hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 西環至觀塘線服務縮減
開啟左側

西環至觀塘線服務縮減

ML29 發表於 2015-11-1 14:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

西環至觀塘線服務由即日起將縮減至只在早上繁忙時間服務,往觀塘方向服務時間改為0645-1100,往西環方向則只維持0730-1200的服務。
資料來源:站頭通告

想不到西觀線也有這一天⋯⋯雖然地鐵通車後這條線確實生意慘淡。
We're part of The Go-Ahead Group
PZ8988 發表於 2015-11-1 17:17 | 顯示全部樓層

不進則退,自挖墳墓
迫人巴士/保鐵轉車去土瓜灣,祝西環人自求多福啦
Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-1 17:35 | 顯示全部樓層
PZ8988 發表於 2015-11-1 17:17
不進則退,自挖墳墓
迫人巴士/保鐵轉車去土瓜灣,祝西環人自求多福啦

如果有得做既我又唔覺得D小巴佬會唔做
問題係真係冇得做既人地先要離場
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
PZ8988 發表於 2015-11-1 18:00 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-1 17:35
如果有得做既我又唔覺得D小巴佬會唔做
問題係真係冇得做既人地先要離場
...

快又唔夠快,土瓜灣同西九龍走廊成日塞到
回車自然慢,非繁唔夠客
最好開返黃昏晚間繁時

寄望將來101X全日啦
PFL 發表於 2015-11-1 21:56 | 顯示全部樓層
部LT 5XXX都賣咗, 唔減班次點得呀!
 樓主| ML29 發表於 2015-11-1 23:37 | 顯示全部樓層
PFL 發表於 2015-11-1 21:56
部LT 5XXX都賣咗, 唔減班次點得呀!

你指LT5045?說起來西觀線本身自己的車是否只賣剩LS9510?
只見連PL7058也賣了給景益。

上星期四下午在嘉安街坐上荃線,未行到車站已看到一部觀塘車等客;我等了十分鐘左右上到荃灣車,再等了大約十分鐘客才開車,回頭看那部觀塘車還在,還要只得不夠半車客,看來經營環境的確很差。
We're part of The Go-Ahead Group
wingho_cwh 發表於 2015-11-2 15:02 | 顯示全部樓層

其實有時呢D野就兩睇既。。除左真實客量之外,最大既問題仲有站位
你試下旺角線同官塘線調轉擺睇下旺角線死唔死?
曝光率即時低左咁多想唔死都難啦。。
同埋呢,擺嘉安街多數預左唔夠客架啦。。佢地條線大本營係南雄嘛。。
通常要夠客既話應該係返西環方向唔上林士街天橋,經干諾道西地面去修打蘭街兜一兜上落幾件,再沿電車路去屈地街屈人寺又上幾件(沿途一路繼續落客就自然有位架啦)
之後先扭入大道西去西環尾又上落幾件,如果部車係要碌到去實惠既話或者會再返一返南雄先過西隧,咁就可以換晒成部車d 客又夠人過海。。

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
HG6729 發表於 2015-11-2 23:34 | 顯示全部樓層
西隧太貴, 冇得玩
加上條線又守舊, 更難玩

西隧版, $16, 應在非繁減至同旺角線平手, 密食當3番, 加快客流, 番去九龍執$3/ 9 客總好過在西環等上爆
舊隧版, $13, 非繁時在土瓜灣整$11-12 分段, 吸過海客, 食得幾多得幾多,  反正日間非繁周街都唔掂, (旺角, 荃灣, 青山道)
倒不如轉攻隧道線站頭, 點都有得食

繁時呢條線唔洗諗, 一定有得玩
Mandy+263M=HG6729
simao 發表於 2015-11-7 08:48 | 顯示全部樓層

非繁就車等人,客源唔集中,價錢又貴(比得貴,人就要求快LA)
繁時就人等車,路面又塞(嘉士居道+九龍城癲起上來真係唔野少),回車又回唔切

繁時就改唔到LA
要改就非繁行紅隧
收$12(停埋紅隧口)
半車就起步,沿途執101/111/104雞
我覺得咁先可以KEEP到班客去坐小巴
kay 發表於 2015-11-7 12:46 | 顯示全部樓層

如果西觀紅小都咁慘

101X全日都唔會有好結果

其實依家數下數下

西區仲有咩地方搭巴士小巴快過鐵?

仲未計學生一定保硬鐵..
世界很簡單 人類很複雜