自開車反而時間仲好預
而家講就講可以同一分站上車,但係經常見到都係前後腳到站,換句話說係有等於無

最後 ...

佢地明明班次又唔係密

路面又唔係塞

剛剛十一點搭車果時佢地都可以照拖著
GD1570 發表於 2015-9-23 02:45 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2015-9-22 21:57 發表
咪住先,無K75P果時,學生係靠720落洪水橋,當時未有705,706,720班次無咁疏

洪水橋亦唔會搭657(K75前身)去天水圍站,因為西鐵都未啟用

到天瑞一帶無左720,學生係靠K75P/761->751,跟本唔存在你所講既靠K75落洪水橋既時期

到田廈路改路時期,K75P跟K75逆時針行法,K75P同K75班次不變,仲有3班特車直落洪水橋,但係現時係K75P班次不變,K75,非繁時30分鐘一班,咁叫原有服務不變?

一直以黎K75除左駁去西鐵站,仲係廈村鄉一帶來回,由20(657)->15(K75)->15(K75+K75P)->30叫無服務倒退?

我好懷疑你係咪真係睇住洪水橋發展

30?你齋睇K75有30咁我真係無嘢好講...又唔見你講埋30時段K75P係咩班次?

我有冇睇住洪水橋發展,你大可以SEARCH吓我喺邊區出入,正常我過往嘅回文已經可以解答到你嘅疑問。

如話唔好聽講句,我直頭望住天水圍輕鐵通車添呀...

當K75朝朝載住班學生喺洪水橋落車,我唔知道這叫唔叫做「靠K75」囉!
唔該,唔係一定要全車落晒先叫靠佢架...
你有你可愛,我有我好笑。
Snoopy@FB8617 發表於 2015-9-23 13:02 | 顯示全部樓層

原帖由 GD1570 於 2015-9-23 02:45 發表

30?你齋睇K75有30咁我真係無嘢好講...又唔見你講埋30時段K75P係咩班次?

我有冇睇住洪水橋發展,你大可以SEARCH吓我喺邊區出入,正常我過往嘅回文已經可以解答到你嘅疑問。

如話唔好聽講句,我直頭望住天水圍輕鐵通車添 ...
我冇睇住洪水橋既發展
但就咁地圖派兼數學派咁睇
的確對比之前有部分運載力抽左過去洪福村

係唔係因為咁田廈路上唔到車我就唔知
但可能性點都比起以前高
整體服務田廈路既班次不變/少左
兼且混雜住兩班客
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
horsedog83 發表於 2015-9-23 14:21 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2015-9-22 12:43 發表

港鐵根本唔係唔夠車,只係唔夠人手姐...
港鐵直頭唔夠人手,除左站務主任係夠人手,其他全職例如列車車長,查票員,有D站例如西港島線,港島線個別車站,將軍澳線,西鐵線直頭外判客務中心出去,查票員亦外判出去,輕鐵好缺人,以前一定要用英文見工,宜家變左中文見工
timewater 發表於 2015-9-23 18:29 | 顯示全部樓層
新K75P 都有打手??

GD1570, 請回應以下問題!
唔夠車/人手就應該俾錢加
而家新K75P有以下壞處, 你又知唔知?
1.  天南學生返學嘥多咗時間去洪水橋返學 (5-10分鐘)
2.  廈村居民用多咗時間去天水圍站搭西鐵 (5-10分鐘)
3. 廈村返工市民上唔到車
4. 洪水橋去廈村用多咗好多時間 (>20-30分鐘)

呢個改動根本無必要, 要改就係加車... 為咗洪福邨既居民, 點解要犠牲天南學生, 廈村居民同洪水橋居民既利益
城市發展唔應該影響其他人生活
timewater 發表於 2015-9-23 18:48 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 2015-9-22 21:53 發表
其實如果重組係咁樣會唔會更好:

拆兩條線,A/B兩條全日線,

A線天瑞直去洪水橋,兜洪福村直返天瑞~
B線天水圍站開,經廈村往洪水橋,經洪福村,廈村返天水圍站~

咁樣能否解決問題? ...

其實咁即係將原K75P全日化之嘛
唔明點解港鐵/運輸署改路線唔經大腦, 一順一逆咪幾好, 兩條逆時做咩事先
shakugan2005 發表於 2015-9-23 20:03 | 顯示全部樓層
原帖由 timewater 於 2015-9-23 18:48 發表

其實咁即係將原K75P全日化之嘛
唔明點解港鐵/運輸署改路線唔經大腦, 一順一逆咪幾好, 兩條逆時做咩事先

可能之前整路K75P改道「效果良好」, 所以走去整K75P, 不過突然又唔記得左當時K75P有特別班次

至於架K75S其實係廢既, 比人感覺度度都去唔到, 坑尾村? 唔到喎! 洪水橋站? 都唔到喎! 全車好多時都唔夠十人, 極端D既時候可以車長一個空車兜一圈, 但當時K75講緊係企幾人左右, 將K75S拉出去洪水橋站都好D
rusf101001 發表於 2015-9-23 20:47 | 顯示全部樓層
原帖由 timewater 於 2015-9-23 18:29 發表

1.  天南學生返學嘥多咗時間去洪水橋返學 (5-10分鐘)
2.  廈村居民用多咗時間去天水圍站搭西鐵 (5-10分鐘)
3. 廈村返工市民上唔到車
4. 洪水橋去廈村用多咗好多時間 (>20-30分鐘)

針對以上四點,作為地圖派亂畫左兩條全日線
分返兩條線,以免d客撈埋一齊逼爆部車--3.廈村返工市民上唔到車
K75,天水圍站往來洪水橋洪元路,經田廈路,藍線:
2.田廈路往來西鐵站
4.洪水橋往來田廈路
K75S,天瑞往來洪水橋洪元路,經洪福邨,紅線:
1.天南往來洪水橋
另設兩線轉乘優惠
比返天南往來田廈路,轉乘地點:天盛苑
本來K75P都唔係全日

EH2674 發表於 2015-9-23 21:12 | 顯示全部樓層

原帖由 GD1570 於 2015-9-23 02:45 發表

如話唔好聽講句,我直頭望住天水圍輕鐵通車添呀...

當K75朝朝載住班學生喺洪水橋落車,我唔知道這叫唔叫做「靠K75」囉!
唔該,唔係一定要全車落晒先叫靠佢架...

我講既受影響客群係洪水橋->廈村,就算K75P一分鐘一班車都無幫助,講黎有乜用?

跟本上你第一篇回文已經錯晒,未有K75P,K75仲係叫657既年代,洪水橋居民唔會搭佢轉西鐵,因為西鐵未通車,天水圍落洪水橋既學生亦唔會靠657,因為當時657仲未經天盛同天水圍站,你見到657洪水橋落一車車學生都好正路,因為657沿線都係有人住既,同埋當時夠載未必現時夠,話晒流動人口、同本身人口都有加幅。
你話你睇住洪水橋發展同天水圍輕鐵通車,但又唔知班學生點搭車,咁同區外人係到亂講無乜分別,護主有個限度,現時最主要大家都係想爭取返個3班K75P特車者(呢3班車有埋回程就最好),係有插唔係有插無乜意思。

強人所難,不可一不可再