hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青嶼幹綫全綫封閉作緊急檢查, 巴士服務受影響 (2145 已 ...
開啟左側

[報刊新聞] 青嶼幹綫全綫封閉作緊急檢查, 巴士服務受影響 (2145 已重開)

peterson 發表於 2015-10-23 23:44 | 顯示全部樓層

其實當年(2000年)政府已經提議過起青龍大橋,
等入機場唔只得一條路
青龍大橋 維基百科條目

只不過最終被人ban左.....

基建嘅嘢就係咁,
你起左無人用,就俾人話假大空,
跟住唔起,到有需要時就嘈點解果時唔起
支持巴士裝主動安全系統,長遠推駕駛自動化
s3n370 發表於 2015-10-23 23:49 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2015-10-23 22:20
今次直頭幫政府爭取民意支持起呢段路啦...

爭取D乜丫,晨早開佐工,屯赤連接路又唔見得有好大爭議。

話時話,香港口岸人工島搞到一鑊粥,完工無期,連帶屯赤連接路都受牽連。大家都係自求多福啦
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
 樓主| 拾顓豭 發表於 2015-10-23 23:55 | 顯示全部樓層
講返善後情況, 老九今晚有派車支援龍運 E 綫; 朋友提及城巴急召 "機場特警" 開工, 有市區綫車入機場支援

Man@MFHK 發表於 2015-10-23 23:58 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2015-10-23 23:35
巴慢但直達目的地鐵貴但配套比較足

落機既客

咁要睇佢識唔識宣傳啦!
如果係機場出尖沙咀,俾你揀搭A21定船?
船本身有佢優勢,中港碼頭近尖沙咀心臟地帶,信德又算近中環。
同屯門航線唔同,講緊係要開一條真正面對旅客既航線。其實唔係全世界既人都咁趕時間,屯門線失敗係因為佢只面對本地客。好多國家既人都等慣以小時計既班次,你定價有優勢,或者有賣點,班客自然識得睇餸食飯。
Volvo B8L
cruisesnet 發表於 2015-10-24 00:06 | 顯示全部樓層
岩岩兩個高官上電視, 望落好明顯真係無咩(同時都覺得無需要)應變計劃.
仲好意思講DB FERRY班次由30分鐘加密到20分鐘一班 (total 多左3班船!!!!!)
載左1000個乘客<-三四班大機既人流已經打爆左.

真係興幸十幾年來今次先第一次全封(應該都係最後一次),
如果條橋真係有咩冬瓜豆腐既話一定天下大亂

樓主| 拾顓豭 發表於 2015-10-24 00:21 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2015-10-24 00:06
岩岩兩個高官上電視, 望落好明顯真係無咩(同時都覺得無需要)應變計劃.
仲好意思講DB FERRY班次由30分鐘加密 ...

有... 阿副署長有提及計劃加開特別渡輪由荃灣西開往東涌, 不過最後因為件事搞掂而冇開 (到底邊間公司做?)
但真係完全唔覺運吉網頁有提及到有更新資料, 反而其他地方講封橋仲比運吉消息來得快

路政署署長就講完等於冇講,
可惜, 件事已經好快有東涌北政客同埋公共專家聯盟出嚟抽水, 怕且件事應該會喺區會復會後推到緊急辯論

s3n370 發表於 2015-10-24 00:41 | 顯示全部樓層

peterson 發表於 2015-10-23 23:44
其實當年(2000年)政府已經提議過起青龍大橋,
等入機場唔只得一條路
青龍大橋 維基百科條目

擱置興建青龍大橋,固然當年係有人反對,但頂多只係支節或借D意。真正原因係唔起好過起

你引果段維基己經講佐整段十號幹線的計劃,係由深圳灣經元朗大嶼山直達港島。
當年一決定在竹篙灣建迪士尼,而唔係十、十一及十二號貨櫃碼頭,進而令十號幹線不能直通港島,青龍橋就只剩大嶼山第二通道角色。
即使係咁,當年曾有計劃照興建十號幹線,由元朗公路落到大嶼山。
據官方估算,最大鑊係令三號幹線車流全數引番去屯門公路,廢佐三號幹線武功之餘,仲令屯門公路更擠塞。

而即使夾硬起青龍大橋做第二通道,整條北山嶼山公路同鐵路線仍然進出機場係維一通道,再搞單冧山泥一樣廢武功。

屯赤連接路令機場道路網絡成環狀,徹底解決佐呢個問題,亦較青龍大橋更值得起。
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
ryandroid 發表於 2015-10-24 00:43 | 顯示全部樓層
拾顓豭 發表於 2015-10-24 00:21
有... 阿副署長有提及計劃加開特別渡輪由荃灣西開往東涌, 不過最後因為件事搞掂而冇開 (到底邊間公司做?) ...

其實都抽唔到咩水嘅,最多話遲通報事故或應變計劃,唔會有太多水抽到
如果話抽大嶼山交通基建配套差嘅水,可能比政府反抽水為屯赤連接路或者東大嶼/十一號幹線造勢 XD
3ASV174 發表於 2015-10-24 01:34 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2015-10-23 23:58
咁要睇佢識唔識宣傳啦!
如果係機場出尖沙咀,俾你揀搭A21定船?
船本身有佢優勢,中港碼頭近尖沙咀 ...

晒氣,外國幾耐一班車係外國既事,香港機場一出客運大樓 12 分鐘一班機鐵 15 分鐘一班巴士出市區,
請問你個碼頭o係邊度?行出客運大樓見唔見到?

根本船就唔會在考慮之列,若果唔出事,永遠無生意好做,
如果機場一開就養住呢條航線做後備,事實證明都係 18 年先發市 2 個鐘,仲要係呢 2 個鐘要加班都加唔切,根本唔會搵到船。

如要討論,請先自貼差餉單一次
mrm23 發表於 2015-10-24 02:34 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2015-10-24 00:41
擱置興建青龍大橋,固然當年係有人反對,但頂多只係支節或借D意。真正原因係唔起好過起

你引果段維基己經 ...

其實真正主因係O個幾年,年年都有幾百億財赤,好多唔係咁急的基建都 hold 住左唔起,就算起都縮左規模