hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) K75P巴士路線重整 洪水橋持分者無奈受屈 ...
開啟左側

[服務調整] K75P巴士路線重整 洪水橋持分者無奈受屈

GD1570 發表於 2015-9-24 00:08 | 顯示全部樓層

原帖由 timewater 於 2015-9-23 18:29 發表
GD1570, 請回應以下問題!
唔夠車/人手就應該俾錢加
而家新K75P有以下壞處, 你又知唔知?
1.  天南學生返學嘥多咗時間去洪水橋返學 (5-10分鐘)
2.  廈村居民用多咗時間去天水圍站搭西鐵 (5-10分鐘)
3. 廈村返工市民上唔到車
4. 洪水橋去廈村用多咗好多時間 (>20-30分鐘)

呢個改動根本無必要, 要改就係加車... 為咗洪福邨既居民, 點解要犠牲天南學生, 廈村居民同洪水橋居民既利益
城市發展唔應該影響其他人生活

其實你想我答係尐咩問題姐?其實係自己喺度自問自答有乜意思呢?
俾錢加?我俾錢你你去做返轉K75P司機好唔好?
好嘅話就唔會有「港鐵唔夠人」這五隻字出現啦

K75P之前已經改過同K75一樣相同方向嚟行,當時整路,唔覺有問題,
依家因為人咃條村入咗伙就話問題出現,最大問題係部車兜緊田廈路時根本就未去到新屋邨個站,
其實呢...如果真係咁惡劣,試問點解2012年起無人出嚟嘈過,要到今時今日先有一大篇「論文」出現呢?
唔好話我知當時唔駛返工返學呀...兩年幾三年WOR...
你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2015-9-24 00:12 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2015-9-23 21:12 發表
我講既受影響客群係洪水橋->廈村,就算K75P一分鐘一班車都無幫助,講黎有乜用?

跟本上你第一篇回文已經錯晒,未有K75P,K75仲係叫657既年代,洪水橋居民唔會搭佢轉西鐵,因為西鐵未通車,天水圍落洪水橋既學生亦唔會靠657,因為當時657仲未經天盛同天水圍站,你見到657洪水橋落一車車學生都好正路,因為657沿線都係有人住既,同埋當時夠載未必現時夠,話晒流動人口、同本身人口都有加幅。
你話你睇住洪水橋發展同天水圍輕鐵通車,但又唔知班學生點搭車,咁同區外人係到亂講無乜分別,護主有個限度,現時最主要大家都係想爭取返個3班K75P特車者(呢3班車有埋回程就最好),係有插唔係有插無乜意思。

第一,我從來都無反對話整返三班,甚至三班或以上的K75P特快版出嚟
第二,我話夠載係K75+K75P,我無講過657夠唔夠載這個說法
第三,係又插唔係又插嗰個絕對唔係在下,我只係想說明,我唔知道點解之前K75+修路版K75P會夠載,到重組後嘅K75+K75P會唔夠載囉
第四,係又插唔係又插?我幾時有插過呢?
BlackBird 發表於 2015-9-24 00:35 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2015-9-24 00:08 發表

其實你想我答係尐咩問題姐?其實係自己喺度自問自答有乜意思呢?

K75P之前已經改過同K75一樣相同方向嚟行,當時整路,唔覺有問 ...

你都識話係整路啦,既然整路,嘈都無用,因為路都無得行
況且當年整路果陣係有特車,依家個特車變左做只到洪福既K75S
依家又唔係整路,條路正正常常,點解可以錦都拉埋一齊講?
P960早日摺線
timewater 發表於 2015-9-24 01:03 | 顯示全部樓層

原帖由 GD1570 於 2015-9-24 00:08 發表

K75P之前已經改過同K75一樣相同方向嚟行,當時整路,唔覺有問 ...

果陣有3班特車, 而家無吖嘛

唔明點解你咁撐新版K75P, 有咁多壞處你都要撐喎
如果係for 洪福邨居民, 照保留舊有路線, 再開多D K75S 俾來往洪福邨同天水圍西鐵站既班次就可以啦
駛鬼搞兩條逆時針既路線咩
FH9512 發表於 2015-9-24 01:06 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2015-9-24 00:12 發表
,我只係想說明,我唔知道點解之前K75+修路版K75P會夠載,到重組 ...

改路
K75P 四部車 ,k75 兩部 ,洪水橋特三班
現在
K75P 四部車 ,k75 一部 ,k75s兩部

少左部車,冇左特車,學生又未落車,陪兜,加時都要有位上先得

GD1570 發表於 2015-9-24 08:45 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2015-9-24 00:35 發表

你都識話係整路啦,既然整路,嘈都無用,因為路都無得行
況且當年整路果陣係有特車,依家個特車變左做只到洪福既K75S
依家又唔係整路,條路正正常常,點解可以錦都拉埋一齊講? ...

我講咗我從來無反對過拎返尐特車直落洪水橋,
甚至乎我真頭講埋K75S應該要經埋洪水橋先返去洪福邨上客返天水圍站。

而且,原來整路就唔會因為爆車而投訴嘅..
咁香港每日應該會少起碼一半巴士投訴WOR..
點解實況又唔係咁嘅?
GD1570 發表於 2015-9-24 08:46 | 顯示全部樓層

原帖由 timewater 於 2015-9-24 01:03 發表

果陣有3班特車, 而家無吖嘛

唔明點解你咁撐新版K75P, 有咁多壞處你都要撐喎
如果係for 洪福邨居民, 照保留舊有路線, 再開多D K75S 俾來往洪福邨同天水圍西鐵站既班次就可以啦
駛鬼搞兩條逆時針既路線咩

我唔係撐,我係唔明點解之前三年一直無人出過聲,
然後人哋一個屋邨入伙就成大篇論文咁出嚟。

整路,理應更塞車,班次更不穩定,上唔到車嘅機會率肯定會更高,
有冇論文式出過嚟呢?

GD1570 發表於 2015-9-24 08:48 | 顯示全部樓層
原帖由 FH9512 於 2015-9-24 01:06 發表
改路
K75P 四部車 ,k75 兩部 ,洪水橋特三班
現在
K75P 四部車 ,k75 一部 ,k75s兩部

少左部車,冇左特車,學生又未落車,陪兜,加時都要有位上先得

所以我一直都係支持開返直特,甚至K75S早上應該要落埋洪水橋先返洪福邨,
這一點我由頭到尾都從來無否認過。
238X 發表於 2015-9-24 09:30 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 24/9/2015 08:45 發表

而且,原來整路就唔會因為爆車而投訴嘅..
咁香港每日應該會少起碼一半巴士投訴WOR..
點解實況又唔係咁嘅?

整路大家都預咗會有影響,
投訴嗰啲一係唔知,一係就無理取鬧,
而家情況根本唔同。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
GD1570 發表於 2015-9-24 12:05 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2015-9-24 09:30 發表

整路大家都預咗會有影響,
投訴嗰啲一係唔知,一係就無理取鬧,
而家情況根本唔同。

咁整路其實都載得晒嘅時候...
我就反而想問依家係咪只要開返直達洪水橋嘅特車就可以解決晒#1論文嘅問題呢?